Το θΘέατρο ενάντια στον Θάνατο
Για όσους αναρωτιούνται τι είναι αυτά τα αφισάκια με το θΘ που έχουν κατακλύσει τη πόλη...
Μια εργασία, οι Βάκχες και το θΘέατρο ενάντια στον Θάνατο
Σε μια εποχή που ο θεατής έχει μάθει να αλληλεπιδρά για κάθε πληροφορία που καταναλώνει, τι θα απογίνει το θέαμα; Μπορεί το θέατρο να αλλάξει και να περάσουμε από την παθητική θέαση στη βιωματική εμπειρία; Πέντε καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη έχουν βαλθεί να μας αποδείξουν ότι μπορεί: Να παρακολουθήσει ένα θέατρο… αλλιώς!
Στον κατάμαυρο άδειο χώρο του Βlackbox, τα φώτα χαμηλώνουν και οι θεατές ενημερώνονται ότι πρέπει να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους: «Όποιος θέλει κάτι απέξω, να βγει τώρα, πριν ξεκινήσει η παράσταση». Οι πόρτες κλείνουν, ο χώρος βυθίζεται στο απόλυτο σκοτάδι, επικρατεί μια μικρή κλειστοφοβική αμηχανία, μέχρι που ένα φωτεινό στεφάνι φωτίζει το χώρο και εμφανίζεται ο Διόνυσος, καλυμμένος από πηλό, σαν αρχαίο γλυπτό. Τα επόμενα 90 λεπτά, οι θεατές παρακολουθούν με δέος μια solo performance του Ανδρέα Κωνσταντίνου, οποίος ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους του έργου μας αφηγείται τις Βάκχες, το τελευταίο και πιο σκοτεινό έργο του Ευριπίδη που έγραψε ένα χρόνο πριν πεθάνει.
Η performance όμως αυτή, δεν είναι ακριβώς…solo. Η μουσική του Κωστή, η γλυπτική του Κωνσταντίνου, οι ενδυματολογικές επιλογές της Ελεάννας και τα γραφικά του Mike αποτελούν δραματουργικά στοιχεία που μαζί με το σώμα και τη φωνή του Αντρέα συνθέτουν μια δυνατή βιωματική εμπειρία, στην οποία οι θεατές συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις, από την όραση μέχρι την όσφρηση! Μέρος της μυσταγωγικής ατμόσφαιρας αποτελεί μέχρι και το φουαγιέ αλλά και αυτή η μικρή αποθήκη, στον επάνω όροφο του θεάτρου, όπου οδηγεί ο «Διόνυσος» τους θεατές για την τελευταία πράξη-έξοδο της τραγωδίας.
Η εργασία Βάκχες είναι το πρώτο project της ομάδας θΘ και ονομάζεται εργασία, γιατί η καλλιτεχνική ομάδα με βάση το αρχαίο κείμενο, συνεχώς εξελίσσεται και πειραματίζεται με νέα υλικά, νέες φόρμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που πρόκειται για έναν μονόλογο, το κείμενο έχει διατηρηθεί σχεδόν αυτούσιο. Σχεδόν σε κάθε παράσταση προστίθεται κάτι καινούργιο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να την δει εύκολα κάποιος που την έχει ήδη παρακολουθήσει.
Ιf you don’t evolve, you dissolve, λένε στο εξωτερικό. Αν δεν εξελίσσεσαι πεθαίνεις. Έτσι και οι θΘ προσπαθουν να πολεμήσουν το θάνατο, με όπλο τους το θέατρο. H Ελεάννα, ο Κωνσταντίνος, ο Κωστής. Kαλλιτέχνες πίσω από τα φώτα της σκηνής, με μικρή ή ελάχιστη εμπειρία στον θεατρικό χώρο που ήταν με τον Ανδρέα φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια. Πριν ένα χρόνο, αποφάσισαν να ενώσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις και να συστηθούν στο κοινό της Θεσσαλονίκης, με το πρώτο τους project, τις Βάκχες, που αποτελεί μια εργασία για «θέατρο ενάντια στο Θάνατο». Αυτό άλλωστε σημαίνουν και το αρχικά θΘ (για όσους αναρωτιούνται τι είναι αυτά τα αφισάκια με το θΘ που έχουν κατακλύσει τη πόλη). Στην ομάδα προστέθηκε λίγο αργότερα και ο Mike Rafail, μέλος της δημιουργικής ομάδας Beetroot. Είναι κλισέ αλλά ισχύει. Οι παρέες γράφουν ιστορία. Το αναμένουμε.
Aνδρέας Κωνσταντίνου
Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου αποφοίτησε από την σχολή του Εθνικού θεάτρου το 2009. Από τα πρώτα του βήματα συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Θοδωρής , ο Βογιατζής, ο Κακάλας, ο Λάνθιμος, ο Περάκης, και άλλοι. Τον γνωρίσαμε ως Σπύρο Μαλταμπέ, πρωταγωνιστή της ταινίας Μικρά Αγγλία, του Παντελή Βούλγαρη. Κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία που σκηνοθετούσε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, λίγο πριν πεθάνει. Ενσαρκώνει τον Βασίλη Τσιτσάνη, στη ταινία Ουζερί ο Τσιτσάνης, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 30 Νοεμβρίου.
Κωνσταντίνος Παυλίδης
Γεννήθηκε στην θεσσαλονικη το 1983. Σπούδασε γλυπτικη στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην Θεσσαλονικη 2008-2013, ασχολήθηκε με animation και ανέπτυξε δραστηριότητα στις συγρονες εγκαταστάσεις (instalations) και την σκηνογραφία. Στην γλυπτική ασχολήθηκε κυρίως με μαλακά υλικά όπως το ξύλο δημιουργώντας συνδέσεις με αφαιρετικές τάσεις.
Κωστής Λιολιόπουλος
Ο Κωστής Λιολιόπουλος γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασσική κιθάρα και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με τον Αντώνη Ανισέγκο καθώς και jazz κιθάρας και αυτοσχεδιασμού με τον Pat Martino και τον Jesse van Ruller. Από το 2006 έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα της πόλης. Τα τελευταία χρόνια τα ενδιαφέροντά του έχουν στραφεί στο πεδίο της σύγχρονης και πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής
Ελεάννα Θαλασσούδη
Η Ελεάνα Θαλασσούδη ασχολείται από το 2003 με το illustration, το styling και το fashion design. Σπούδασε σχέδιο μόδας και fashion illustration. Έχει συνεργαστεί με Fashion Stylists σε εγχώρια περιοδικά και οίκους μόδας.
Mike Rafail
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980 και σπούδασε γραφιστική και διαφήμιση και από το2001 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας BeetRoot design group. Είναι ο δημιουργός του Tides & Floors, στο οποίο παρουσιάζει τους καλλιτέχνες μέσα από φωτογραφίες, βίντεο performance – portraits και λέξεις.
*Η Εργασία Βακχες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014, στο Αλατζά Ιμαρέτ, για 6 παραστάσεις. H εργασία συνεχίστηκε στο Block 33, με διαφορετική δομή και νέα ευρήματα, ταξίδεψε σε Αθήνα και Ελευσίνα και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσει τον κύκλο της, πριν η ομάδα προχωρήσει στο νέο project που σχεδιάζει. Από τις 12 Νοεμβρίου παρουσιάζεται στο Blackbox με μια εντελώς καινούργια δυναμική. Λόγω μεγάλης επιτυχίας, η παράσταση πήρε παράταση για δυο τελευταίες παραστάσεις Πέμπτη και Παρασκευή, 26 και 27 Νοεμβρίου.