Εκθέσεις

Η τέχνη που θα γεμίσει αυτό το καλοκαίρι την Θεσσαλονίκη

Αυτό το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη γεμίζει τέχνη, καθώς τα μουσεία της πόλης φέρνουν νέες εκθέσεις και δρώμενα να ανακαλύψετε μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Parallaxi
η-τέχνη-που-θα-γεμίσει-αυτό-το-καλοκαίρ-330444
Parallaxi

Αυτό το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη γεμίζει τέχνη, καθώς τα μουσεία της πόλης φέρνουν νέες εκθέσεις και δρώμενα να ανακαλύψετε μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Δείτε όλα όσα θα τρέχουν στους χώρους τέχνης της πόλης την θερινή περίοδο.

«Θεσσαλονίκη. Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. RESTART» στο ΚΜΣΤ

Στη μεγάλη έκθεση του ΚΜΣΤ για τη ρωσική πρωτοπορία θα επανεξεταστούν οι βασικές κατευθύνσεις στην τέχνη αυτής της συγκλονιστικής περιόδου των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, που μέσα από τα ιστορικά συμφραζόμενα του μεγάλου οράματος για την αλλαγή του κόσμου, έθεσε ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες και συγκρότησε νέες θέσεις και μανιφέστα καθώς και εν τέλει μια εντελώς καινοτόμα φιλοσοφία που απέβλεπε στον ρόλο που η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να καταργηθούν οι παγιωμένες αισθητικές συμβάσεις. Η έκθεση θα αναδεικνύει και το πορτρέτο του εμπνευσμένου συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, ο οποίος έθεσε στόχο ζωής να διασώσει την τέχνη αυτή από τη λήθη και την καταστροφή.

*29 Ιουνίου-16 Σεπτέμβρη 2018, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών, Τ. 2310589143

“Resilient Futures”στο ΚΣΤΘ

H Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (PCAI) συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνοντας την έκθεση “Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα). Μια έκθεση που ενώνει σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά με αυτό της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας. Οι δύο πόλεις γεφυρώνονται με αφορμή ένα μοναδικό εγχείρημα το οποίο είναι αφιερωμένο στην video art και στην περιβαλλοντική αφύπνιση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων διεθνών εικαστικών. H εναρκτήρια δράση για τη συνεργασία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2018, στην έδρα του PCAI στον Πειραιά, μέσω μιας καλλιτεχνικής παρουσίασης – προοίμιο της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Η συνέχεια θα δοθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την έκθεση “Resilient Futures” που θα φιλοξενηθεί εκεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.

*27 Ιουνίου-23 Σεπτεμβρίου 2018, ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, Ώρες: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00

“Κώστας Λούστας Νέα Υόρκη / Kostas Loustas New York” στο ΜΜΣΤ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση “Κώστας Λούστας Νέα Υόρκη / Kostas Loustas New York”, από 8 Ιουνίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος HΠΑ τιμώμενη χώρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εστιάζει στη δημιουργική και εκθεσιακή δραστηριότητα του καλλιτέχνη κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη από το 1962 και σε έργα που εκτέθηκαν σε αίθουσες τέχνης της μεγαλούπολης με τις οποίες συνέχισε την συνεργασία του ο καλλιτέχνης μετά την επιστροφή στην Ελλάδα. Τα αστικά τοπία της Νέας Υόρκης, οι σκηνές της καθημερινότητας, οι νεκρές φύσεις, οι προσωπογραφίες και οι θαλασσογραφίες του καλλιτέχνη θα εκτεθούν παράλληλα με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, προσωπικά τεκμήρια, άρθρα, αλληλογραφία και έντυπα εκθέσεων.

*8 Ιουνίου-16 Σεπτεμβρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τ. 2310240002

“Μαρία Ζιάκα – Άγγελος Βλάσσης” στο Τελλόγλειο

Από τον Ιούνιο, θα δούμε την διπλή έκθεση έργων ενός σημαντικού ζευγαριού καλλιτεχνών, της ζωγράφου – χαράκτριας Μαρίας Ζιάκα και του γλύπτη Άγγελου Βλάσση σε δύο ορόφους του Τελλογλείου. Στο ισόγειο, στην έκθεση του Άγγελου Ζιάκα παρουσιάζονται γύψινα προπλάσματα των χάλκινων γλυπτών του καλλιτέχνη (πορτρέτα του Σεφέρη, του Καβάφη, του Καρυωτάκη, του Βενιζέλου, του Λαμπράκη), μνημεία σχετιζόμενα με την Εθνική Αντίσταση, αγάλματα εμπνευσμένα από την ελληνορωμαϊκή παράδοση και πολλές συνθέσεις με γυναικείες μορφές. Στον πρώτο όροφο, ξεδιπλώνεται ο κόσμος της Μαρίας Ζιάκα με περισσότερα από 40 ζωγραφικά έργα και 20 χαρακτικά. Ανάμεσά τους ζωγραφικά έργα – τοιχογραφίες – πολύπτυχα εμπνευσμένα από τη Νικόπολη και την Πέτρα της Ιορδανίας, σε πολλά από τα οποία η δημιουργός, πέρα από τα παραδοσιακά μέσα (λάδι, ακρυλικό) πειραματίζεται με υλικά όπως το ρετσίνι και η άμμος.

*1 Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου 2018, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Τ. 2310247111

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τέσσερις νέες περιοδικές εκθέσεις υποδέχεται το καλοκαίρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Τ. 2313310201).

