Ξαναζωντανεύει η Συνοικία των Εξοχών !

Μια ιδανική ευκαιρία γνωριμίας του πιο διάσημου προαστίου της ανατολικής πόλης του χθες.

Parallaxi
ξαναζωντανεύει-η-συνοικία-των-εξοχών-106046
Parallaxi

Να ξαναζωντανέψει ετοιμάζεται η Συνοικία των Εξοχών, σε μία εντυπωσιακή, νοσταλγική, ενημερωτική έκθεση με σπάνιο υλικό στο πολιτιστικό κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στον ιδιαίτερο χώρο της Βίλας Καπαντζή. Μία ιδιοσυγκρασιακή βόλτα στο πρώτο ουσιαστικά διάσημο προάστιο της πόλης, που οι περισσότεροι γνώρισαν από ιστορίες γύρω από το ιστορικό talk of the town, που δεν υπάρχει πια.

“Η συνοικία των Εξοχών 1885-1912”, φιλοδοξεί μέσα από 265 φωτογραφικά καρέ να αποκαταστήσει την εικόνα της συνοικίας που χάθηκε και να τεκμηριώσει την ιστορία των κτιρίων και των ενοίκων αυτών. Η Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει και να συστηθεί στην πλευρά της πόλης που δεν κατάφερε ή δεν πρόλαβε να γνωρίσει, μέσα από αδημοσίευτους χάρτες και σχέδια, καρτποστάλ και άγνωστες φωτογραφίες δρόμων και κτιρίων που δεν υπάρχουν πια, πορτρέτα της κοσμοπολίτικης κοινωνίας της συμπρωτεύουσας από το παρελθόν.

Θαλάσσια λουτρά ανδρών, Αρχείο Άγγελου Παπαϊωάννου, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Θαλάσσια λουτρά ανδρών/ Αρχείο Άγγελου Παπαϊωάννου, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Οι λόγοι που χαρακτηρίζουν την έκθεση από σημαντική έως και απαραίτητη, είναι ιστορικοί καθώς τα κενά στην αρχιτεκτονική ιστορία μιας πόλης δημιουργούν κενά και στη συνέχεια της ιστορία της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη η καταστροφή της νεότερης αρχιτεκτονικής –είτε οφειλόταν σε τυχαία αίτια, είτε σε φυσιολογική γήρανση και αντικατάσταση είτε, κυρίως, σε κατεδαφίσεις με στόχο την οικονομική εκμετάλλευση του ακινήτου– είχε ως αποτέλεσμα την απουσία μαρτυριών για την, αμέσως προηγούμενη από τη σημερινή, εικόνα της πόλης και επομένως για την ιστορία της σε μια εποχή πολιτικών και κοινωνικών μεταβολών.

Η λεωφόρος των Εξοχών με τις πολυαναφερόμενες, σε ιστορίες κατοίκων του κέντρου, επαύλεις αλλά και τις ανώνυμες κατοικίες της, η ιλιγγιώδης ταχύτητα των μεταπολεμικών χρόνων που άφησε ελάχιστο χώρο για αυτές μέχρι και την σημερινή εικόνα της συνοικίας που αδυνατεί να εξιστορήσει όλο το παρελθόν της, κάνουν την έκθεση πιο απαραίτητη από ποτέ για την οπτική μνήμη των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Η Βίλα Καπαντζή Αρχείο Άγγελου Παπαϊωάννου, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Η Βίλα Καπαντζή/ Αρχείο Άγγελου Παπαϊωάννου, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

H αφήγησή της σημερινής εικόνας της συνοικίας είναι ελλιπής, αν και κάποτε ήταν πλούσια σε λεπτομέρειες. Η χάραξη της οδού Bασιλίσσης Όλγας –που όμως δεν ακολουθεί πια από κοντά τη γραμμή της παραλίας όπως παλιότερα– ορισμένα δημόσια κτίρια που λειτουργούν ακόμη, κάποιες κατάκλειστες επαύλεις –”διατηρητέα” μνημεία σήμερα– μερικοί μαντρότοιχοι στα όρια των παλαιών ιδιοκτησιών και ελάχιστα δένδρα –απομεινάρια από τους κήπους των Eξοχών– παραπέμπουν μόνο αποσπασματικά στην προηγούμενη εικόνα της.

H ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της Θεσσαλονίκης στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η επέκταση της πόλης εκτός παραδοσιακού πυρήνα, η ραγδαία εξέλιξη ολόκληρης της ανατολικής περιοχής καθώς και η καθοριστική για τη νέα συνοικία αρχιτεκτονική μορφολογία αποτέλεσαν τα δεδομένα εκκίνησης της έρευνας και οδήγησαν στον προσδιορισμό του αντικειμένου της: την εικονογράφηση της συνοικίας των Eξοχών, της πρώτης εκτός των τειχών περιοχής επέκτασης της Θεσσαλονίκης, και τη διαδικασία του μετασχηματισμού μιας ομάδας εξοχικών κατοικιών σε μια συνοικία αυτόνομη, ακμάζουσα, γοητευτική. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, είναι και μία εξαιρετική ευκαιρία για όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την εικόνα του πιο “διάσημου” πρώτου προάστιου μιας Θεσσαλονίκης που έζησε μόνο μέσα από διηγήσεις.

Η περιοχή του Γενί Τζαμί Αρχείο Άγγελου Παπαϊωάννου, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Η περιοχή του Γενί Τζαμί / Αρχείο Άγγελου Παπαϊωάννου, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Η έκθεση τελεί υπό την συνεργασία ΜΙΕΤ και University Studio Press και την επιμέλειά της έχει ο Βασίλης Κολώνας, καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Βασίζεται στο υπέροχο λεύκωμα του Βασίλη Κολώνα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις University Studio Press. Ο Βασίλης Κολώνας μας εξηγεί εδώ τα πάντα για αυτό.

Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη απόγευμα στις 17:00 από τον Γιάννη Επαμεινώνδα, διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και της στενότητας του χώρου, ο αριθμός των επισκεπτών σε κάθε περιήγηση θα είναι συγκεκριμένος. Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Κέντρου, καθημερινές 9:00-14:30, στα τηλέφωνα: 2310 295.171 και 2310 295.170.

Λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών παρατείνεται έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 η έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών στη Θεσσαλονίκη, 1885-1912» που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108), σε συνεργασία με το University Studio Press και επιμέλεια του Βασίλη Κολώνα, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί με νέο, θερινό ωράριο:

Δευτέρα & Τρίτη 14:00-21:00

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-16:00

Σάββατο & Κυριακή κλειστά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Πληροφορίες

τηλ. 2310 295 170-1 καθημερινές 9.00 – 14.30

και 2310 295 149 τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης

ΟΑΣΘ

αν κινείστε προς το κέντρο: 3, 5, 6, 8, 33, 39 (στάση Ανάληψη)

αν κινείστε προς τα νοτιοανατολικά: 5, 6, 8, 33 (στάση Πέτρου Συνδίκα)

*Η έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912» εγκαινιάστηκε την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108) και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε επίσης: Η διακριτική γοητεία της συνοικίας των εξοχών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα