Εκθέσεις

9 Βιογραφίες χώρων της Θεσσαλονίκης

Μια όμορφη έκθεση από δεκαέξι κινηματογραφικές βιογραφίες χώρων της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
9-βιογραφίες-χώρων-της-θεσσαλονίκης-200545
Parallaxi
Στιγμιότυπο από το έργο «ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ;»με τον αρχιτέκτονα Τάσο Τυρίμο στο φροντιστήριο «Μορφές», στην‘Ίωνος Δραγούμη 35 και Πάϊκου.

Λέξεις: Σταύρος Αλιφραγκής

Η «εξήγηση» δυναμικών φαινομένων της πόλης και της αρχιτεκτονικής της μέσα από την κινούμενη εικόνα, η ανάλυση και ερμηνεία των πολλαπλών ανακατασκευών της πόλης και της αρχιτεκτονικής και η εξοικείωση με τη γλώσσα του κινηματογράφου για την εικονογράφηση νέων χωρικών ποιοτήτων, έθεσαν το γενικότερο πλαίσιο των αναζητήσεων των φοιτητικών εργασιών του μαθήματος «Το Ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» για το ακαδημαϊκό εξάμηνο 2016-7.

Η τελική εργασία του εξαμήνου είχε ως στόχο την τριβή των φοιτητριών και των φοιτητών με την προσωπική, υποκειμενική και ιδιοσυγκρασιακή καταγραφή, αποτύπωση και ανάδειξη χωρικών ποιοτήτων μέσα από την κινούμενη εικόνα και τον ήχο. Το ζητούμενο ήταν να παραχθεί ένα έργο κινούμενης εικόνας, μέγιστης διάρκειας δέκα λεπτών με αντικείμενο μελέτης ένα συγκεκριμένο και πεπερασμένο -με σαφή και απτά φυσικά όρια (π.χ. ένα παγκάκι, ένα περίπτερο, ένα κατάστημα, ένα διαμέρισμα, μία μονοκατοικία, μία μικρή πολυκατοικία)- «επώνυμο»ή «ανώνυμο» αρχιτεκτονημένο χώρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Στιγμιότυπο από το έργο «μη με λησμόνει …» με τον Στέλιο Ντοκούζ, καλλιτεχνικό διευθυντή του πολυχώρου Μπενσουσάν Χαν, στην οδό Εδέσσης 6, στα Άνω Λαδάδικα, που κτίστηκε μεταξύ 1894 και 1907.

Το έργο αυτό θα λειτουργεί εν είδει δημιουργικής βιογραφίας του χώρου -ή «αιφνίδιου ντοκιμαντέρ» κατά τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη- δηλαδή θα αφηγείται κάτι από το παρελθόν, για το παρόν και, ενδεχομένως, το μέλλον ενός συγκεκριμένου χώρου μέσα από τις ιστορίες των χρηστών του ή μέσα από πραγματικές ή φανταστικές συνθήκες κατοίκησης και όχι μέσα από «νεκρές φύσεις» -κενών από ανθρώπινη παρουσία- κινούμενων εικόνων περί αρχιτεκτονικής. Έτσι, ενώ ο χώρος και η αρχιτεκτονική της πόλης είναι ο τυπικός πρωταγωνιστής των έργων κινούμενης εικόνας, αυτός αποκτά νόημα μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση και την ενεργοποίηση πραγματικών (ή φανταστικών) χρηστών του.

Στιγμιότυπο από το έργο: «noi story», όπου ο Γρηγόρης Χατζηλαμπρινός μας «ξεναγεί» στον μικρόκοσμο της αποθήκης παιχνιδιών «Φειδίας», στην οδό Ίωνος Δραγούμη 63.

Καρπός των εργασιών του εξαμήνου υπήρξαν οι δεκαέξι [16] κινηματογραφικές βιογραφίες χώρων της Θεσσαλονίκης που προβλήθηκαν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 στο «Θεατράκι» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, ως τυπική ολοκλήρωση του μαθήματος.

Στιγμιότυπο από το έργο «Trace»με την αγορά Μοδιάνο, έργο του 1922, του πολιτικού μηχανικού Ελί Μοδιάνοκαι του αρχιτέκτονα Ζακ Ολιφάν.
Στιγμιότυπο από το έργο: «τρεις καλές μια ανάποδη»με τον πρώην ιδιοκτήτη Χρήστο Τριανταφυλλίδη να περιγράφει τις εμπειρίες του στην αποθήκη νημάτων και νεωτερισμών της οικογενείας Τριανταφυλλίδη.
Στιγμιότυπο από το έργο «ΑΣΤΗΡ»με τον δημοσιογράφο Γιώργο Τούλα να αφηγείται ιστορίες από τη λειτουργία του κινηματογράφου.

Στην προβολή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στις 19:00, στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Πανεπιστημιού-Πολή Α.Π.Θ. 90+ Χρόνια Λειτουργίας, 100+ Χρόνια Σχεδιασμού», σε επιμέλεια του Καθηγητή Νίκου Καλογήρου, θα παρουσιαστούν εννιά [9] από τα πονήματα αυτά με τίτλο «9 Αρχιτεκτονικά Βλέμματα: Φοιτητικά Ντοκιμαντέρ για την Πόλη και την Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη». Η επιλογή τους, δυστυχώς αναγκαία για να περιοριστεί ο χρόνος της προβολής, έγινε με κριτήριο τη αξιοποίηση των κινηματογραφικών συμβάσεων στο πλαίσιο της δημιουργικής ανακατασκευήςτης εμπειρίας του αρχιτεκτονημένου χώρου.

Στιγμιότυπο από το έργο «Kapandji»μου τους απόφοιτους του 5ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης του έτους 1954.
Στιγμιότυπο από το έργο «Το γήπεδο»του Στράτου Κοντού.

Το πρόγραμμα της προβολής περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα/συντελεστές:

ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ; / Χριστίνα Ζαφειρίου-Χατζηκυριακού + Μανούσος Κακούρης + Μαριαλένα Καραβιώτη + Ουρανία Πάντζη + Δημήτρης Σταθουλόπουλος

μη με λησμόνει … / Βασιλική Ζαχαριά + Σταυριανή Θεολόγη + Βαρβάρα Οικονόμου + Βασιλική Παναγιωτίδου + Μαρία Χριστοπούλου

noi story / Ανδρέας Γιάγκου + Βασιλική Κασβίκη + Μαρίνα Ντολτσέττι + Μαρία-Νεφέλη Πάχτα

Trace / Ηρώ Δερμιτζάκη + Μαρία Άννα Καπράρα + Σπύρος Νικολόπουλος + Γιώργος Βλάσης Πακαλίδης + Ελένη Μαρία Τολιοπούλου

τρεις καλές μια ανάποδη / Στελιάνα Βαρβέρη + Νίκη Ζαρκάδα + Αγγελική Παρασκευοπούλου + Ευαγγελία Πασχαλίδου + Μαρίνα Τερζόγλου

ΑΣΤΗΡ / Ceren Özsu + Μαρίνα Καλαμαρά + Καλυψώ Μαυρομάτη + Αλίκη Χαμαλίδου

Kapandji / Κατερίνα Βλάχμπεη + Ηλέκτρα Νίκου + Στέφανος Σιδέρογλου + Εύα Τσιαντούλα + Δήμητρα Φωνιαδάκη

Το γήπεδο / Στράτος Κοντός

σε δέκα χαΐνη … / Ηλίας Βούρας + Γιώργος Καμπαλαμπίδης

Στιγμιότυπο από το έργο «σε δέκα χαΐνη …»στο παραδοσιακό καφενείο «Χαΐνης», στην οδό Διστόμου 21 με Αιτωλικού, στην Κάτω Τούμπα.

Τα έργα των φοιτητριών και των φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ εικονογραφούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημιουργική διαπλοκή της αρχιτεκτονικής με την κινούμενη εικόνα αλλά και τη δυνατότητα να αρθρωθεί ένα συνεκτικός λόγος για τη σύγχρονη πόλη μέσα από τον κινηματογράφο μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Οι φοιτητικές εργασίες συμβάλλουν -μέσα από την αναστοχαστική λειτουργία τους και την ποιητική ενατένιση των δημιουργών τους- στον διαρκή ανατοκισμό του μύθου της πόλης της Θεσσαλονίκης.

*O Σταύρος Αλιφραγκής είναι Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, διδάσκων του μαθήματος «Το Ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» για το χειμερινό εξάμηνο 2016-7. Διαβάστε την παρουσιάσή του με αφορμή την εκδήλωση εδώ.

Η προβολής θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στις 19:00.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα