Το Pritzker 2019 στον Αράτα Ισοζάκι που σχεδίασε το νέο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής!

Μια μεγάλη διάκριση για τον διάσημο Ιάπωνα που έβαλε το λιθαράκι του και στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
το-pritzker-2019-στον-αράτα-ισοζάκι-που-σχεδίασε-τ-411184
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Στον Ιάπωνα Αράτα Ισοζάκι απονεμήθηκε φέτος το σημαντικό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker 2019.

Η πορεία του 87χρονου πια Ισοζάκι ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’60 και χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από τη φουτουριστική ματιά και προσέγγιση. Τα ολοκληρωμένα έργα του ξεπερνούν τα 100 ανά τον κόσμο ενώ ας μην ξεχνάμε ότι η αισθητική του εμποτίστηκε και στη Θεσσαλονίκη, καθώς το κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε από τον ίδιο (Αρχιτεκτονικά γραφεία: Arata Isozaki & Associates, SCHEMA 4 architects | Αρχιτέκτονες: Arata Isozaki, Ko Oono, Νέλη Αρβανιτοπούλου, Δώρα Δακή, Ελένη Σπάρτση, Γιώργος Χορόζογλου, Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Χριστίνα Ζαρομυτίδου, Ελένη Λαλούμη, Γκάλια Μουμτζίδου, Σύμβουλοι αρχιτέκτονες: Δημήτρης Φατούρος, Σάσα Λαδά, Λόης Παπαδόπουλος, Στατική μελέτη: ΒΑΣΙΣ ΣΥΣΜ, ΟΜΕΤΕ Α.Ε. | Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: ΤΕΑΜ Μ/Η Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ | Κατασκευή ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. | Ακουστική μελέτη Θόδωρος Τιμαγένης, Nagata Acoustics | Τεχνικός σύμβουλος έργου ΕΛΙΞ Α.Τ.Ε. *με πληροφορίες από το περιοδικό «Δομές»).

«Στην αναζήτηση για δημιουργία σημαντικής αρχιτεκτονικής, δημιούργησε κτίρια εξαιρετικής ποιότητας που μέχρι σήμερα αψηφούν τις κατηγοριοποιήσεις, αντικατοπτρίζουν τη συνεχή εξέλιξή του και είναι πάντα φρέσκα στην προσέγγισή τους», αναφέρει η κριτική επιτροπή των βραβείων για τον Ισοζάκι.

Ο Ισοζάκι, έχει σχεδιάσει πάνω από εκατό κτίρια σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή και Αυστραλία, ενώ το έργο του «ξεφεύγει από το πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και θέτει ερωτήματα που υπερβαίνουν τις εποχές και τα σύνορα», όπως σημειώνει η κριτική επιτροπή του διεθνούς βραβείου.

Nara Centennial Hall, photo courtesy of Hisao Suzuki
LUCERNE FESTIVAL ARK NOVA, photo courtesy of Iwan Baan

Ο εξέχων και οραματιστής αρχιτέκτονας προώθησε με το έργο του τον διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επανερμήνευσε τις παγκόσμιες επιρροές στην αρχιτεκτονική και υποστήριξε τους νέους αρχιτέκτονες επιδεικνύοντας γενναιόδωρο πνεύμα.

Ο Αράτα Ισοζάκι γεννήθηκε στην Όιτα της Ιαπωνίας το 1931 και ήταν 14 χρονών όταν έπεσαν οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. «Όταν ήμουν αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνω τον κόσμο, η πόλη μου καταστράφηκε. Μεγάλωσα κοντά στο σημείο μηδέν. Παντού ερείπια, δεν υπήρχαν αρχιτεκτονική, κτίρια, ούτε πόλη. Μόνο στρατώνες και καταφύγια. Έτσι, η πρώτη μου εμπειρία στην αρχιτεκτονική ήταν η έλλειψη αρχιτεκτονικής. Αμέσως άρχισα να εξετάζω πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανοικοδομήσουν τα σπίτια και τις πόλεις τους», έχει πει ο ίδιος.

«Ήθελα να δω τον κόσμο με τα δικά μου μάτια, έτσι ταξίδεψα σε όλη τη γη τουλάχιστον δέκα φορές πριν κλείσω τα τριάντα. Ήθελα να αισθανθώ πώς είναι η ζωή των ανθρώπων σε διαφορετικά μέρη και να περιηγηθώ εκτενώς στην Ιαπωνία, να επισκεφθώ τον ισλαμικό κόσμο, χωριά μέσα στα βουνά της Κίνας, τη Νοτιοανατολική Ασία και τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Με κάθε ευκαιρία προσπαθούσα να το κάνω, και μέσα απ’ αυτό αναρωτιόμουν συνεχώς ‘τι είναι η αρχιτεκτονική;’».

Ο Ισοζάκι είναι ο 46ος αρχιτέκτονας που βραβεύεται με το Pritzker και ο όγδοος που κατάγεται από την Ιαπωνία. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία τον Μάιο και θα συνοδευτεί από μια διάλεξη του τιμώμενου στο Παρίσι.

Το κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής σε έμπνευση Ισοζάκι

Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα επιβλητικής απλότητας, που έρχεται σε αντίθεση αλλά στέκεται ισότιμα δίπλα στο γειτονικό Μ1. Γεμάτο φυσικό φως, το Φουαγιέ του νέου κτιρίου απολαμβάνει μια εξαίσια θέα.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Διαθέτοντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και έχοντας εξαιρετική υποδομή, η Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα ενώ η Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, που χωράει 300 άτομα, μπορεί να χωριστεί σε τρεις αίθουσες των 100 ή δύο των 100 και των 200 ατόμων αντίστοιχα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας σειράς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεων.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Το κτίριο Μ2 διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ 11.800 τ.μ. και 230 θέσεων. Συνεπές με τον πολιτιστικό του ρόλο, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ευτυχές με τη στέγαση Μουσικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Μουσικών Οργάνων στο νέο του κτίριο.

Εικόνα ΜΜΘ
Εικόνα ΜΜΘ

Το κτίριο M2 ολοκληρώθηκε το 2010 και έχει γίνει ένα από τα πλέον αγαπημένα τοπόσημα της πόλης. Ο Ισοζάκι σχεδίασε ένα κτίριο άπειρων δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί έναν ζωντανό, πολυάσχολο και πολύπλευρο οργανισμό γεμάτο δραστηριότητες. Ένα κτίριο γεμάτο με πολιτιστικές και άλλες εμπειρίες, που δίνει νόημα στην αρχιτεκτονική, καθώς από τα χαρτιά του σχεδιασμού και τα οικοδομικά υλικά έχει περάσει στις καρδιές των ανθρώπων.

Εικόνα ΜΜΘ
Εικόνα ΜΜΘ

Ενδεικτικά άλλα έργα του Ισοζάκι

Ceramic Park Mino, photo courtesy of Hisao Suzuki
MOMA Gunma, photo courtesy of Yasuhiro Ishimoto
Pala Alpitour, photo courtesy of Alessandra Chemollo
Kitakyushu Central Library, photo courtesy of Yasuhiro Ishimoto
Tsukaba Center Building, photo courtesy of Yasuhiro Ishimoto
Qatar National Convention Center, photo courtesy of Hisao Suzuki
Tsukaba Center Building, photo courtesy of Arata Isozaki and Associates
Art Tower Mito, photo courtesy of Yasuhiro Ishimoto
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα