Τι λείπει; Μια παράσταση που θα φωτίσει την έλλειψη

Μια ενδιαφέρουσα νέα παράσταση θα φέρει κοντά μας αυτόν τον Σεπτέμβριο η ομάδα Oberon art group με τίτλο "Τι λείπει;".

Parallaxi
τι-λείπει-μια-παράσταση-που-θα-φωτίσει-200475
Parallaxi

Μια ενδιαφέρουσα νέα παράσταση θα φέρει κοντά μας αυτόν τον Σεπτέμβριο η ομάδα Oberon art group με τίτλο “Τι λείπει;”.

Η ιδέα της παράστασης εμπνέεται από το βιβλίο του Shel Silverstein, “Το κομμάτι που λείπει συναντάει το μεγάλο Ο”. Συγκεκριμένα, η οπτική ότι οι συναντήσεις, που έχει κάθε άνθρωπος στη ζωή του, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση και πραγμάτωση του εαυτού του αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συνύπαρξη με τους άλλους ανθρώπους, αποτελεί τον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης.

Στην παραγωγή «Τι λείπει…;» οι συναντήσεις με τους άλλους / με το «διαφορετικό» πραγματοποιούνται με κύριο μέσο την κίνηση και τον χορό. Η παράσταση αξιοποιεί το χοροθεατρικό κινησιολογικό λεξιλόγιο, χρησιμοποιώντας χορευτές από διάφορα είδη χορού (σύγχρονο, tango, hip-hop, jazz, flamenco) και διευρύνοντας την χοροθεατρική τεχνική με τη συμμετοχή ηθοποιών του θεάτρου.

Η Μαριάνθη Ψωματάκη μας μιλά για την νέα τους αυτή καλλιτεχνική επιδίωξη.

O τίτλος της παράστασης παραπέμπει σε έλλειψη, σε απουσία, σε αναμονή. Είναι έτσι; 

Ο τίτλος μας βάζει μπροστά σ’ αυτό το ερώτημα. Τι λείπει σε μας τους ίδιους, στον κόσμο μας, στη ζωή μας. Και τί κάνουμε προκειμένου να το βρούμε για να νιώσουμε ολοκληρωμένοι. Μας φέρνει απέναντι στους άλλους, στον ‘Άλλο’, στην ανάγκη να θεωρούμε ότι είμαστε εν δυνάμει το κομμάτι που λείπει από κάποιον άλλον. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η έννοια του περιμένω για να καταλάβω τί μου συμβαίνει και η αναμονή για να συναντήσω αυτό το άλλο μου μισό είναι σημαντική, πολλές φορές περιπετειώδης και άλλες άδεια, απλή, ήρεμη, κενή…

Εργάζεστε σε μια παράσταση με διαφορετικά είδη χορού και διαφορετικές κουλτούρες. Πως προέκυψε αυτή η σύμπραξη;

Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι το σώμα μπορεί να αποδώσει όλες τις καταστάσεις μιας συναισθηματικής και πραγματικής συνθήκης. Οι διαφορετικότητα των ειδών χορού αποδίδει τη διαφορετικότητα που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Πώς βλέπουμε τον κάθε χορό έχει να κάνει με την οπτική μας αλλά και με τον τρόπο που αποδίδεται. Ο χορός είναι ‘ένα’, μια ολότητα· έχει την δύναμη της επικοινωνίας και της αλήθειας και αυτό είναι το ζητούμενο μας. Αυτό που είναι σημαντικό να επισημάνω είναι ότι όλη η έρευνα και η τελική μορφή της παράστασης, εμπεριέχοντας αυτά τα είδη χορού, θα είναι υπό το πρίσμα του σύγχρονου χορού και του χοροθεάτρου, άρα οι κουλτούρες τις οποίες ανέφερες θα σμιλεύονται και θα μπλέκονται η μία με την άλλη στην κοινή προσπάθεια να αποδώσουν το ζητούμενό μας.

Ζητούμενο στην παράσταση είναι η επίτευξη της συνάντησης με τον Άλλο. Αυτή η ανάγκη γεννήθηκε παρατηρώντας μια αδυναμία;

Το ζητούμενο σε αυτή την έρευνα και την παράσταση είναι να καταλάβουμε την δύναμη που έχουμε ως μονάδες και την ευθύνη ταυτόχρονα: ότι όλα εξαρτώνται από εμάς. Το μέσο, ο καταλύτης είναι η συνάντηση με τον Άλλον. Το θέμα αυτής της παράστασης ξεκίνησα να το δουλεύω από την περσινή χρονιά και υπήρξε μια πρώτη εκδοχή της στο πλαίσιο της σχολής χορού στην οποία εργάζομαι. Η ανάγκη μου όμως να πάει πιο μακρυά αυτή η δουλειά, με επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς, με οδήγησε στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα με μια ομάδα 10 ερμηνευτών και 8 συνεργατών να τρέχουμε αυτό το project με πολύ μεγάλη δύναμη, όρεξη και πάρα πολύ δουλειά!

Πως εργάζεστε πρακτικά για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου project. Στήνονται τα διαφορετικά κομμάτια του χώρια και μετά συναντιούνται στη σκηνή;

Η διαδικασία των προβών έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαίου με στόχο την παρουσίαση της παράστασης στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δουλεύουμε αρχικά ομαδικά, προκειμένου οι άνθρωποι που εμπλέκονται να νιώσουν “ομάδα”, το οποίο θεωρώ βασικό συστατικό.

Προοδευτικά η δουλειά μέσα στην εβδομάδα θα γίνεται σε κομμάτια και κάθε τόσο η ομάδα θα ξαναβρίσκεται, ώστε η μία συνάντηση να προκύπτει μέσα από την άλλη. Μας ενδιαφέρει να μπλέκονται οι άνθρωποι, τα χαρακτηριστικά τους και οι ενέργειες τους· να αναδεικνύονται και να πυκνώνουν οι συναντήσεις μεταξύ τους σαν να κάναμε ένα focus σε ένα συμπυκνωμένο σύμπαν!

Η παράσταση θα συνοδευτεί από μια σειρά δράσεων. Σε τι πιστεύετε ότι βοηθά αυτό;

Οι δράσεις που σκεφτήκαμε να οργανώσουμε έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού ως θεατή από την μία, αλλά και την γνωριμία του με μια βιωματική/χορευτική διαδικασία η οποία αποδεικνύει έμπρακτα ότι η στάση του σώματος, το βλέμμα, το χαμόγελο, η θετική ή η αρνητική διάθεση απέναντι σε κάποιον ή σε μια ομάδα καθορίζουν την σχέση και τη θέση μας μαζί τους! Αν πριν ή μετά την παράσταση που θα δει ο θεατής έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε ένα τέτοιο εργαστήρι πιστεύουμε απόλυτα ότι η οπτική του θα αλλάξει απέναντι στην τέχνη του χορού και σίγουρα θα προβληματιστεί σε σχέση με τον τρόπο που μπορεί να υιοθετήσει, να ‘σταθεί’, να ‘κινηθεί’ στην επόμενή του συνάντηση ή ένταξή του σε μια καινούργια ομάδα!

Ταυτότητα παράστασης

“Τι λείπει;” Χορογραφία/Σκηνοθεσία:Μαριάνθη Ψωματάκη Ομάδα: Oberon art group Δραματουργική επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου Μουσική θα γράψει για την παράσταση ο Γιώργος Ξανθόπουλος Video: Δημήτρης Παπαδόπουλος Φώτα: Χρήστος Γιαλαβούζης Υπεύθυνος προώθησης: Απόστολος Λιάπης Βοηθός: Σοφία Στυλιανού

Χορευτές: Σεργκέι Ιτζιάν hip-hop, Αναστασία Κωστοπούλου jazz, Νιόβη Μπένου flamenco, Δημήτρης Μπίσκας tango, Σοφία Παπανικάνδρου σύγχρονο, Μαριάννα Πατσαρίκα tango, Λένα Ράνη σύγχρονο, Δροσιά Τριαντάκη σύγχρονο

Άλλοι ερμηνευτές: Γιάννης Βαρβαρέσος ηθοποιός, Δημήτρης Καρτόκης ηθοποιός

Παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία: 21-24/9, 28-30/9, 1/10, 29-30/11

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα