Η Θεσσαλονίκη έστειλε μήνυμα – «Κάτω ο τρομονόμος για τις τέχνες»

«Ούτε σκέψη για λογοκρισία»

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-έστειλε-μήνυμα-κάτω-ο-721993
Parallaxi

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη της Πρωτοβουλίας Μουσικών Καλλιτεχνών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του «τρομονόμου» που προωθείται εις βάρος των τεχνών.

Οι μουσικοί υποστηρίζουν πως με βάση το “νομοσχέδιο Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα”, το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται και θα διαγράφεται, αλλά και ο δημιουργός του θα διώκεται ποινικά, αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για “δημόσια απειλή” μέσω διαδικτύου. Κοινώς, μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε – αν θεωρητικά εφαρμοζόταν με την πιο σκληρή υφή της – να στείλει στα δικαστήρια τους περισσότερους Έλληνες δημιουργούς χιπ χοπ μουσικής, και όχι μόνο.

“Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους”, αναφέρε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Ο Σύλλογος καλεί σε κινητοποίηση με αιτήματα, μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης του εισοδήματος για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου, επιδότηση ενοικίου για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στον Πολιτισμό και διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ “για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν”. “Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας”, τονίζει.

Σημειώνεται πως μετά την ποινική δίωξη του ράπερ Pablo Hasel στη Βαρκελώνη, ακολούθησαν μαζικές αντιδράσεις που φέρνουν τροποποιήσεις στον ισπανικό “τρομονόμο”. Στις κινητοποιήσεις μετείχε ο Pedro Almodovar αλλά και ο Javier Bardem, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πως θα παρουσιάσει ένα “δίκαιο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί η καλλιτεχνική έκφραση”.

“Η κωμωδία πάντα έπαιζε με τα όρια της κοινωνίας. Θα λέγαμε ότι ο ρόλος των κωμικών, και γενικά των καλλιτεχνών, είναι να τα πιέζουν λίγο παραπέρα κάθε φορά. Λέμε άβολες αλήθειες, εκφραζόμαστε ωμά, και μιλάμε για θέματα ταμπού” αναφέρουν άλλωστε οι stand up κωμικοί. “Ο νόμος είναι επίτηδες τόσο γενικόλογος, ώστε το κράτος να αποφασίζει το ίδιο τι συνιστά, όχι μόνο τρομοκρατία και βία, αλλά και τι υποκίνηση σε αυτά. Στον φανταστικό κόσμο των κειμένων μας πάντως, πολλές φορές έχει πέσει το πολίτευμα, έχουν λιντσαριστεί πολιτικοί, έχει καταστραφεί η κοινωνία, κι έχει επικρατήσει ατελείωτο χάος. Δίνουμε άραγε έμπνευση για καταφυγή σε βία έτσι;”, αναφέρουν.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα