Έτσι θα ολοκληρωθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για το 2018

Ανακοινώθηκε το Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο του 2018.

Parallaxi
έτσι-θα-ολοκληρωθεί-το-καλλιτεχνικό-π-361120
Parallaxi

Από το μπαρόκ του 17ου αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη δημιουργία, από τα ρεσιτάλ πιάνου μέχρι τις μεγάλες συμφωνικές συναυλίες και από την Ελλάδα μέχρι την… Ιαπωνία, η μουσική στο Μέγαρο ξεδιπλώνεται σε όλες της τις διαστάσεις – μόνη της ή σε συνδυασμό με το θέατρο, τον χορό και τον κινηματογράφο. Οι σχεδόν 50 διαφορετικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018 καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα και απευθύνονται σε όλο το κοινό που αγαπά την τέχνη, παιδιά και ενήλικες, ειδικούς και μη.

Το πλούσιο και πολυσχιδές αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε λεπτομερειακά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μέγαρο την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Νικήτας Μυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη σοβαρή αύξηση των παραγωγών του ίδιου του Μεγάρου, στις συμπράξεις με όλο και περισσότερους οργανισμούς και φορείς, στη φιλοξενία ποιοτικών εκδηλώσεων τρίτων και διεθνών συνεδρίων. «Το Μέγαρο Μουσικής έχει πλέον μπει σε μία νέα εποχή εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και εξωστρέφειας με σαφή παρεμβατικό και δημιουργικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα κάτι αλλάζει στον αέρα της πόλης και το Μέγαρο Μουσικής έχει συμβάλει σε αυτό. Και θα συμβάλει ακόμη περισσότερο, πιστεύω μαζί με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς, δίνοντας νέα μορφή στον δημόσιο χώρο, νέα πνοή στον δημόσιο αέρα».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης αναφέρθηκε ειδικότερα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Στο πρόγραμμα αυτό ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα μεγάλα συμφωνικά σχήματα, όπως η Wiener Kammerorchester (20/10), ίσως η κορυφαία ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης, αλλά και οι πασίγνωστοι Brussels Virtuosi (13/10). Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μεταξύ των άλλων συναυλιών της συμπράττει με σπουδαίους μουσικούς όπως η κλαρινετίστα Shirley Brill (21/9), η βιολονίστα Alena Baeva (23/11) αλλά και ο ίδιος ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (16/11), που εμφανίζεται με τη διπλή ιδιότητα του πιανίστα αλλά και του συνθέτη. Η δε Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με αέρα ανανέωσης και χιούμορ προτείνει μεταξύ άλλων μια πλούσια επετειακή συναυλία (26/10), ένα κωμικό μουσικοθεατρικό δρώμενο με τους Opera Chaotique (13/11)και την παρουσίαση του γνωστού παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα (19/12).

Η σύγχρονη μουσική εκπροσωπείται από το Nexus Trio (12/10) αλλά και από ένα σχήμα μουσικών που θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον ανατρεπτικό Ρώσο συνθέτη Alfred Schnittke (16/10)με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, ενώ τρεις εξαιρετικοί, διεθνώς καταξιωμένοι πιανίστες, η Χαρά Ιακωβίδου (17/10), ο Ούβε Μάτσκε (14/11) και η Ντόρα Μπακοπούλου (5/12), παρουσιάζουν τρία ρεσιτάλ υψηλών απαιτήσεων στην ενότητα «Πιανιστική τέχνη».

Αΐντα, Σαμψών και Δαλιδά, Το κορίτσι της Δύσης, Μάρνι και Λα Τραβιάτα είναι οι όπερες αυτής της περιόδου που θα παιχτούν στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και θα προβληθούν ταυτόχρονα σε 2.200 αίθουσες 70 χωρών σε όλο τον κόσμο μέσα από το πρόγραμμα The MET live in HD – εδώ βεβαίως με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι φίλοι της τζαζ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξέφρενο πρόγραμμα early jazz με το Γιώργος Κοντραφούρης Quartet (15/10), την παρουσίαση του νέου δίσκου του Λάκη Τζήμκα με το Lakis Tzimkas Trio (28/11) και μια μίξη παραδοσιακής μακεδονίτικης και αυτοσχεδιαστικής τζαζ μουσικής από τον Μανώλη Κουτσουνάνο και τους καλεσμένους του (29/12).

Όσο για το ελληνικό τραγούδι, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τους Τακίμ και με την ορχήστρα νέων του Μεγάρου MOYSA θα παντρέψει το παραδοσιακό με το συμφωνικό ηχόχρωμα (12/10), ενώ η πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής Λένα Πλάτωνος θα μας χαρίσει μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της (7/12).

Ξεχωριστές στιγμές το Cold Blood, «χορός με χέρια» από μια ομάδα Βέλγων καλλιτεχνών που θα προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη (18/10), και η ανατρεπτική ματιά στη γιαπωνέζικη παραδοσιακή μουσική μέσα από τη συναυλία Shamipia με πιάνο και «σάμισεν» (8/11).

Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία του Μεγάρου με το ΠΑΜΑΚ μέσα από δύο συναυλίες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (24/10 και 21/11), αλλά και με το ΑΠΘ μέσα από μια σειρά διαλέξεων για τον Αριστοτέλη από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (από 10 Οκτωβρίου 2018 έως Ιανουάριο 2019). Ας προσθέσουμε εδώ και τη διάλεξη του σπουδαίου Φιλανδού αρχιτέκτονα Juhani Pallasmaa (21/11).

Τέλος, ιδιαίτερα πλούσιο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου, που θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια ποικιλία ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως χορό στον πάγο με τη Χιονάτη από αστέρια του ρωσικού καλλιτεχνικού πατινάζ (26-30/12), τη συναυλία της ΚΟΘ με έργα από πασίγνωστες και αγαπημένες παιδικές ταινίες της Disney, όπου στη μεγάλη οθόνη θα προβάλλονται ταυτόχρονα τα αντίστοιχα κινηματογραφικά αποσπάσματα (14-16/12), τις συναυλίες της ΣΟΔΘ (30/12) και της MOYSA (23/12), το πρόγραμμα του Nello Salza και των Aurelio & Paolo Pollice (21/12) με γνωστά έργα του 19ου αιώνα διασκευασμένα για τρομπέτα και πιάνο, το διάσημο φωνητικό σύνολο από τη Βρετανία The Queen’s Six (27/12) κ.ά.

Δύο Φεστιβάλ

Το Μέγαρο επαναλαμβάνει φέτος για δεύτερη χρονιά δύο επιμέρους φεστιβάλ, που αποτελούν δικές του παραγωγές και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον: Το ένα είναι το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής (23/11, 24/11, 30/11, 1/12), το οποίο, όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός επιμελητής του Δήμος Γκουνταρούλης, επικεντρώνεται στη φωνητική και οργανική μουσική του 17ου και 18ου αιώνα, ενώ αναδεικνύει την εξαιρετική τέχνη της εποχής και παράλληλα τους σημαντικούς Έλληνες μουσικούς που ερευνούν και ερμηνεύουν την μπαρόκ μουσική. Το άλλο είναι το Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων (9/11, 11/11), με καλλιτεχνικό επιμελητή τον Θύμιο Ατζακά, ο οποίος το όρισε ως «έναν κύκλο συναυλιών με επίκεντρο την ώσμωση μεταξύ των ευρασιατικών μουσικών παραδόσεων και της πνευματικής αναζήτησης του σύγχρονου δυτικού κόσμου». Ας σημειωθεί ότι για κάθε μία από τις δύο αυτές εκδηλώσεις θα υπάρχει ένα ενιαίο εισιτήριο για όποιον θέλει να παρακολουθήσει όλες τις συναυλίες.

Θέατρο για παιδιά

Άλλη μία μεγάλη παραγωγή του Μεγάρου είναι το παιδικό θεατρικό έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου Ιζαντόρα Ντακ (από 29/10), που αξιοποιεί το καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης (ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς) και απευθύνεται σε μια μεγάλη ηλικιακή γκάμα, από παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και παιδιά Στ’ Δημοτικού. Στα σχολεία που θα παρακολουθήσουν την παράσταση θα αποσταλεί πλούσιο υλικό από ένα θεατροπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονείται από ειδικούς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα