Ένα θεατρικό podcast για τον ιστορικό διάπλου του Τορωναίου
Ένα κολυμβητικό κίνημα ανοιχτής θάλασσας μετεξελίχθηκε σε ομάδα art performance.
Θα μπορούσε ποτέ ένα κολυμβητικό κίνημα ανοιχτής θάλασσας, όπως οι Swim or Die, να μετεξελιχθεί σε ομάδα art performance; Κι όμως θα μπορούσε. Αλλά με αφορμή τον πιο σημαντικό αγώνα κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στην Ελλάδα, τον διάπλου του Τορωναίου Kόλπου, που είναι και από τους πιο γνωστούς διεθνώς. Πέρα και πάνω από παράπονα και διαφωνίες και αιτιάσεις που διατυπώθηκαν κι εκφράστηκαν πέρυσι ο διάπλους του Τορωναίου είναι ένα σπουδαίο γεγονός από μόνο του. Που ο σκηνοθέτης- κειμενογράφος Ιωάννης Κυφωνίδης υπεραγαπά.
Έχει γράψει τόσο πολύ μέσα του, όπως λέει, που πριν από δύο χρόνια έγραψε και σκηνοθέτησε ένα θεατρικό podcast τύπου μονόπρακτο στο ραδιόφωνο με τίτλο: “Τορωναίος: Μια Ανθρώπινη Ιστορία “. Το έργο αυτό παρουσίασε μαζί με την κολυμβητική θεατρική ομάδα Swim or Die και υπό τη μορφή live performance στην πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμαριάς το Σεπτέμβριο του 2021 .
Ένας αγώνας κολύμβησης μεγάλης απόστασης σε ανοιχτή θάλασσα, σου δίνει όλο τον χρόνο να σκεφτείς διάφορα πράγματα και αυτές οι σκέψεις είναι πολύ σημαντικές για να σε κρατήσουν στον αγώνα λέει ο δημοσιογράφος πολίστας και μαραθωνοκολυμβητής Αντώνης Ρεπανάς που είχε κάνει στον κ. Κυφωνίδη την τιμή να πρωτοφιλοξενήσει το podcast στο σάιτ του Human Stories όπου εν μέρει οφείλεται και ο τίτλος του έργου. Το podcast που αισθητικά παραπέμπει σε Θέατρο στο Ραδιόφωνο είναι ουσιαστικά ένας μονόλογος βασισμένος κι εμπνευσμένος από τις διηγήσεις και τα βιώματα αθλητών, ερασιτεχνών και μη που κολύμπησαν τον ιστορικό διάπλου. Γιατί όμως ο Ιωάννης Κυφωνίδης προσωπικά ως κολυμβητής και δημιουργός θέλει τόσο πολύ να το επαναφέρει καλλιτεχνικά; Τόσο, όπως τονίζει, από προσωπική ανάγκη όσο και από επαγγελματικό εγχείρημα. Ωστόσο, ενώ υπέβαλε την ιδέα και το concept και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο υποβολής νέων έργων, λόγω πληθώρας προτάσεων δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Αλλά παραμένει αναμμένη η φλόγα της φυσικής θεατρικής εκδοχής σε σκηνή, αλλά και της κινηματογραφικής παραγωγής. Δεν είναι μόνο ότι τον κολύμπησε δυο φορές το 2016 και το 2021, αλλά θαυμάζει και συγκινείται από όσους τον διέπλευσαν ή επιχείρησαν να τον διαπλεύσουν. Να σημειωθεί ότι τον ρόλο του μαραθωνοκολυμβητή Βασίλη δεν ερμηνεύει ένας μόνο ηθοποιός, αλλά η κολυμβητική και θεατρική ομάδα Swim or Die, 8 στο σύνολο, 4 άνδρες και 4 γυναίκες.
Ακούγονται με τη σειρά οι: Βασίλης Τσίκας, Βίβιαν Διαβάτη, Λάμπρος Στέφου, Δέσποινα Ιωαννίδου, Ιωάννης Κυφωνίδης, Δανάη Μενεξιάδη, Χρήστος Κόκκινος, Μάγδα Κωνσταντινίδου.
Ηχοληψία, Ηχητικά Εφέ, Ρύθμιση ήχου, Μοντάζ, Μουσική Επιμέλεια & Επιμέλεια Παραγωγής: Μάνος Παπαδόπουλος.
Υπεύθυνη Παραγωγής : Αγγελική Καράνου
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Ιωάννης Κυφωνίδης
Η παραγωγή ήταν τότε μια ευγενική χορηγία του Libero 107.4 με την υποστήριξη της Ελληνικής Μαραθώνιας Κολύμβησης.
Το έργο αφιερώνεται πάντα στη μνήμη του πρώτου προέδρου της Ελληνικής Μαραθώνιας Κολύμβησης Πολυχρόνη Βασιλείου και του εμπνευστή του κινήματος Cancel the Cancer και τριαθλητή Βαγγέλη Ασπρόμουγγου, στην Εκ πολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης Ο ΣΙΘΩΝ, στους πρώτους Νικητιανούς και Χαλκιδικιώτες που διέπλευσαν τον Τορωναίο και στον προπονητή πόλο και Μαραθώνιας Κολύμβησης Νικόλα Ρεπανά.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο κόλπος ήταν ιστορικά γνωστός για τα ψάρια που ζούσαν εκεί. Η Τορώνη, η μοναδική πόλη στις ακτές-πόλεις ήταν γνωστή ως το «κουφό» λιμάνι λόγω της ησυχίας και της ηρεμίας του Τορωναίου κόλπου. Λέγεται ότι η αρχαία πόλη της Ολύνθου βρισκόταν στις ακτές του Τορωναίου κόλπου.
*Το Podcast ΕΔΩ