Επικεφαλής Βρετανικού Μουσείου για Γλυπτά Παρθενώνα: Υπάρχει «απόσταση» με την Ελλάδα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν πηγή διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας για πάνω από δύο αιώνες

Parallaxi
επικεφαλής-βρετανικού-μουσείου-για-γ-1048823
Parallaxi

Στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα, προκειμένου να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν .

Όπως χαρακτηριστικά είπε την Τετάρτη (4/12), υπάρχει ακόμη «κάποια απόσταση» ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να δώσουν τα χέρια και να λυθεί αυτή η μακροχρόνια διαφωνία.

Τα σχόλια του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας έγιναν μία ημέρα αφότου το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε «εποικοδομητικές» συνομιλίες με την Αθήνα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αυξάνοντας την προοπτική ότι οι ζωφόροι μπορεί να επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια ρύθμιση, με την οποία κάποια στιγμή, κάποια από τα Γλυπτά να βρίσκονται στην Αθήνα, όπου, φυσικά, είχαν αρχικά τοποθετηθεί», ανέφερε ο Όσμπορν, σε ένα podcast.

«Και σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα να μας δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της. Σε αυτό σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο, αλλά βρισκόμαστε ακόμα σε κάποια απόσταση από κάθε είδους συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου.

Εμφανιζόμενος πρόθυμος να αμβλύνει τις προσδοκίες ότι επίκειται οποιαδήποτε συμφωνία, ο Όσμπορν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα βρισκόμουν στο Λονδίνο, εάν ήμασταν στα πρόθυρα να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο Όσμπορν πρότεινε, επίσης, ότι του έχει δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στο επίμαχο ζήτημα από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών που εξελέγη τον Ιούλιο με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος υποδέχτηκε τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (3/12).

Στο podcast του, ο Όσμπορν σημείωσε ακόμη πως ο Στάρμερ «ξεκαθάρισε ότι το θέμα των Γλυπτών είναι πολύ περισσότερο θέμα του Βρετανικού Μουσείου, παρά της κυβέρνησης».

Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Μια υπόθεση που κρατά δύο αιώνες

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν πηγή διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας για πάνω από δύο αιώνες.

Πάντως, με αποκλειστικό του άρθρο τη Δευτέρα (3/12), ο Guardian έγραψε πως οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή τους είναι «αρκετά προχωρημένες».

Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι διεξάγονται επαφές μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Βρετανικού Μουσείου για μια «κατ’ αρχήν συμφωνία».

Μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις φέρεται να δήλωσε ότι στο ζήτημα «το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς». Κατά την ίδια πηγή η συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη, θα επιστραφεί στην Αθήνα, με αντάλλαγμα την παραχώρηση μοναδικών ελληνικών εκθεμάτων σε διαρκείς κυλιόμενες εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο.

Το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι Βρετανοί δεν δέχονται ότι ανήκουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και η Αθήνα δεν δέχεται το καθεστώς «δανεισμού» που προτείνει το Λονδίνο.

Ως επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με τη μορφή παρακαταθήκης. Δηλαδή, οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα, αλλά η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα