Το φεστιβάλ που εδώ και 5 χρόνια φέρνει τέχνη στο ωραιότερο χωριό της Χαλκιδικής
Τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι υπέροχο συμβαίνει στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι υπέροχο συμβαίνει στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, τον οποίον μπορούμε με άνεση να χαρακτηρίσουμε το ωραιότερο χωριό της Χαλκιδικής!
Ο λόγος για τo “Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό”, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που με την παρουσία του έχει διανθίσει πολιτιστικά τον οικισμό τα τελευταία καλοκαίρια, και ταυτόχρονα τον έχει κάνει πόλο έλξης νέου κόσμου με αφορμή την διοργάνωσή του.
Από το 2015, κάθε καλοκαίρι στις αρχές Ιουλίου, η πανέμορφη πέτρινη πλατεία του χωριού, μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο, μεταμορφώνεται σε υπαίθριο θερινό σινεμά, χαρίζοντας τρεις καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές με κορυφαία έργα. Ενώ αυτό σίγουρα δεν είναι το μόνο πολιτιστικό δρώμενο που φέρνει το φεστιβάλ, καθώς φροντίζει να δίνει μια επιπλέον καλλιτεχνική διάσταση στην διοργάνωση, στήνοντας μοναδικές εκθέσεις τέχνης σαν ταιριαστή συνοδεία στο “Parthenώn”.
Πιστό στο καλοκαιρινό του ραντεβού, το “Parthenώn” επιστρέφει και φέτος, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου 2019, στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα στη Χαλκιδική, μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η φετινή έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσιά του υπόσχεται ήδη να γίνει πόλος έλξης στον πανέμορφο οικισμό, ενώ η επιστροφή αυτό το καλοκαίρι στον Παρθενώνα σηματοδοτεί και επιστροφή στην ελληνικότητα και την ελληνική γλώσσα, με προβολές ταινιών που σημάδεψαν την ελληνική φιλμογραφία.
Καθώς φέτος το φεστιβάλ κλείνει τα 5 του χρόνια, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε την καλλιτεχνική πλευρά του, με μια “ξενάγηση” στις εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει ως τώρα, και οδηγό ένα από τα ιδρυτικά μέλη του, τον Άγγελο Μαλλίνη.
– Το υπέροχο υπαίθριο φεστιβάλ κλείνει φέτος τα 5 του χρόνια. Οδηγήστε μας σε μια μικρή αναδρομή των εκθέσεων που φιλοξενήθηκαν στις διοργανώσεις του Parthenώn Film Festival ανά χρονιά: οι θεματικές και οι καλλιτέχνες που βρίσκονται από πίσω.
Από την δεύτερη χρονιά του Parthenώn Film Festival υπήρξε η ανάγκη να συνομιλήσουμε με το κοινό και τους επισκέπτες του φεστιβάλ μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης, πέραν του κινηματογράφου ο οποίος αποτελεί και την βασική μας δραστηριότητα. Έτσι το 2016 παρουσιάσαμε το εικαστικό project «Ερείπια-Παράθυρα» σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος εικαστικών εφαρμογών του πανεπιστημίου της Φλώρινας. 12 φοιτητές έντυσαν 12 παράθυρα από εγκαταλελειμμένες κατοικίες του Παρθενώνα με αφορμή το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Τα παράθυρα».
Το 2017 παρουσιάσαμε στο κοινό την έκθεση Φωτογραφίας «Κωνσταντίνος Πετρίδης, οι Φωτογραφίες μου». Η κεντρική προβλήτα του Νέου Μάρμαρα και η πλατεία του Παρθενώνα φιλοξένησαν 400 μοναδικές φωτογραφίες του τόπου, των ανθρώπων και των γεγονότων της περιοχής έτσι όπως της αποτύπωσε ο φακός του Κωνσταντίνου Πετρίδη.
Το 2018, το φεστιβάλ σε συνεργασία με το τμήμα γλυπτικής της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάσαμε την έκθεση γλυπτικής «Όνειρα». 17 μοναδικά έργα των φοιτητών τοποθετήθηκαν διάσπαρτα στον παραδοσιακό οικισμό δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.
-Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την υλοποίηση της εκάστοτε έκθεσης; Να επιχειρήσετε την σύνδεση της τέχνης με τον δημόσιο χώρο και το ιδιαίτερο περιβάλλον του Παρθενώνα;
Αντικειμενικός σκοπός των παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ είναι η δημιουργία διαλόγου ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις υπόλοιπες μορφές τέχνης πάνω σε σύγχρονα ζητήματα. Μέσα από αυτό τον διάλογο θέλουμε να ενημερώσουμε και να αφυπνίσουμε τους επισκέπτες του φεστιβάλ. Παράλληλα η ανάδειξη της περιοχής αλλά και συγκεκριμένα του Παρθενώνα Χαλκιδικής αποτελεί προτεραιότητα μας, έτσι λοιπόν με αυτόν τον ιδιαίτερο και ευρηματικό τρόπο διαχειριζόμαστε τον δημόσιο χώρο δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να δεθεί με τον τόπο μας.
-Πώς δένουν κάθε φορά οι εκθέσεις και οι παράλληλες δράσεις με τον χαρακτήρα του κινηματογραφικού φεστιβάλ; Επιδιώκετε η εκάστοτε θεματική να διαχέει τον χαρακτήρα και ταινιών και παράλληλων δράσεων;
Οι εκθέσεις παρουσιάζονται γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού όπου προβάλλονται οι ταινίες, τις ίδιες ακριβώς ημέρες. Έτσι ο θεατής είτε έρχεται να παρακολουθήσει ταινίες «πέφτει» πάνω στις εκθέσεις, είτε έρχεται μόνο για τις εκθέσεις τον παρασύρουν οι κινηματογραφικές προβολές ως συνέχεια της έκθεσης. Οι πρώτες χρονιές που είχαν ως σύνθημα της δικής μας επιστροφής αλλά και του σινεμά στο χωριό θέλαμε να δώσουμε ζωή στα εγκαταλελειμμένα σπίτια, έτσι ντύθηκαν τα παράθυρα με πίνακες. Την τρίτη χρονιά η θεματική των αναμνήσεων δεν θα μπορούσε να συνδυαστεί καλύτερα με τις φωτογραφίες ενός ντόπιου φωτογράφου της περιοχής. Οι φωτογραφίες «κρεμάστηκαν» σε σύρμα και το ελαφρύ μελτέμι που επικρατούσε τις συγκεκριμένες ημέρες δημιουργούσε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό: οι αναμνήσεις που πηγαίνουν και έρχονται. Την τέταρτη χρονιά οι φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών παρουσίασαν με γλυπτά «το όνειρο» είτε ως εφιάλτη είτε ως ελπίδα συνοδεύοντας της ονειρικές κινηματογραφικές βραδιές μας.
-Πώς είδατε να εμπλουτίζεται ο ιστορικός οικισμός από τις δράσεις των τελευταίων ετών;
Όλες οι εκθέσεις έχουν περιοδικό χαρακτήρα. Ο συγκεκριμένος οικισμός έχει την ιδιαιτερότητα να μην επιδέχεται τίποτα το οποίο να αλλοιώνει την φυσιογνωμία του. Και ότι καταφέρνει και διεισδύει αντιμετωπίζεται ως ξένο σώμα. Το αναφέρω αυτό περισσότερο για να γίνει αντιληπτό ότι λειτουργούμε κάτω από μια διαδικασία με την οποία η συγκίνηση οδηγεί τα πράγματα και αυτή η αίσθηση μας περιορίζει στο να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε το οτιδήποτε στο φυσικό χώρο του οικισμού μόνιμα. Το μόνο που μένει είναι στιγμές και εμπειρίες, προσωπικές και κοινές.
-Ποιος είναι ο απολογισμός των μέχρι τώρα διοργανώσεων όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου, τόσο στις προβολές όσο και στις εκθέσεις;
Ο απολογισμός παρουσιάζει μια ανέλπιστη ανταπόκριση και προσέλευση όπως επίσης και μια πολύ υψηλή ικανοποίηση των επισκεπτών σε επίπεδο προβολών και παράλληλων δράσεων. Ντόπιοι και εκδρομείς ανυπομονούν να έρθουν κάθε χρονιά στο φεστιβάλ και αυτό μας δίνει τεράστια χαρά συνεχίσουμε. Το Parthenώn Film Festival Σινεμά στο Χωριό έχει πια την δική ξεχωριστή θέση στο ελληνικό καλοκαίρι.
-Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της φετινής έκθεσης που θα απολαύσουμε στον Παρθενώνα στα πλαίσια του φεστιβάλ;
Στις 12, 13 και 14 Ιουλίου στον Παρθενώνα Χαλκιδικής θα παρουσιάσουμε μια έκθεση, η οποία αποτελεί μια εξαιρετική εργασία της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ του 1985. Παρουσιάζοντας μας το σύνολο των κτηρίων του οικισμού. Επίσης η εργασία μας παρουσιάζει λεπτομέρειες και πληροφορίες για τον οικισμό οι οποίες είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει μια πρόταση πως ο οικισμός θα ήταν βιώσιμος στο μέλλον, όλα αυτά με την ματιά των ανθρώπων το 1985.
Αυτό το καλοκαίρι, πάρτε αφορμή την νέα του έκθεση για να γνωρίσετε κι εσείς το ωραιότερο χωριό της Χαλκιδικής!
Γνωρίστε τον Παρθενώνα:
Μόλις 5 χλμ από το Νέο Μαρμαρά, ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων, με πλούσια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοί του άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον οικισμό τη δεκαετία του 1970 για να εγκατασταθούν στο γειτονικό Νέο Μαρμαρά, που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Παρθενώνας εμφανίζεται πλήρως εγκαταλειμμένος. Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός αναβιώνει. Τα περισσότερα κτίσματα αναστηλώθηκαν και αναπαλαιώθηκαν, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο.
Το 1985 ιδρύθηκε από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος “Ο Παρθενών“, που συνέβαλε στην ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Ο Παρθενώνας σήμερα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.
Πρόσβαση – Διαμονή
Η πρόσβαση στον Παρθενώνα γίνεται οδικώς μέσω της επαρχιακής οδού Νέου Μαρμαρά – Παρθενώνα. Δεν υπάρχει συγκοινωνία. Μπορείτε να πάρετε ταξί από το Νέο Μαρμαρά (πιάτσα ταξί στο κέντρο του Ν. Μαρμαρά – πλατεία Παράσχου).
*12-14 Ιουλίου 2019, Παρθενώνας Χαλκιδικής, Είσοδος ελεύθερη