Via Egnatia: Οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ σχεδιάζουν

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση επιλεγμένων μελετών αστικού σχεδιασμού που εκπόνησαν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.

Parallaxi
via-egnatia-οι-φοιτητές-της-αρχιτεκτονικής-απθ-101068
Parallaxi

Synergies_1

Via Egnatia: Design Synergies in the Urban Context

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση επιλεγμένων μελετών αστικού σχεδιασμού που εκπόνησαν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. έχουμε την ευκαιρία να δούμε μέχρι τις 27 Απριλίου στους χώρους του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στο πλαίσιο του συνεδρίου Designing Creative Synergies.

Αντλώντας εισροές από επιστημονικά πεδία που μελετούν την πόλη ως φυσική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική ή οικονομική διαδικασία, ο αστικός σχεδιασμός πραγματεύεται τις πολλαπλές κλίμακες του αστικού αποσπάσματος: από την κλίμακα του δρόμου, του οικοδομικού τετραγώνου και της γειτονιάς, έως αυτή της αστικής περιοχής και των δικτύων. Οι κλίμακες που πραγματεύεται ο σχεδιασμός της πόλης προσφέρουν προνομιακό πεδίο συνεργίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν τις μελέτες στο πλαίσιο του συνθετικού εργαστηρίου του 3ου έτους, Αστικός Σχεδιασμός, 2014-’15 (Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ). Στο πλαίσιο του συνθετικού εργαστηρίου, ο άξονας της Εγνατίας οδού, παρά την σημερινή του υποβάθμιση και την απουσία προτάσεων για την ανάσχεσή της, αναγνωρίζεται ως το κατεξοχήν πεδίο παρεμβάσεων με στρατηγική σημασία για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η οδός Εγνατία φέρει απτές αποδείξεις για την πολυεπίπεδη φύση της πόλης, συγκροτώντας ένα δια-ιστορικό συνονθύλευμα ελληνιστικών / ρωμαϊκών αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινών εκκλησιών, οθωμανικών τζαμιών / λουτρών, και σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που συνθέτουν το μοναδικό χαρακτήρα της. Επιπλέον, ο άξονας λειτουργεί ως συμβολικό όριο ανάμεσα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο και την Άνω Πόλη, εκατέρωθεν του οποίου διατυπώνονται διαφορετικές χρήσεις, ταυτότητες και αστικές ατμόσφαιρες. Η ανάπτυξη και η μελλοντική λειτουργία του μετρό, κάτω από την Εγνατία, δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία: οι θέσεις των σταθμών με τις νέες ροές πεζών που θα δημιουργήσουν, αναδιατάσσουν παγιωμένες ιεραρχήσεις και δημιουργούν ευκαιρίες για νέες οπτικές προς τον αστικό χώρο.

Στο πλαίσιο του συνθετικού εργαστηρίου, η αρχιτεκτονική έρευνα και ο σχεδιασμός προσφέρουν τα μέσα για την αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου, ο οποίος δρα ως καταλύτης και φορέας νοήματος στην καθημερινή ζωή. Η έκθεση παρουσιάζει επιλεγμένες φοιτητικές μελέτες αστικού σχεδιασμού, θέτοντας τον προβληματισμό σχετικά με τις επαναληπτικές/ αλληλεξαρτώμενες/κυκλικές διαδικασίες της έρευνας-ανάλυσης-σύνθεσης που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των μελετών, στην ανάγνωση και ανασύνθεση του αστικού χώρου. Ειδικότερα, η έκθεση εστιάζει σε τρεις θεματικές περιοχές:

  • Αναγνώσεις-Αναλύσεις, αποτελούμενες από χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες, κολάζ, σχέδια, μοντέλα και βίντεο που μελετούν τον άξονα της Εγνατίας και τις γύρω περιοχές.
  • Στρατηγικές, που αποτυπώνονται σε διαγράμματα, σκίτσα, σχέδια και κείμενα που περιγράφουν τις υλικές και άυλες παρεμβάσεις που προτείνονται, οι οποίες ενδυναμώνουν τον στρατηγικό ρόλο του άξονα της Εγνατίας για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
  • Εστιασμένες Παρεμβάσεις, που συγκροτούνταισε σχέδια, διαγράμματα, σκαριφήματα, μοντέλα, και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, αναπτύσσοντας και εξειδικεύοντας τις προαναφερθείσες στρατηγικές παρεμβάσεις.

Οι διδάσκοντες ήταν οι Ευαγγελία Αθανασίου, Χάρις Χριστοδούλου, Νίκος Καλογήρου, Φυλιώ Κατσαβουνίδου, Αλκμήνη Πάκα, Κωνσταντίνος Σακαντάμης και Δέσποινα Ζαβράκα. Οι επιμελητές της Έκθεσης είναι οι Νίκος Καλογήρου, Αλκμήνη Πάκα και Κωνσταντίνος Σακαντάμης. Και τέλος, την Οργανωτική Ομάδα της Έκθεσης αποτελούν οι Αναστασία Φλώρου, Ραφαηλία Γιαννούδη, Ευδοξία ΓΚολομπία, Ελευθερία Άννα Γραμματοπούλου, Ματρώνα Μηλώση, Σόφια Τσιαπανίτη και Κυριάκος Ζαχαράκης, φοιτητές αρχιτεκτονικής.

Η έκθεση θα παραμείνει στους χώρους του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος μέχρι την Κυριακή 27 Απριλίου οπότε και θα μεταφερθεί στον εκθεσιακό χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Synergies_2

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα