Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας: Η μεγαλύτερη τεχνολογική συλλογή σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας και Αντιπρόεδρος του ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ Γ. Λ. Βλαχογιάννης φιλοδοξεί να μετατρέψει τον χώρο στο πρώτο Αποθετήριο Τεχνολογικού Πολιτισμού των Βαλκανίων.

Parallaxi
ελληνικό-μουσείο-τεχνολογίας-η-μεγαλ-1048925
Parallaxi

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές 50+ ετών, γραφομηχανές ,ένα αυτοκίνητο Ford μοντέλο Τ, φωτογραφικές μηχανές και μηχανές προβολής για κινηματογράφους, οι κεφαλές γεωτρυπάνων που πρώτες γεύτηκαν ελληνικό πετρέλαιο και εκατοντάδες ακόμη μοναδικά τεχνολογικά συλλεκτικά αντικείμενα ορισμένα από τα οποία μπορεί να δει κανείς στους χώρους του ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ, αποτελούν τον ανεκτίμητο θησαυρό του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας.

Η πλούσια συλλογή που θεωρείται η μεγαλύτερη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα Βαλκάνια βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της αποθηκευμένη στο βιομηχανικό κτίριο της πρώην ΕΤΒΑ στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας και Αντιπρόεδρος του ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ Γιώργος Λ. Βλαχογιάννης φιλοδοξεί να μετατρέψει τον χώρο στο πρώτο Αποθετήριο Τεχνολογικού Πολιτισμού των Βαλκανίων και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών να δώσει τη δυνατότητα ψηφιακής επίσκεψης των φυσικών εκθεμάτων σε όλο τον κόσμο.

Από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ

Το 1978 μια ομάδα εμπνευσμένων θεσσαλονικέων με αγάπη για την Τεχνολογία και την Επιστήμη δημιουργούν το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσφέροντας στο κοινό αρχικά τις προσωπικές τους συλλογές από ηλεκτρονικές συσκευές. Γρήγορα η πρωτοβουλία έγινε γνωστή οι συλλογές εμπλουτίστηκαν και μεγάλες εταιρείες της χώρας παραχωρούσαν τεχνολογικό εξοπλισμό που αντικαθιστούσαν σταδιακά με καινούργιο.

Στοιχεία της τεχνολογικής, βιομηχανικής και επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας καταγράφονται και διαφυλάσσονται εδώ και δεκαετίες στο Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας ονομασία με την οποία είναι πλέον γνωστό το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Από το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας (πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) που μέχρι σήμερα στεγάζει τη συλλογή του σε κτίριο της πρώην ΕΤΒΑ στη Σίνδο , δημιουργήθηκε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.Το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας παραχώρησε το 80% των συλλογών του αλλά και σημαντική οικονομική υποστήριξη για τη δημιουργία του ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ, επισημαίνει ο Γιώργος Βλαχογιάννης Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ και Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας

Σήμερα σε ειδικές προθήκες στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ και στις μόνιμες εκθέσεις του μπορεί να δει κανείς ένα μικρό μέρος αυτών των συλλογών όπως για παράδειγμα τα πρώτα γεωτρύπανα που χρησιμοποιήθηκαν στον Πρίνο για την εξόρυξη πετρελαίου, ενώ σε ειδικό χώρο στο φουαγιέ του Κέντρου έχουν συγκεντρωθεί μερικά από τα αντιπροσωπευτικά εκθέματα της συλλογής.

Οι δεσμοί του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας με το ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ είναι ισχυροί. Τρία άτομα από το 11μελές ΔΣ του ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ είναι ταυτόχρονα μέλη και στο Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας, ενώ ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ Γιώργος Λ. Βλαχογιάννης είναι Πρόεδρος στο Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας.

Όπως τονίζει ο ίδιος «στόχος μας είναι να ρίξουμε περισσότερο φως στα αντικείμενα της συλλογής και να παρέχουμε μια μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης του κοινού για την τεχνολογική εξέλιξη ,την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, αλλά και την ιστορία της πόλης μας και των ανθρώπων της. Επειδή τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων διηγούνται το κάθε ένα από αυτά μια ιστορία συνυφασμένη με την ίδια την σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης, της ευρύτερης περιοχής, την εξέλιξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Για τους παλαιότερους είναι εκθέματα που ξυπνούν μνήμες και συγκινούν, για τους νεότερους αποτελούν μία ακόμη αφορμή για ενημέρωση και για σύνδεση με το παρελθόν και την ιστορία μας.

Σκοπεύουμε να εκθέσουμε μόνιμα μέρος των συλλογών αυτών και να διοργανώσουμε κινητές εκθέσεις που θα περιοδεύουν και σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα αντικείμενα αυτά είναι ένα παράθυρο για να γνωρίσει κάποιος το παρελθόν και ταυτόχρονα μία ευκαιρία για να στοχασθεί το παρόν και να οραματισθεί το μέλλον του. Αυτή η διάσταση αυξάνει ολοένα την αξία της αν αναλογισθεί κανείς τι προσδοκά η ανθρωπότητα από την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ακόμη και το κτίριο όπου έχουν αποθηκευτεί οι συλλογές του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί μέρος της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της περιοχής και εντάσσεται στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης που αναπτύσσεται στη Δυτική είσοδο της πόλης.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη να επισκευαστεί το κτίριο όπου φυλάσσονται τα τεχνολογικά αντικείμενα. Εμείς ως ΔΣ το τελευταίο διάστημα ανακαινίσαμε κάποιους χώρους. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε στον συγκεκριμένο χώρο το πρώτο Αποθετήριο Τεχνολογικού Πολιτισμού στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα και να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό εναλλακτικούς τρόπους επίσκεψης στις συλλογές του, αξιοποιώντας την χρήση τεχνολογικών μέσων όπως drones που θα κάνουν εξατομικευμένες ξεναγήσεις. Στόχος μας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τις συλλογές του Μουσείου που αποτελούν ένα «ζωντανό βιβλίο» μικρών και μεγάλων επιτευγμάτων», λέει ο κ Βλαχογιάννης.

Το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας παρουσιάζει στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ τεχνολογικά εκθέματα των συλλογών του που αποτελούν μέρος της περιοδικής Έκθεσης Connected που έχει φιλοξενηθεί στο ΚΔΜΤ ΝΟΗΣΙΣ.

Τις δράσεις του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας υποστηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υφυπουργείο Εσωτερικών τομέας Μακεδονίας Θράκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα