The caravan project: Το πείραμα συνεχίζεται
To Caravan Project ανηφορίζει στα βορεινά, ξεκινώντας από την ιστορική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το πιο ενδιαφέρον κινούμενο project στην Ελλάδα σήμερα.
Caravan Project: Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ
«Το Caravan Project ταξιδεύει με τις μογγολικές σκηνές στη Βόρεια Ελλάδα και σταθμεύει στην Αλεξανδρούπολη »
Το μεγάλο οδοιπορικό της ομάδας του Caravan Project, που ταξιδεύει και κατασκηνώνει σε πόλεις και χωριά με δύο μογγολικές σκηνές yurt, ξεκίνησε το 2014 από την Μυτιλήνη και συνεχίστηκε το 2015 στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις στις πόλεις του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το οροπέδιο της Νίδας στον Ψηλορείτη. Φέτος, η ομάδα υπόσχεται ακόμη μια χρονιά γεμάτη νομαδικές περιπλανήσεις και «καταδύσεις» στον ανέγγιχτο κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών. Αυτή τη φορά το Caravan Project ανηφορίζει στα βορεινά, ξεκινώντας από την ιστορική πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα yurt του Caravan Project θα στηθούν από τις 16 Οκτωβρίου ως και τις 06 Νοεμβρίου 2015 στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και με την υποστήριξη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης-Αγγελική Γιαννακίδου και του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης.
Η ομάδα έχει ήδη στις αποσκευές της την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς: περισσότεροι από 1.900 μαθητές σχολείων συμμετείχαν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια με θέμα την αφήγηση ιστοριών, ενώ πάνω από 6.000 άτομα επισκέφτηκαν την πολυμεσική έκθεση ανθρώπινων ιστοριών στο μεγάλο yurt και έλαβαν μέρος σε μία σειρά από δράσεις που οργάνωσε το Caravan Project σε κάθε πόλη – σταθμό. Με αυτή την πολύτιμη εμπειρία, η ομάδα καλεί τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να αδράξουν την ευκαιρία για να γνωρίσουν τον κόσμο των ιστοριών του Caravan Project και την ανθρώπινη κοινότητα που τον περιβάλει και να διεισδύσουν στον πλούτο των ανθρώπινων ιστοριών της πόλης τους, συμμετέχοντας ενεργά σε μια σειρά από δράσεις:
- Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την καταγραφή ιστοριών, την αφήγηση και τα κινηματογραφικά μέσα. Πρόκειται για ένα δίωρο πρόγραμμα που προσεγγίζει τη μάθηση μέσα από τη συναισθηματική εμπειρία και την ενεργοποίηση αισθημάτων που κινητοποιούν τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην παιδαγωγική διαδικασία.
- Εργαστήριο Ιστοριών για ενήλικες, οι οποίοι θα εμπλακούν ενεργά στην καταγραφή των ιστοριών της Αλεξανδρούπολης. Οι συμμετέχοντες μέσα από ένα συμπυκνωμένο επταήμερο κύκλο καθημερινών συναντήσεων με καθηγητές και καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία, θα εξοικειωθούν με τη δημιουργική γραφή, τη ζωντανή αφήγηση, τη σχέση φωτογραφίας-λόγου και το ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχουν ενεργά στη συλλογή ανείπωτων ιστοριών της πόλης τους, βιωμένων ιστοριών που κινδυνεύουν να χαθούν και που αν αναδειχθούν μπορούν να απελευθερώσουν καταλυτικές δυναμικές για τη διεύρυνση του πολιτισμικού μας χώρου και των συνεκτικών μας δεσμών.
- Κινηματογραφικές προβολές των βραβευμένων (σε Ελλάδα και εξωτερικό) ντοκιμαντέρ του Caravan Project, μέσα από τα οποία παρουσιάζονται οι ιστορίες των ανθρώπων που έχει συναντήσει η ομάδα κατά το διάβα της από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, από το 2011 μέχρι σήμερα.
- Πολυμεσική έκθεση, με φωτογραφικά λευκώματα, αφηγήσεις ανθρώπων και ημερολόγια από το οδοιπορικό του Caravan Project.
Ταυτόχρονα, η ομάδα Caravan Project θα σχεδιάσει επιτόπιες δράσεις, αφουγκραζόμενη τις δυνάμεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, ενώ δε θα λείψουν μουσικές εκδηλώσεις και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Αλεξανδρούπολη. Σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις του Caravan Project πραγματοποιούνται εντός των μογγολικών σκηνών yurt, που είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να δημιουργούν μια ζωντανή κοινότητα που αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους της, τις ιστορίες τους και το περιβάλλον.
Τα εγκαίνια του Caravan Project στην Αλεξανδρούπολη προγραμματίζονται για την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015, ώρα 18:00, μια ανοιχτή προς όλους βραδιά, με ξεναγήσεις εντός των yurt, κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ομάδα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσεων του Caravan Project για την Αλεξανδρούπολη, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ώρα 20:00, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Τη βασική ομάδα του Caravan Project στελεχώνουν φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, ερευνητές και καλλιτέχνες με όραμα για μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαίδευση, την επικοινωνία μέσω της τέχνης και τη διάσωση των ανθρώπινων ιστοριών. Πρόκειται για τον φωτογράφο και ανθρωπολόγο από τη Χίο, Στρατή Βογιατζή, ο οποίος έχει εργαστεί ως καλλιτέχνης και ερευνητής στην Ελλάδα, την Παλαιστίνη, την Αβάνα, το Νέο Δελχί και σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, την φωτογράφο Θέκλα Μαλάμου από τη Θεσσαλονίκη, με διδακτική εμπειρία ετών στην Ελλάδα, ενώ έχει εργαστεί σε φωτογραφικά θέματα στην Τουρκία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, το Πράσινο Ακρωτήρι, την Ταϊλάνδη και τη Σικελία, καθώς και την Αλεξάνδρα Σαλίμπα από την Αθήνα, ντοκιμενταρίστρια και ερευνήτρια με σπουδές στις οπτικοακουστικές τέχνες και την πολιτιστική διαχείριση και σημαντική εμπειρία σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και ανεξάρτητες παραγωγές, μουσεία και πολιτιστικούς φορείς. Και οι τρεις τους έχουν σκηνοθετήσει και συν-σκηνοθετήσει τα περισσότερα από τα ντοκιμαντέρ του Caravan Project, τα οποία έχουν λάβει σπουδαίες διακρίσεις και αποσπάσει ιδιαίτερα θετικές κριτικές.
Για το Caravan Project έχουν μιλήσει διεθνώς αναγνωρισμένοι επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί. Ο Yiannis Grabriel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bath, σημειώνει: «Το Caravan Project έχει συλλέξει και κινηματογραφήσει μαρτυρίες από διαφορετικά άτομα και συλλογικότητες, που έχουν βρει τρόπους όχι μόνο να επιβιώνουν στην κρίση, αλλά και να ομορφαίνουν τις ζωές τους.» Ενώ ο Θανάσης Μασκαλέρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και ιδρυτής της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών “Νίκος Καζαντζάκης” αναφέρει: «Το καραβάνι αυτό είναι ένα καραβάνι ελπίδας στην έρημο, μια αργοναυτική εκστρατεία στη θάλασσα του κόσμου».
Όλες οι ιστορίες του Caravan Project είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.caravanproject.org, που αποτελεί ένα ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών και ανανεώνεται διαρκώς. Στην ίδια σελίδα, μπορεί κανείς να βρει περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ομάδας και το πρόγραμμα που εκπονεί στις διαφορετικές πόλεις όπου κατασκηνώνει.
Διαβάστε ακόμη The Caravan Project-Ένα πείραμα χωρίς προηγούμενο
Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project
Ακολουθήστε το Caravan Project
facebook.com/caravanproject.org
Παρακολουθήστε τα video του
vimeo.com/caravanproject
youtube.com/user/AnotherWorldIsHere