10 μοναδικές ιδέες πώς να περάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική

Γιατί Αύγουστος και Σαββατοκύριακο για τους Θεσσαλονικείς σημαίνει διήμερη εξόρμηση στη Χαλκιδική χωρίς δεύτερη σκέψη.

Parallaxi
10-μοναδικές-ιδέες-πώς-να-περάσεις-αυτό-340556
Parallaxi

Αύγουστος και Σαββατοκύριακο για τους Θεσσαλονικείς σημαίνει διήμερη εξόρμηση στη Χαλκιδική χωρίς δεύτερη σκέψη. Συγκεντρώσαμε όλες τις υπέροχες ιστορίες που τρέχουν στον αγαπημένο μας προορισμό και θα σας γεμίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο!

Με την ΚΟΘ για «Cinema Symphony» στον πανέμορφο Λόφο της Σάνης

Μια πανδαισία ήχων που παντρεύει τον κλασικό ήχο με την εικόνα θα μας φέρει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στον Λόφο της Σάνης, κλείνοντας το πρόγραμμα του Sani Festival 2018.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.), μια από τις πιο σημαντικές της χώρας μας, αλλά και των Βαλκανίων παρουσιάζει το «Cinema Symphony», ένα μουσικό αφιέρωμα σε soundtracks ταινιών, οι οποίες άφησαν, ανεξίτηλα, το δικό τους στίγμα στην 7η τέχνη. Αγαπημένη μουσική και ατόφιοι ήχοι, οι οποίοι έντυσαν μοναδικά τις σημαντικότερες σκηνές του κλασικού αλλά και σύγχρονου κινηματογράφου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Μυράτ, ο οποίος διεύθυνε την πρώτη του συναυλία στη Διεθνή Αγορά των Δίσκων και των Μουσικών Εκδόδεσων στις Κάννες στα 20 του χρόνια με την Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο και σολίστα τον Χ. Σέρινκ.

Πρόγραμμα

I. Part Newman: 20th Century Fox Fanfare Steiner: «Gone with the Wind» Rota: «La Strada» – Gelsomina J. Williams: «Indiana Jones» – Raiders March «Schindler’s List» «1941» «The Terminal» «Jurassic Park» Morricone: «The Mission» – Gabriel’s oboe «Once Upon a Time in America» – Deborah’s theme Jarre: «Witness» – Building the Barn

II. Part Elmer Bernstein: «The Magnificent Seven» Horner: «Legends of the Fall» – The Ludlows Jarre: «Topaz» – March Delerue: «Conte à Rebours» Delerue: «Le Mépris» – Credits and Camille’s theme Desplat: «The Imitation Game» Klaus Badelt (arr. Ted Ricketts): «Pirates of the Caribbean»

*Σάββατο 18 Αυγούστου 2018, Λόφος της Σάνης, Χαλκιδική, Πληροφορίες ΕΔΩ

Στο μεγάλο πάρτι για τα 10 χρόνια του Maori

10 χρόνια Maori. 10 χρόνια αφιερωμένα σε όλους τους ταξιδευτές, που το επισκέφτηκαν και του χάρισαν λίγο από τον εαυτό τους. Αφιερωμένα σε όλα τα παιδιά που εργάστηκαν με αγάπη και πάθος απ’όλα τα πόστα για να γίνει το ταξίδι μοναδικό. Ελάτε να γιορτάσουμε με ήχους, άμμο και απέραντο μπλε στο πιο εξωτικό ίσως beach bar της Χαλκιδικής!

Παρ 17.08, 21:00: Toxic Exotic by The Robbed Σαβ 18.08, 21:00: Stelio Gala Κυρ 19.08, 14:00: Maori Selectors

*10-19 Αυγούστου 2018, Maori Beach Bar, Ακτή Πύργος, Γομάτι, Χαλκιδική, Facebook event

Αριστοφάνους Εκκλησιάζουσες στα Μουδανιά

400 π.Χ. Αθήνα. Ο Αριστοφάνης γράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Μία από τις εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει την δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσίαν την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα. Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση. Χωρίς κανέναν πόλεμο. Χωρίς κανέναν εκβιασμό… οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρέουν στην Εκκλησία του δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών.

Αυτές τις Εκκλησιάζουσες, τις αρχαίες μα τόσο μοντέρνες, τις πολιτικοποιημένες μα τόσο αθώες, τις ατίθασες, τις ανέμελες, τις δυνατές, τις προφητικές… παρουσιάζει και υπενθυμίζει στο θεατρικό κοινό ο Αλέξανδρος Ρήγας το καλοκαίρι του 2018.

*Κυριακή 19 Αυγούστου 2018, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών, Ώρα: 21:30

Με Γιώργο Νταλάρα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Κασσάνδρα

Αφού ολοκλήρωσαν τις εμφανίσεις τους σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη με συναυλίες που ενθουσίασαν και ξεσήκωσαν τον κόσμο ο Γιώργος Νταλάρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι με ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάζει το σύνολο σχεδόν της δισκογραφίας τους των τελευταίων δεκαετιών. Αφορμή για τη συνάντησή τους και στις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις είναι οι κοινές τους ερμηνείες που τόσο αγαπήθηκαν από το κοινό ώστε γίνονται η ραχοκοκαλιά ενός προγράμματος που περιλαμβάνει τα καινούργια τους τραγούδια αλλά και αξέχαστες προσωπικές επιτυχίες τους.

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές συναντήθηκαν για πρώτη φορά περισσότερες από τρεις δεκαετίες πριν, με τα τραγούδια «Ο ουρανός βρέχει αρκούδες» και βέβαια την πολυαγαπημένη του κοινού, «Σκόνη». Τα χρόνια κύλησαν και η καλλιτεχνική συνεργασία έγινε αληθινή φιλία κι έφερε κι άλλες μεγάλες επιτυχίες («Διδυμότειχο Blues», «Ο Παλιός Στρατιώτης»). Το παρόν τους βρίσκει μαζί να συνεχίζουν να αφήνουν ένα κοινό χνάρι στο ελληνικό τραγούδι, πλάι στο ήδη μοναδικό αποτύπωμα του καθενός που σφραγίζει την ελληνική δισκογραφία.

*Σάββατο 18 Αυγούστου 2018, Αμφιθέατρο Σίβηρης, Κασσάνδρα, Ώρα: 21:30

Στην έκθεση “Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati” στη Νικήτη

Ο Δήμος Σιθωνίας σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Α.Π.Θ., το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και την Αγιορείτικη Εστία, φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης την περιοδική έκθεση με τίτλο: “Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.”, από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (μουσειολογικό σκεπτικό, κείμενα, γραφιστικός σχεδιασμός) με υλικό και οικονομική υποστήριξη της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Α.Π.Θ. και την υλικοτεχνική της Αγιορείτικης Εστίας.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν τη σπάνια συλλογή από 22 έγχρωμες λιθογραφίες του Gaspare Fossati που απεικονίζουν τον περικαλλή ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και τον περιβάλλοντα χώρο του. Τα εξαιρετικά αυτά έργα τέχνης φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (1847-1849) στο κορυφαίο αυτό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τους Ιταλοελβετούς αρχιτέκτονες Gaspare και Giuseppe Fossati. Η έκθεση πλαισιώνεται από κατόψεις του ναού της Αγίας Σοφίας και σχετικό χρονολόγιο της ιστορίας του στο πέρασμα των αιώνων. Τα έργα προέρχονται από την περίφημη “Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη”, δωρεά του ομογενούς από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου στη Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. το 1963. Επίσης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε οθόνη επιλεγμένο σύγχρονο φωτογραφικό υλικό της Αγίας Σοφίας από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (Α.Π.Θ.)

*8 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου 2018, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης, Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00-13.00 και 20.00-23.00

Για πεζοπορία στο πέτρινο γεφύρι και μονοπάτι στο Γομάτι

Το Γομάτι, ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους με ελιές βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Σιγγιτικού κόλπου (ή του κόλπου του Αγίου Όρους) και απέχει από την Θεσσαλονίκη περί τα 100 χιλιόμετρα. Μαζί με τα Πυργαδίκια και την Μ. Παναγία, ανήκουν στον καποδιστριακό Δήμο της Παναγίας, με έδρα του δήμου τη Μ. Παναγία και απέχει από την κωμόπολη της Μ. Παναγίας περίπου τα 20 χιλιόμετρα. Το ομώνυμο βυζαντινό χωριό την 14η Σεπτεμβρίου 1932, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον καταστροφικό σεισμό και αποφασίστηκε η μεταφορά του στη σημερινή τοποθεσία, σε μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας, που απαλλοτριώθηκε από το κράτος. Το πέτρινο δίτοξο γεφύρι και το παραδοσιακό πέτρινο μονοπάτι βρίσκονται κοντά στο χωριό περιβαλλόμενα από μοναδική φύση.

Νιώσε τον Μεσαίωνα στην Μονή Ζυγού έξω από τα όρια του Αγίου Ορους

Η μονή Ζυγού είναι ένα παλιό αγιορείτικο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και καταστράφηκε λίγο πριν από το 1198. Βρίσκεται περίπου 2 χλμ. ανατολικά της Ουρανούπολης, ακριβώς έξω από τα όρια του Αγίου Ορους, σε μια θέση γνωστή και ως Φραγκόκαστρο (μόλις 40 μέτρα έξω από τη σημερινή οριογραμμή του Αγίου Ορους). Σύμφωνα με στοιχεία, φαίνεται να είναι από τα αρχαιότερα μοναστικά ιδρύματα της Αθωνικής χερσονήσου. Ήρθε στο φως από τη σκαπάνη των αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Ιωακείμ Παπάγγελο, μετά από έρευνα το 1984. Την ευθύνη της αρχαιολογικής έρευνας έχει η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στην ανασκαφή ο επισκέπτης θα δει το κάστρο, τους πύργους και κυρίως το καθολικό της μονής Ζυγού το οποίο οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως. Το κάστρο αποτελείται από πέντε οικοδομικές φάσεις, όλες παλαιότερες του 1211. Η εντός των τειχών επιφάνεια φτάνει τα 5,5 στρέμματα και τα τείχη είχαν 11 πύργους –κάποιοι από τους οποίους αναστηλώνονται.

Κατά τον 11ο αιώνα η μονή του Ζυγού ήταν ένα από τα σημαντικότερα Αγιορείτικα μοναστήρια, με υψηλή θέση στην ιεραρχία των μονών. Φαίνεται ότι μέσα σ’ έναν αιώνα ολοκληρώθηκε το κτιριακό συγκρότημα όπως διακρίνεται σήμερα μετά την ανασκαφική έρευνα. Για λόγους που δε γνωρίζουμε, στα τέλη του 12ου αιώνα η μονή ήταν έρημη και με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλεξίου Αγγέλου Κομνηνού παραχωρήθηκε μαζί με τα μετόχια της στην επανασυσταθείσα μονή Χελανδαρίου. Γύρω στο 1206 φαίνεται πως εγκαταστάθηκε στο κάστρο του Ζυγού ένας Φράγκος άρχοντας ο οποίος εξορμούσε για να λεηλατεί το Αγιο Ορος –γεγονός που σταμάτησε το 1211, με παρέμβαση του Πάπα της Ρώμης. Γι’ αυτό και τα ερείπια της μονής ήταν γνωστά στην περιοχή και αναφέρονται συχνά -και στους χάρτες- ως Φραγκόκαστρο.

Στα δάπεδα του Καθολικού και του βόρειου παρεκκλησίου υπάρχουν εξαιρετικής τέχνης μαρμαροθετήματα, προφανώς έργα του 11ου αιώνα, τα οποία σώζονται σε ικανοποιητική κατάσταση. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά ευρήματα, ενώ οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα σημαντικότερα κινητά ευρήματα της μονής του Ζυγού είναι ο μαρμάρινος αρχιτεκτονικός διάκοσμος καθώς και τα μαρμαροθετημένα ψηφιδωτά δάπεδα, χαρακτηριστικό της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Για ιστορική αναδρομή στην Αρχαία Άκανθο

Η αρχαία Ακανθος απλωνόταν σε τρεις λόφους του όρους Στρατονικού σε μία έκταση 560 στρεμμάτων, περίπου 600 μέτρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό της Ιερισσού. Η τειχισμένη πόλη πήρε το όνομά της είτε από από τα πολλά αγκάθια της περιοχής, είτε από τον ακανθοειδή σχηματισμό της οχύρωσης. Συστηματική ανασκαφή δεν έχει γίνει. Κάποιοι από τους περιηγητές του περασμένου αιώνα αναφέρουν την ύπαρξη αρχαίου μόλου στο λιμάνι της πόλης. Πράγματι, τα σημερινά  ίχνη της αρχαίας Ακάνθου αρχίζουν από την παραλία της Ιερισσού, όπου σώζονται απομεινάρια του κρηπιδώματος του αρχαίου λιμανιού. Από τα ερείπια τα πιο εντυπωσιακά είναι τα τείχη της ακρόπολης, αφού διασώζονται τμήματα με ύψος έως και 8 μέτρα! Τα ορατά λείψανα είναι κυρίως τμήματα από την οχύρωση της πόλης, από τα τείχη και  ένα εντυπωσιακό τμήμα της ακρόπολης. Επίσης, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και οικοδομικά απομεινάρια ελληνιστικών χρόνων, δημόσια κτίσματα, σπίτια και η θεμελίωση ενός ναού -πιθανότατα της θεάς Αθηνάς- στην κορυφή λόφου.

Θαυμάσιος είναι ο περίπατος στους τρεις λόφους όπου εκτεινόταν η αρχαία Ακανθος. Θα τον χαρείτε ιδιαίτερα την άνοιξη που ο τόπος είναι καταπράσινος. Ανεβαίνοντας ευθεία από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα δείτε το βυζαντινό καλντερίμι κι επάνω του μια οικία με εσωτερική αυλή που περιβάλλεται από δωμάτια. Κτίστηκε στα τέλη του 4ου αρχές 3ου αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε τον 2ο αι. π.Χ.  Οπως φαίνεται από τη δομή της, τη χαρακτηρίζει η απόλυτη αίσθηση του ιδιωτικού χώρου. Συνεχίζοντας τη βόλτα ανεβαίνετε στον πρώτο λόφο όπου θα δείτε μια βυζαντινή εκκλησία, πιθανόν του 10ου αιώνα, κτισμένη με υλικά από αρχαίο κτίριο που καταστράφηκε από το σεισμό του 1932. Γύρω της έχουν βρεθεί κεραμικά της Πρώιμης εποχής του Σιδήρου. Περπατώντας προς τον δεύτερο λόφο θα παρατηρήσετε τμήματα του τείχους αριστερά σας και στη συνέχεια θα ανεβείτε στον τρίτο λόφο. Στην κορυφή του υπάρχουν τα θεμέλια εκατόμπεδου αρχαίου ναού (δηλ. μήκους 100 ποδών ή 30,48 μέτρων) κατά την ανασκαφή του οποίου βρέθηκαν ελάχιστα κινητά ευρήματα. Η θέα από εκεί είναι εξαιρετική.

Για μοναδικές γεύσεις στον Όρμο Παναγιάς

Το Antigoni Beach Resort είναι αναμφίβολα ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός διακοπών για όσους αναζητούν την ηρεμία, τη χαλάρωση και την πολυτέλεια. Δεσπόζει στη μέση της γοητευτικής ακτής της Τρανής Αμμούδας, μίας από τις κορυφαίες της Χαλκιδικής. Στο Yefsis, ο σεφ Χάρης Αλατσίδης, έχοντας δουλέψει πολύ πάνω στην μετεξέλιξη της ελληνικής κουζίνας, παρουσιάζει φέτος ένα εξαιρετικό degustation menu που αφηγείται σαν παραμύθι γεύσεις της ελληνικής γαστρονομίας που θα θυμάσαι για καιρό. Από την θυμωμένη σκορδαλιά σε μορφή αφρού έως τον Άγιο Μπακαλιάρο του Αγίου Όρους απέναντι από το εστιατόριο, επέλεξε να στήσει και να αφηγηθεί σε μορφή ενός μύθου μια εμπειρία που ξένοι και Έλληνες που γεύονται θυμούνται για καιρό.

*Τρανή Αμμούδα, Όρμος Παναγιάς, Τηλ. 23750 31809

Για βουτιά στην μυστική παραλία στο Πεταλίδι

Θα χρειαστεί να ρωτήσετε τους ντόπιους για να ανακαλύψετε αυτό το ενδιαφέρον μυστικό, την παραλία που ονομάζεται Πεταλίδι. Η χωμάτινη διασταύρωση βρίσκεται ακριβώς στη ρεματιά που συναντάμε λίγο πριν φτάσουμε στην παραλία του Πύργου από το Γομάτι και οδηγεί μετά από 4 χλμ. και μέσα από πλαγιές με ελαιόδεντρα στο Πεταλίδι. Ο χωματόδρομος είναι σε σημεία κακοτράχαλος, οπότε χρειάζεται προσοχή. Υπάρχουν και άλλες κρυμμένες, ήσυχες παραλίες στην ευρύτερη περιοχή του ακρωτηρίου Αρκούδα, οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες με βάρκα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα