Εκθέσεις

Το έργο της Ζέφη Τιφτικτσόγλου στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ

Έκθεση Ζέφη Τιφτικτσόγλου: “Depository”

Parallaxi
το-έργο-της-ζέφη-τιφτικτσόγλου-στις-βι-929937
Parallaxi

Η Ελληνίδα Καλλιτέχνης Ζέφη Τιφτικτσόγλου, παρουσιάζει την solo έκθεσή της στη Θεσσαλονίκη, η οποία πραγματοποιείται στις βιτρίνες του ΟΤΕ από την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 2 Οκτωβρίου με τίτλο “Depository”, αναδεικνύοντας μια ιδιόμορφη σκηνοθετημένη εγκατάσταση με πολλαπλά επίπεδα προσέγγισης και ερμηνείας.

Περισσότερα για το έργο της:

Το έργο της Ζέφης Τιφτικτσόγλου με τίτλο Depository [από (κατά)θετήριο] αποτελεί μια ιδιόμορφη σκηνοθετημένη εγκατάσταση με πολλαπλά επίπεδα προσέγγισης και ερμηνείας. Ένα σύγχρονο cabinet de curiosités που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, το συναίσθημα του οικείου αλλά ταυτόχρονα του ανοίκειου, της καταγραφής και της αρχειοθέτησης.

Το έργο άρχισε να υλοποιείται σταδιακά κατά την περίοδο της καραντίνας, ως μια εσωτερική ανάγκη «εκκαθάρισης» του καθημερινού αντικειμένου ως μία ανάγκη από-συσσώρευσης του περιττού που πολλές φορές εγκλωβίζει τον υπάρχοντα προσωπικό χώρο δράσης και δημιουργίας. Τα καθημερινά χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα αποδομούνται και μεταμορφώνονται σταδιακά μέσω του περιτυλίγματος, με οικολογικό ανακυκλωμένο χαρτί , σε αντικείμενα οικειοποίησης (appropriation) του πραγματικού.

1-depository.JPG
Ζέφη Τιφτικτσόγλου, Καλλιτέχνης, Γιάννης Αργυριάδης, Υπεύθυνος των Βιτρινών Τέχνης του ΟΤΕ

Η καλλιτέχνης με σχεδόν μαγικό τρόπο τα περιτυλίγει υπομονετικά και τα αναγάγει σε σουρεαλιστικά «προστατευμένα» αντικείμενα, με αναφορές στους μεγάλους δημιουργούς του 20ου και 21ου αιώνα. Από τον Man Ray “ L’Enigme de Isidore Ducasse” και τον Marcel Duchamp, από τον Christo και τον Stephen Antonakos, από την Méret Oppenheim και την Louise Nevelson, από τον Mark Dion, τον Chen Zhen και την Alice Anderson .

Η Ζέφη Τιφτικτσόγλου μετατοπίζει την ομοιόμορφη ερμητική κάλυψη (επαναλαμβανόμενη εμμονική χειρονομία) σ’ ένα επίπεδο οπτικής συνδιαλλαγής ανάμεσα στη φόρμα και την αντιφόρμα. Οι μέθοδοι της δημιουργίας της πολλαπλοί: επιλογή αντικειμένων, περιτύλιγμα με το χαρακτηριστικό χρώμα της μονοχρωματικής σέπιας, ακύρωση της λειτουργίας του αντικειμένου και ομαδοποίησή του, τελική επανατοποθέτηση σε ειδικά σχεδιασμένη κατασκευή με ξύλινα ράφια, περίοπτα από έξω προς τα μέσα.

Το απόλυτα προσωπικό στοιχείο υπερ-εκτίθεται μεταμορφωμένο σε μια φαντασιακή διάσταση με αναφορές ή μη σε προσωπικές μνήμες και συναισθήματα. Ως διαχειρίστρια μνήμης καταθέτει ένα έργο πολυεπίπεδο, όπου η ζωή και η τέχνη συνυπάρχουν σ’ ένα συνεχές διάλογο πεδίου συμπύκνωσης και ανάλυσης συνειρμών.

Το «παίγνιον» καλεί τον θεατή στην αέναη εξερεύνηση του υπερ-πραγματικού, αγγίζοντας σχεδόν μια ανατρεπτική αφήγηση.

Δρ. Σάνια Παπά, Ιστορικός Τέχνης,

Λέκτορας του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ.

Περισσότερα για την Ζεφη Τιφτικτσόγλου: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εισήχθη το ακαδημαϊκό έτος 2016 στo Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2021 αποφοίτησε από στο 2o εργαστήριο ζωγραφικής με διδάσκοντες τους Στυλιανό Κουπέγκο, Βάλλυ Νομίδου, Σωτήρη Πανουσάκη και Βασίλη Ζωγράφο. Έλαβε υποτροφία αριστείας του ιδρύματος κρατικών υποτροφιών (ΙΚΥ).

Εκθέσεις 2022 ,Affordable art, Λόλα Νικολάου ,Θεσσαλονίκη 2022, Another look, Poseidon Art Gallery, Λήμνος. 2022, Waste not, Ισλαχανέ ,Θεσσαλονίκη 2021, Affordable art, Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη. 2019, Ατομική έκθεση, ”Impasto” γκαλερί ΡΩ, Θεσσαλονίκη. 2019, OPEN ART LAB ΔΕΘ HELLEXPO, 2ο Εργαστήριο ζωγραφικής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων, Σχολή Καλών Τεχνών , του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 2019, NOVARTE PROJECT ΙΙ, γκαλερί MYRO, Θεσσαλονίκη 2018, NOVARTE PROJECT Ι, Ξενοδοχείο ΚΑΨΙΣ, ,Θεσσαλονίκη 2018, Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας, Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Επιβλέπων Καθηγητής Παναγιώτης Δαφιώτης),Θεσσαλονίκη 2017, Έκθεση χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων ArtNoise (Επιβλέπων Καθηγητής Ξενής Σαχίνης),Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα