Βασίλης Διαμαντόπουλος: Ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση
Σαν σήμερα γεννιέται ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.
15 Νοεμβρίου, 1920: Γεννιέται σαν σήμερα στον Πειραιά, ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Η ζωή του και τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν άργησε όμως να τον κερδίσει η υποκριτική.
Στη συνέχεια, σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μάλιστα, μαζί του έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι το 1942, στο έργο «Αγριόπαπια» του Ίψεν.
Παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης μέχρι το 1949, όπου έπαιξε πάνω από τριάντα ρόλους σε έργα σπουδαίων συγγραφέων, όπως «Το φιόρε του Λεβάντε» του Ξενόπουλου, «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ και «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς.Έπαιξε λίγο αργότερα και στο Εθνικό Θέατρο, με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα που σκηνοθετούσε κυρίως ο Κάρολος Κουν.
Το 1958, ίδρυσε με τη σύντροφό του και ηθοποιό Μαρία Αλκαίου, το δικό του «Νέο Θέατρο». Μέχρι το 1966, ανέβαζε έργα του Ξενόπουλου, Μπρεχτ, Καμπανέλλη, Ντε Φίλιπο και άλλων σπουδαίων συγγραφέων.
Για την συνεισφορά του στο θέατρο, τιμήθηκε με το «Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Ά». Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση από το κρατικό φορέα της ΕΙΡ το 1966, με το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Αυτός και το παντελόνι του».
Έπειτα, με την επιβολή της δικτατορίας, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος μαζί με την σύζυγό του αποφασίζουν να φύγουν από την Ελλάδα, και να ζήσουν ως αυτοεξόριστοι στο Παρίσι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, επέστρεψε στην Ελλάδα.
Τότε, συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και αργότερα με το «Θέατρο Σάτιρα» και τον ηθοποιό, Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Τότε ήταν η αρχή της συνεργασίας του διδύμου που αγαπήθηκε από τον κόσμο λόγω του ρόλου τους στην σειρά «Εκείνος και εκείνος», αφού μετέφεραν στην τηλεόραση τα αντιχουντικά αισθήματα του λαού. Μαζί έκαναν και την πολιτική σάτιρα «Ω, τι κόσμος, μπαμπά», του Κώστα Μουρσελά.
https://www.youtube.com/watch?v=Seau8Jbvs9U
Η συνέχεια της θεατρικής του καριέρας
Η θεατρική του καριέρα, συνεχίστηκε με επιτυχία και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα όμως, έπαιξε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν η «Τελευταία αποστολή» του Τσιφόρου, «Το αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, «Νόμος 4000» του Δαλιανίδη και «Μάθε παιδί μου γράμματα» του Θεόδωρου Μαραγκού. Μάλιστα, για την τελευταία, τιμήθηκε με το 1981 με βραβείο Α’ Ανδρικού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Δίδαξε υποκριτική από νέος στις δραματικές σχολές του «Θεάτρου Τέχνης» και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ ίδρυσε και δική του δραματική σχολή, που λειτούργησε παράλληλα με το «Νέο Θέατρο». Το 1983 λοιπόν, δημιούργησε το «Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλη Διαμαντόπουλου» και μετά την Ανώτερη Δραματική σχολή «Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος».
Οι γυναίκες της ζωής του και ο θάνατός του
Ο ηθοποιός παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη, ήταν η ηθοποιός Τώνια Κάραλη και δεύτερη η επίσης ηθοποιός, Μαρίνα Γεωργίου.
Πέθανε στις 5 Μαϊου του 1999 σε ηλικία 79 ετών, από ανακοπή καρδιάς, έπειτα από κάταγμα που είχε πάθει στο μηριαίο οστό. Η τότε σύζυγός, του Μαρίνα Γεωργίου, δεν δέχθηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει η κηδεία του με δημόσια δαπάνη. Είχε δηλώσει πως «η κηδεία του θα είναι λιτή και απέριττη, όπως ο ίδιος ήθελε»…