18 χρόνια Βαλκανική πλατεία
Στο Δήμο Νεάπολης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού το φεστιβάλ «Βαλκανική πλατεία», το οποίο κλείνει αισίως τα 18 του χρόνια.
Στο Δήμο Νεάπολης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού το φεστιβάλ «Βαλκανική πλατεία», το οποίο κλείνει αισίως τα 18 του χρόνια.
Η «Βαλκανική πλατεία» αποτελεί το σημαντικότερο φεστιβάλ του Δήμου Νεάπολης. Ήδη από τα πρώτα χρόνια προσέγγισε και φιλοξένησε γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, προσελκύοντας κόσμο από όλα τα σημεία της πόλης και γεμίζοντας τους συναυλιακούς της χώρους.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προσέγγιση των λαών των Βαλκανίων μέσα από την τέχνη και την κουλτούρα με σκοπό την προώθηση των καλών σχέσεων, της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Έπειτα από κάποιες διοργανώσεις, το φεστιβάλ έγινε πλέον θεσμός του δήμου.
Φέτος, η έναρξη πραγματοποιήθηκε με μια πολύ πετυχημένη και κατάμεστη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και συνέχισε με συναυλίες συγκροτημάτων από την Τουρκία, Σερβία, Αλβανία. Ακολουθούν οι Έλληνες καλλιτέχνες Γιώργος Μαργαρίτης και Νατάσα Μποφίλιου και την αυλαία κλείνει μια συναυλία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης με ελεύθερη είσοδο.
Εκτός των συναυλιών, για τους μικρούς επισκέπτες έχει στηθεί η παιδική σκηνή με δράσεις όπως εργαστήριο δημιουργίας κατασκευών, ζωγραφική, παραμύθια, θέατρο σκιών, ρομποτική.
Το φεστιβάλ πλαισιώνουν περίπτερα οργανώσεων, ΜΚΟ και συλλόγων του Δήμου και της πόλης ευρύτερα που ενημερώνουν για τις δράσεις τους.
Μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα το προσφυγικό και ενας χώρος αφιερωμένος στην Κύπρο με τίτλο «Γνωρίζω την Κύπρο» περιλαμβάνει εκτός από ενημέρωση, Κυπριακά χορευτικά συγκροτήματα και κυπριακή κουζίνα.
Φυσικά από κανένα σημαντικό και μεγάλο γεγονός στην Ελλάδα δεν λείπει το φαγητό. Τα σουβλάκια, τα καλαμπόκια, της γριάς το μαλλί και οι λουκουμάδες συνθέτουν το κλασικό ελληνικό φαγοπότι.
Θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια το φεστιβάλ να στοχεύσει σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς μεγάλες οργανώσεις και συλλόγους των χωρών της Βαλκανικής με στόχο να υπάρξει, πέρα από την μουσική, μεγαλύτερη διάδραση και σε άλλες καλλιτεχνικές και όχι μόνο δράσεις, συνεργασίες που θα μπορούσαν να δώσουν έναν πραγματικά βαλκανικό χαρακτήρα στην διοργάνωση με ανταλλαγές σε πολλά επίπεδα, καλλιτεχνικά και κοινωνικά, που να συμπεριλαμβάνουν εκθέσεις ημερίδες και συνέδρια.