«Η Αρχαιολογία και Εγώ»/ “Archaeology & Me”

Η έκθεση «Η Αρχαιολογία και Εγώ» έρχεται σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού «Η δική (σ)μου Αρχαιολογία – Απεικονίζοντας το παρελθόν», που έχει στόχο να αναλύσει το πώς οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσλαμβάνουν την αρχαιολογία και την αρχαιολογική τους κληρονομιά καθώς και τον ρόλο της αρχαιολογίας στη σύγχρονη κοινωνία. Έθεσε σε όλους του Ευρωπαίους πολίτες τα παρακάτω ερωτήματα:Τι είναι η αρχαιολογία; Μια περιπέτεια; Ένας βραχνάς; Η γοητεία που ασκεί το παρελθόν, η ομορφιά των αρχαιολογικών χώρων, η βαρεμάρα που αποπνέουν τα μουσεία; Ίσως όλα αυτά μαζί και ακόμη περισσότερα. Η απάντησή τους ήρθε με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό με μια ζωγραφιά, μια φωτογραφία, ένα σχέδιο ή ένα βίντεο. 88 επιλεγμένα έργα από όσα συμμετείχαν στον διαγωνισμό αποτελούν τον πυρήνα αυτής της έκθεσης.

*29 Μαΐου-31 Αυγούστου 2018: αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄ ΑΜΘ

«Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία»

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδος, με τη συμμετοχή των Εφορειών Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και Κοζάνης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία». Το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από το αρχείο των Εφορειών Μαγνησίας και Κοζάνης, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων στις παραπάνω Εφορείες.

*29 Μαΐου-31 Οκτωβρίου 2018, Αίθριο ΑΜΘ

«Ο Οδυσσέας στον Άδη», με έργα του καλλιτέχνη Νίκου Βισκαδουράκη

Στην έκθεση «Ο Οδυσσέας στον Άδη» τα έργα του καλλιτέχνη Νίκου Βισκαδουράκη εμπνέονται από τη Νέκυια, δηλαδή τη ραψωδία λ΄ της Οδύσσειας. Ο καλλιτέχνης μελέτησε την Οδύσσεια και δημιούργησε με τη σειρά του, έργα ξεκινώντας από μία θα έλεγε κανείς, συναισθηματική αφετηρία. Έτσι, δεν θα τον βρούμε να εικονογραφεί τις συμμετρικές σκηνές του Ομήρου: άνδρες-γυναίκες, παρελθόν-παρόν. Ο Βισκαδουράκης αποστασιοποιείται, εκφράζει γνήσιες ιδέες, και συγκινήσεις και δεν αναλώνεται στην εμφάνιση του τελικού αποτελέσματος.

*1 Ιούνιου-8 Ιουλίου 2108, αίθουσα «Ιουλία Βοκοτοπούλου» ΑΜΘ

Greek Body Overlays

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης, καθηγητής φωτογραφίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, NYU Steinhardt, Gerald Pryor, παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη σειρά έργων, τα οποία δημιουργεί ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας το ίδιο του το σώμα σε μια προσπάθεια να το εναρμονίσει με την Ελλάδα. Ο Gerald Pryor επιδιώκει να εντάξει έναν Αμερικανό καλλιτέχνη στην ενασχόληση του με την ελληνική κληρονομιά, καθώς και να επιτρέψει στη ζωγραφική και τη φωτογραφία να συναποτελούν έναν δίαυλο καλλιτεχνικής έκφρασης. Επιμελήτρια: Dr Thalia Vrachopoulos.

*19 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου 2018, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄ ΑΜΘ

Τέχνη και δρώμενα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Με μία νέα έκθεση υποδέχεται το καλοκαίρι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Από 27 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2018, στο μουσείο συναντάμε την περιοδική έκθεση ζωγραφικής του Ν. Σφήκα με τίτλο «Ο Αλφόνσο διδάσκει Μπροστάιν» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος», με ελεύθερη είσοδο. Στις παράλληλες δράσεις του μουσείου για το καλοκαίρι θα δούμε τρεις όμορφες συναυλίες. Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, στο Αίθριο του Μουσείου, μια συναυλία με την Κ.Ο.Θ. στο πλαίσιο της δράσης «Οι Εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία» που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ. Β. Ελλάδος. Πρόκειται για ένα γκαλά όπερας με έργα του Τζοακίνο Ροσσίνι, ο οποίος έχει γράψει μερικά από τα ομορφότερα λυρικά αριστουργήματα στην ιστορία της μουσικής, αλλά και έργα Μότσαρτ, του συνθέτη που επηρέασε όσο κανείς τον επονομαζόμενο ‘Κύκνο του Πέζαρο’. Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, στο Αίθριο του Μουσείου, θα δούμε μια συναυλία με τη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων του Μ.Β.Π. και συνεργαζόμενες Χορωδίες. Και την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», την συναυλία Arvo Part και Gomidas. Summer Music Performance Program από το Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια και το Georgia State University. Η είσοδος και στις τρεις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

*Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2018, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τ. 2313306400

Πεδίο Δράσης Κόδρα

Ο ιδιαίτερος χώρος του πρώην στρατοπέδου Κόδρα θα μετατραπεί και φέτος σε χώρο δημιουργικότητας και ελεύθερης έκφρασης φιλοξενώντας το φεστιβάλ εικαστικών τεχνών “Πεδίο Δράσης Κόδρα”. Το φεστιβάλ αποσκοπεί στην ανάδειξη των νέων δημιουργών και της πειραματικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, έχοντας σαν βάση το κτίριο των κοιτώνων του πρώην στρατοπέδου.

*Από τέλη Αυγούστου 2018, Κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα