Τη νέα σεζόν η πόλη κινείται σε ρυθμούς τέχνης
Η νέα σεζόν ξεκινά και για την τέχνη στην πόλη και μέχρι το τέλος της χρονιάς όλη η Θεσσαλονίκη κινείται, μεταξύ άλλων, σε ρυθμούς Μπιενάλε.
Η νέα σεζόν ξεκινά και για την τέχνη στην πόλη και μέχρι το τέλος της χρονιάς όλη η Θεσσαλονίκη κινείται, μεταξύ άλλων, σε ρυθμούς Μπιενάλε. Από τον μεγάλο θεσμό Σύγχρονης Τέχνης που επιστρέφει στην έκτη του διοργάνωση μέχρι τις νέες μοναδικές εκθέσεις τέχνης στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους της πόλης, μας περιμένει ένας μεγάλος εικαστικός χειμώνας.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μας συναντά στην έκτη της διοργάνωση. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 14 Ιανουαρίου 2018, η κεντρική έκθεση της διοργάνωσης θα υποδεχθεί σε τέσσερις χώρους της πόλης περισσότερους από 95 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Θεματικό πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε είναι «Ιmagined Homes / Φαντασιακές Εστίες», το οποίο εκκινώντας από την παρούσα συγκυρία της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος, επικεντρώνεται στη ρευστότητα και το συνεχή επαναπροσδιορισμό του σπιτιού. Στο πρόγραμμα θα δούμε την κεντρική έκθεση, το φεστιβάλ περφόρμανς, το πρόγραµµα δηµιουργικής διαµονής καλλιτεχνών, το πρόγραμμα δράσεων, εκθέσεις της Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης, κι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες, σε μουσειακούς και δημόσιους χώρους, αρχιτεκτονικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.
*30/9/2017-14/1/2018, ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών, ΚΣΤΘ-Λιμάνι, ΜΜΣΤ, Αγιορείτικη εστία, Πληροφορίες: 2310 589141-3, Πληροφορίες: www.thessalonikibiennale.gr
Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966
Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Α. Φατούρου «Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966» φτάνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ. Πρόκειται για μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Ένα αρχείο που επιφυλάσσει εκπλήξεις.
*6 Σεπτεμβρίου-5 Νοεμβρίου 2017, Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108, Ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή: 10.00-18.00, Δευτέρα: κλειστά, Είσοδος ελεύθερη
Κοινοί Ιεροί Τόποι
Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία έχουν ιστορικά ακμάσει οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, αλλά και ένα μέρος που βρίσκεται στο μεσογειακό σταυροδρόμι της μετανάστευσης, είναι ένα ιδανικό σημείο για την αφήγηση των «Κοινών Ιερών Τόπων». Η τριμερής έκθεση, που σχεδιάστηκε ως ένα είδος προσκυνήματος στην πόλη, εξερευνά τα στοιχεία που μοιράζονται οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, όπως πεποιθήσεις, τελετές, μορφές και ιερούς τόπους, αποκαλύπτωντας διαφορετικές πτυχές του “μοιράσματος του ιερού”, ιστορικού και σύγχρονου. Η έκθεση αποτελείται από τρία μέρη, τα οποία παρουσιάζονται σε τρεις χώρους: στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Γενί Τζαμί (Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο). Η εκδοχή είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αναθεώρησης, που περιέλαβε πολλά νέα στοιχεία: αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, ταινίες και σύγχρονη τέχνη. Εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ των 52Δ.
*23 Σεπτεμβρίου-31 Δεκεμβρίου 2017, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο), Πληροφορίες: 2310 2400002 & 2310 566 716
Εκλεκτικές Εγκατοικήσεις
Η έκθεση «Εκλεκτικές Εγκατοικήσεις» που αποτελείται από έργα που προέρχονται από δωρεές σημαντικών συλλεκτών-δωρητών και καλλιτεχνών προς το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αποκαλύπτει τόπους συνάντησης όπου διαμορφώθηκαν σχέσεις δυναμικές και πολυδιάστατες. Η θεματική της Μπιενάλε, «Imagined Homes- Φαντασιακές Εστίες» αποτελεί το κίνητρο για να ανακληθούν οι σχέσεις των συλλεκτών, των δωρητών, των καλλιτεχνών και των έργων με το μουσείο, το δημόσιο χώρο και το κοινό. Οικίες συλλεκτών, εργαστήρια καλλιτεχνών και αίθουσες τέχνης εξετάζονται ως «φαντασιακές εστίες» στις οποίες έλαβαν χώρα ενέργειες που διαμόρφωσαν μια νέα αντίληψη για την τέχνη, την αισθητική, την ιστορία και τον πολιτισμό. Μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές του μουσείου με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, multimedia διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών. Εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
*30 Σεπτεμβρίου 2017-14 Ιανουαρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ώρες: Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00, Δευτέρα έως Τετάρτη κλειστά, Πληροφορίες: 2310 2400002
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Πέντε νέες εκθέσεις φέρνει μέχρι το τέλος της χρονιάς το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Για αρχή, η έκθεση «Νέος εξπρεσιονισμός αντι-παραστάσεις του σύγχρονου κόσμου», από 8 Σεπτεμβρίου 2017 έως 22 Οκτωβρίου 2017, σε συνεργασία με την ομάδα F-14 Κοινόν Φωτογράφων στο αίθριο του Μουσείου. Από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενήσει έκθεση ζωγραφικής σύγχρονων κινέζων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν την παραδοσιακή τεχνική της λάκας από την επαρχία Fujian, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Έτους Ελλάδας-Κίνας και Κίνας-Ελλάδας 2017 και με αφορμή την επιλογή της Κίνας ως τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ. Θα δούμε ακόμη την περιοδική έκθεση “Αρχαίες ελληνικές λύρες”, το διάστημα 7-8 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο ημερίδας που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο. Επόμενος σταθμός, η περιοδική έκθεση χειρογράφων από τις συλλογές του Μουσείου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας (ΕΛΠΕ), το β΄ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Τέλος, η έκθεση «Τέμπλον. Άγιες μορφές-αόρατες πύλες πίστης», από 25 Οκτωβρίου 2017 έως τέλη Φεβρουαρίου 2018 (με πιθανότητα παράτασης). Δεν παραλείπουμε πως η έκθεση «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.» συνεχίζεται έως 15 Οκτωβρίου 2017.
*Σεπτέμβριος 2017-Φεβρουάριος 2018, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Πληροφορίες: www.mbp.gr
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Παπούλα φτάνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών από 21 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Οκτωβρίου 2017. Η έκθεση έχει τίτλο «Σ τοίχοι που έκρυβαν το πρόσωπό μας» με αφορμή το ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη [Εκεί…] και εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Από τη δεκαετία του ΄80 η Λίλα Παπούλα ξεκίνησε να φωτογραφίζει τοίχους ερειπωμένων σπιτιών. Οι φωτογραφίες αυτές συγκροτούν ένα προσωπικό ημερολόγιο, έναν τρόπο να θυμάται, να νοσταλγεί λαβωμένα σπίτια, απώλειες, αποτυπώματα φθοράς, ίχνη από αυτό που ήταν κάποτε, καθημερινές ιστορίες, ιστορίες προσωπικές, τα σπίτια που έζησε και δεν υπάρχουν πια. Οι φωτογραφίες στη συνέχεια μετουσιώνονται σε εικαστική πράξη και μετατρέπονται σε προσωπικές τοιχογραφίες, με συναίσθημα και μνήμη. Επιπλέον, στο Τελλόγλειο φτάνει από το Μουσείο Πόλεως των Αθηνών έκθεση έργων της Renate Gier εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, από 7 Νοεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2017, και μια νέα έκθεση από τους Μερόπη και Πάρις Πρέκας, με εγκαίνια στις 15 Οκτωβρίου 2017. Συνεχίζεται μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 η έκθεση της «Τέχνη»-Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές.
*Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2017, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Πληροφορίες: 2310 247111
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Έξι ολόκληρες νέες εκθέσεις μας ετοιμάζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2017 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Για αρχή, η έκθεση «Τρεις μικρές ιστορίες από τη Φλωρεντία/ Tre piccolo storie fiorentine», του Ιταλού φωτογράφου Sergio Garbari, που θα περιλαμβάνει 43 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη περιλαμβάνει φωτογραφίες των γλυπτών του Michelangelo Buonarroti, η δεύτερη φωτογραφίες των κήπων Μπόμπολι και η τρίτη φωτογραφίες προσώπων αγαλμάτων του 19ου αιώνα που παρουσιάζουν εξέχουσες προσωπικότητες της Φλωρεντίας στο πέρασμα των αιώνων. (7 Σεπτεμβρίου 2017 έως 24 Σεπτεμβρίου 2017)
Επίσης, οι «Μαγεμένες» είναι επιτέλους εδώ! Οι αμφίγλυφοι πεσσοί της Στοάς των Ειδώλων, γνωστοί ως Incantadas ή Μαγεμένες, που το 1864 μεταφέρθηκαν στο Λούβρο και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη ως πιστά αντίγραφα τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα εκτίθενται πλέον στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. (Εγκαίνια: 9 Σεπτεμβρίου 2017)
Ακόμη, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» με θέμα -για τη διετία 2017-2018-«ΠΟΛ(ε)ΙΣ», το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει το έργο της εικαστικού Άννης Καλτσίδου με τίτλο Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ. Πρόκειται για μία εγκατάσταση από λευκές μαρμάρινες πέτρες μέσα από τις οποίες δεκάδες ανθρώπινα χέρια, αγωνίζονται να βρουν διέξοδο κινούμενα ικετευτικά, προστατευτικά, φοβισμένα, δυναμικά, έργο που σχολιάζει την πολυσημία των πόλεων. Μέσα του Σεπτεμβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου 2017, Εγκαίνια: 22 Σεπτεμβρίου 2017)
Το ΑΜΘ θα φιλοξενήσει ακόμη την περιοδεύουσα έκθεση του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας “Treasures of the MiddleAges” / «Μεσαιωνικοί Θησαυροί». Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 450 αντικείμενα, τα οποία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο αντιπροσωπευτικά και πολύτιμα δείγματα των συλλογών του Μουσείου στη Βαρσοβία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για κοσμήματα και άλλου είδους πλούσια διακοσμημένα εξαρτήματα, κατασκευασμένα από ποικίλα υλικά (χαλκό, ασήμι, γυαλί και χρυσό), ενώ ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει ο περίφημος θησαυρός κοσμημάτων από το Borucin. (Δεκέμβριος 2017 έως και Μάρτιος 2018)
Θα γνωρίσουμε ακόμη τα «Νέα αποκτήματα του ΑΜΘ». Στην περιοδική, μικρής κλίμακας έκθεση που θα παρουσιαστεί στο τέλος του 2017, στην αίθουσα υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο επιστημονικό και ευρύ κοινό τέσσερα, συνολικά, αργυρά νομίσματα ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, τα οποία πρόσφατα περιήλθαν στις συλλογές του ΑΜΘ (το ένα ως προϊόν κατάσχεσης και τα άλλα τρία μέσω αγοράς).
Τέλος, θα συαντήσουμε την περιοδική έκθεση με έργα του Ισπανού καλλιτέχνη Miguel Angel Vázquez Vera, ο οποίος εμπνέεται από αγγεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο καλλιτέχνης αναγνωρίζοντας τις παραστάσεις των αγγείων ως πεδία δημιουργικής έμπνευσης σε ένα πρώτο επίπεδο τις αποτυπώνει λεπτομερώς και στη συνέχεια τις εντάσσει σε ευφάνταστες σύγχρονες συνθέσεις. (Τέλος του 2017)