ΥΠΠΟ: Επιχορηγήσεις 1.000.000 ευρώ σε πολιτιστικές δράσεις για παιδιά και εφήβους

Συνολικά επιχορηγούνται 117 προτάσεις σε όλη την επικράτεια.

Parallaxi
υππο-επιχορηγήσεις-1-000-000-ευρώ-σε-πολιτισ-565194
Parallaxi

Επιχορηγήσεις ύψους 1.000.000 ευρώ ανακοινώνονται σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στην ειδική πρόσκληση που εκδόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2021 για πολιτιστικές δράσεις για παιδιά και εφήβους (έως 18 ετών), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2021.

Συνολικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχορηγούνται 117 προτάσεις σε όλη την επικράτεια. Το 60% των δράσεων που επελέγησαν, θα υλοποιηθεί εκτός Αττικής. Στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ ανταποκρίθηκαν συνολικά και εμπρόθεσμα 147 φορείς εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Είναι πολύ σημαντική η ενασχόληση και η επαφή των παιδιών και των εφήβων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την τέχνη, ειδικά σήμερα που τα παιδιά μας έχουν βιώσει έναν παρατεταμένο εγκλεισμό. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα στους εποπτευόμενους και επιχορηγούμενους φορείς την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών και των νέων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, ακόμη και παιχνίδια. Ο σκοπός της ενίσχυσης δημιουργών, φορέων και ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με την παραγωγή δράσεων, αυτό το σκοπό εξυπηρετεί: την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των παιδιών και των νέων στην τέχνη και τον πολιτισμό. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, καθώς και τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που εργάστηκαν αμισθί και εν μέσω της πανδημίας, προκειμένου να ολοκληρώσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το έργο τους».

Αναφερόμενος στις 117 προτάσεις για παιδιά και εφήβους που επελέγησαν για επιχορήγηση, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε: «Οι προτεινόμενες πολιτιστικές δράσεις εκτός από την καλλιτεχνική τους αρτιότητα, θίγουν ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά και τους εφήβους, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Η καλλιτεχνική δημιουργία οφείλει και μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη μίας κουλτούρας συμπερίληψης και αποδοχής. Επιπλέον, οι προτάσεις αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους επαγγελματίες του πολιτισμού, σε όλη την Ελλάδα, ενώ απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους σε αστικά κέντρα όσο και σε αγροτικές περιοχές».

Οι 117 προτάσεις θα λάβουν επιχορήγηση από κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και η επιλογή των προτάσεων προς επιχορήγηση έγινε από Γνωμοδοτική Επιτροπή προσωπικοτήτων του τομέα με την ακόλουθη σύνθεση:

1. Αντώνης Λενακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής ΑΠΘ. 2. Μάρθα Κατσαρίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 3. Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 4. Γεωργία Δαμοπούλου, εικαστικός, υπεύθυνη των εργαστηρίων τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού. 5. Τσιλιμπέρδη Νίκη – Μόνικα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας ΔΑΣΔ, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως Πρόεδρος, με Αναπληρώτρια Πρόεδρο, την κ. Όλγα Ζαφείρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της ΔΑΣΔ.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα