Εκθέσεις

«Words of Wisdom» στην γκαλερί Λόλα Νικολάου (11/11-6/12)

Η γκαλερί Λόλα Νικολάου, παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Words of Wisdom»: Σαράντης Γκάγκας, Renee Magnanti, Ζάφος Ξαγοράρης, Bill Pangburn. Όταν η σοφία, συναντά την τέχνη… της Βαγγελιώς Χρηστίδου Μια νέα… «σοφή» αυτή τη φορά έκθεση, εγκαινιάζεται την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στο χώρο της Γκαλερί Λόλα Νικολάου της πόλης. Τέσσερις δημιουργοί, ο Σαράντης Γκάγκας, η […]

Parallaxi
words-of-wisdom-στην-γκαλερί-λόλα-νικολάου-11-11-6-12-30870
Parallaxi
zafos_xagoraris_1.jpg

Η γκαλερί Λόλα Νικολάου, παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο

«Words of Wisdom»: Σαράντης Γκάγκας, Renee Magnanti, Ζάφος Ξαγοράρης, Bill Pangburn.

Όταν η σοφία, συναντά την τέχνη…

της Βαγγελιώς Χρηστίδου

Μια νέα… «σοφή» αυτή τη φορά έκθεση, εγκαινιάζεται την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στο χώρο της Γκαλερί Λόλα Νικολάου της πόλης. Τέσσερις δημιουργοί, ο Σαράντης Γκάγκας, η Renee Magnanti, ο Ζάφος Ξαγοράρης και ο Bill Pangburn, εκθέτουν ο καθένας τα δικά του έργα στο χώρο τέχνης που βρίσκεται στην Τσιμισκή, με βασικό άξονα τη δίψα για μάθηση, την «αγάπη για σοφία». «Words of Wisdom», λοιπόν, «Λόγια Γνώσης», επάνω σε καμβά, μέσα από γραμμικά μοτίβα με εικαστικές εγκαταστάσεις, αλλά και με λόγια, έρχονται να σχολιάσουν ηθικά και κοινωνικά προβλήματα, ο καθένας μέσα από το δικό του υπόβαθρο.

«Η γνώση είναι δύναμη», λένε και η δύναμη έρχεται μέσα από αποκαλύψεις, που γίνονται όσο ο καθένας μαθαίνει από τις εμπειρίες του και αποφασίζει την ενσωμάτωσή τους. Η έκφραση, η ελεύθερη και βιολογική ανάγκη εξωτερίκευσης της γνώσης, μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Οι τέσσερις δημιουργοί

Οι τέσσερις δημιουργοί που συμμετέχουν στην έκθεση «Words of Wisdom», κουβαλούν ο καθένας το δικό του καλλιτεχνικό, γνωσιακό και αξιακό υπόβαθρο. Ο Σαράντης Γκάγκας, στις εικαστικές του εγκαταστάσεις, χρησιμοποιεί σε επανάληψη ένα κείμενο, την επιστολή του Επίκουρου προς τον Ηρόδοτο για την έννοια του χρόνου, το οποίο γράφει όσες φορές χρειάζεται για να αποδώσει εικαστικά το χρόνο, να αισθανθεί ότι έχει επιτύχει μια εικόνα βιωματικού χρόνου. Μετρά τα λεπτά που είναι απαραίτητα, για να εγγράψει οποιαδήποτε δεδομένη εργασία, δίνοντας έμφαση στην πραγματική πράξη περισσότερο ως διαδικασία, παρά ως απόκτηση γνώσης από την επανάληψη. Οι επαναλήψεις του Γκάγκα, θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την ανατολική φιλοσοφία του Βουδισμού και την πεποίθηση ότι η ενόραση έρχεται όταν κάποιος ασχολείται με τις καθημερινές, βαρετές δουλειές. Όταν όμως μας χτυπά, η δύναμή της είναι σαν τον κεραυνό που μας ξυπνά από την ονειροπόλησή μας.

Η Renne Magnanti, χρησιμοποιεί ως κύριο θέμα μοτίβα που συνοδεύονται από κείμενα. Συνδυάζοντας μοτίβα και γραφή από διαφορετικούς πολιτισμικούς, διακρατικούς, πολυπολιτισμικούς διαλόγους. Μέσα στα σχέδιά της υπάρχουν διάσπαρτες, ολόκληρες λέξεις ή μέρος λέξεων, που έχουν σχέση με την εργασία των γυναικών και το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Επιλέγοντας συγκεκριμένα κείμενα και ενσωματώνοντάς τα στη δουλειά της, μας δίνει γενικό πλαίσιο των μοτίβων των έργων της, αλλά και τις λέξεις που χρησιμοποιούν ως μοτίβα, στην απόδοσή τους.

Ο Ζάφος Ξαγοράρης, στο «Analytic Series», παρουσιάζει κυρίως σχέδια, μηχανισμούς και δρώμενα, που λαμβάνουν χώρα σε δημόσια μέρη κι εστιάζουν σε πρόσφατες πολύ συγκεκριμένες ή ιστορικές συνθήκες. Οι κειμενικές αναφορές, όπως φαίνεται και στο βίντεό του, περιγράφουν, συγκρίνουν κι επεξηγούν τον τρόπο με τον οποίο οι κανονισμοί καθορίζουν το δημόσιο χώρο. Παρουσιάζοντας νομικά κείμενα από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές που απαγορεύουν μια υποθετική δημόσια συμπεριφορά, ο Ξαγοράρης και οι σπουδαστές του, αναπαριστούν την εν λόγω παράνομη πράξη – από το να κοιμάται κάποιος σε ένα παγκάκι, να είναι μεθυσμένος στο δρόμο ή να έχει χάσει τον αυτοέλεγχο.

Τέλος, ο Bill Pangburn, επικεντρώνεται στο να εκφράσει το νόημα του χρόνου, αποκαλύπτοντάς το αλληγορικά, μέσα από το νερό, χρησιμοποιώντας γραμμικά μοτίβα. Παρόλο που το κύριο μέλημά του είναι η μεταφυσική του νερού, ενδιαφέρεται επίσης για το ρόλο του νερού στην καθημερινότητα. Η ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να αποδοθεί στην ευαισθησία του για την ξηρασία που μαστίζει το Τέξας, την πόλη όπου γεννήθηκε, για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την αλόγιστη χρήση του νερού, ζητήματα που οδηγούν σε ένταση του ανταγωνισμού για το νερό. Αν και η σχετική νομοθεσία έχει την πρόθεση να αμβλυνθεί η διαμάχη, συχνά οδηγεί σε δικαστικές προσφυγές και διαμάχες, όπως είναι και ο πρόσφατος «πόλεμος για το νερό», μεταξύ του Τέξας και του Νέου Μεξικού.

Γενικές πληροφορίες

Όπως, στην τελευταία περίπτωση, ο καλλιτέχνης εγείρει το ηθικό ερώτημα του εάν, ως κοινωνία, είμαστε σε θέση να δεσμευτούμε για την ευημερία όλων μας και για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντός μας, έτσι όλη η έκθεση βασίζεται στην προσέγγιση ηθικών και κοινωνικών προβλημάτων, με τους τέσσερις καλλιτέχνες να εξασκούν την τέχνη τους αντίστοιχα στη ζωγραφική, την εγκατάσταση, το σχέδιο, την ύφανση, τη χαρακτική ή τα ψηφιακά μέσα. Στα κείμενα που συνοδεύουν τα έργα, η «λέξη» χρησιμεύει στο να επικεντρώσει την προσοχή του θεατή στη διττή διάσταση, γεγονός που τον αποτρέπει να δει το υπόβαθρο ως φυσικό χώρο…

Την έκθεση «Words of Wisdom», που θα διαρκέσει από τις 11 Νοεμβρίου (ημέρα εγκαινίων από τις 19:00 έως τις 23:00) έως και τις 6 Δεκεμβρίου, οργανώνει η επιμελήτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη, Dr. Θάλεια Βραχοπούλου.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 20:00, Τετάρτη και Σάββατο από τις 12:00 έως τις 15:00.

Η γκαλερί Λόλα Νικολάου βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή 52, στο κέντρο της πόλης. Τηλ. 2310 240 416, e-mail: [email protected]. Υπεύθυνη επικοινωνίας κι εκπρόσωπος των καλλιτεχνών για τη συγκεκριμένη έκθεση, είναι η κ. Μαρία Σιώτη, τηλ.: 6973300142

*11/11-6/12, Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Ώρα: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00, Τε., Σα.: 12.00 -15.00, Τιμή Εισόδου: Δωρεάν

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα