30η Οκτωβρίου: Έτσι θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη την απελευθέρωσή της από τους Ναζί

Όσα παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Εμμανουέλα Τσαλίκη
30η-οκτωβρίου-έτσι-θα-γιορτάσει-η-θεσσα-369730
Εμμανουέλα Τσαλίκη
Εικόνα: Σταμάτης Ζουμπουρτικούδης

Λέξεις: Εμμανουέλα Τσαλίκη

Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, σχετικά με το πρόγραμμα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944. Είναι μόλις η τρίτη χρονιά που γιορτάζεται αυτή η σημαντική μέρα, αλλά η κυρία Γούλα τόνισε ότι οι προσπάθειες για να καθιερωθεί ξεκίνησαν από το 2014.

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι είναι πολύ πρόσφατη η καθιέρωση της συγκεκριμένης μέρας ως ημέρα μνήμης, και ότι έχει χαρακτηριστεί από το προεδρικό διάταγμα ως επέτειος τοπικού χαρακτήρα, αν και πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να είναι μόνο τοπικού χαρακτήρα» σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Νικόλαος Καρράς. Ο κύριος Καρράς μίλησε για την Έκθεση που θα στεγαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με θέμα «Εθνική Αντίσταση 1941- 1944 : Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα». «Το μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ- Θ, είχε πραγματοποιήσει την έκθεση αυτή το 2008, στην προσπάθειά του να αναδείξει τα πεδία που η ιστορία του τόπου τέμνεται με την ιστορία της δημοσιογραφίας. Φέτος, παραχωρήσαμε με μεγάλη χαρά στο Δήμο Θεσσαλονίκης το υλικό που είχαμε στη διάθεσή μας, για να στηθεί η νέα εκδοχή της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υλικό το οποίο εμπλουτίστηκε», δήλωσε.

Αργότερα, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος, τόνισε το εξής: «Αυτή η συμμετοχή του Μεγάρου σε αυτές τις εκδηλώσεις γίνεται προφανώς με πάρα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς. Γίνεται για να υποστηρίξουμε και αυτή την ιστορία της αλλαγής του τρόπου εορτασμού, να γιορτάζουμε επιτέλους τη λήξη ενός πολέμου και την απελευθέρωση, και όχι την αρχή του».

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία δήλωσε πως πέρα από τα σχολεία της πόλης, την Έκθεση της ΕΣΗΕΜ-Θ που θα βρίσκεται στο Μέγαρο, θα μπορούν επίσης να επισκεφθούν και μαθητές από σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε απογευματινές ώρες. Δεν παρέλειψε να τονίσει την πολύτιμη βοήθεια των 41 εθελοντών της έκθεσης.

Στην συνέντευξη παρευρέθηκε και ο δημοσιογράφος, Σπύρος Κουζινόπουλος, αφού ανέφερε πολλά σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τον παράνομο Τύπο στην Βόρεια Ελλάδα επί γερμανικής κατοχής, δήλωσε ότι «επιτέλους μετά από 71 χρόνια έγινε πραγματικότητα το όνειρο των αγωνιστών, να εορτάζεται δηλαδή η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης».

Τέλος, ο Μάνος Μαλαμίδης, ιστορικός – ερευνητής, θέλοντας να τονίσει την θυσία φοιτητών και καθηγητών στην γερμανική κατοχή, επισήμανε το εξής: «Στην ομιλία που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου στο ΑΠΘ, θα εκτεθούν πέντε πινακίδες της περιόδου εκείνης. Η μία από αυτές είναι σημαντικότατη, διότι για πρώτη φορά καταγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων φοιτητών και φοιτητριών της γερμανικής κατοχής».

Κλείνοντας, η κυρία Γούλα, θέλησε να τονίσει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση για το θέμα αυτό. «Αν μέσα από τα σχολεία δεν περνάει η γνώση αυτή, δεν θα μπορέσει να μάθει ο κόσμος το τι σημαίνει αυτή η τόσο σημαντική ημερομηνία – σταθμός, που αφορά στη λήξη του πολέμου».

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 2018 θα περιλαμβάνουν:

Έκθεση αρχειακού υλικού «Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018

Κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, στις 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11.45

Εκδήλωση-ομιλία με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής: Η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών» στις 30 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο τέως αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος.

Την Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944 απαρτίζουν οι:

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών Σωτηρία Αδαμίδου – Γκιουλέκα, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Αγαθαγγελίδου, Δημοτική Σύμβουλος Μόνικα Αϊβάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ και σύμβουλος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Δημοσθένης Δώδος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ – Αντιπρόεδρος ΚΘΒΕ Μαρία Καβάλα, Δρ. Ιστορίας Σπύρος Κουζινόπουλος, Δημοσιογράφος – ερευνητής Αντώνης Σατραζάνης, Δρ. Ιστορίας – Προϊστάμενος ΚΙΘ Μάνος Μαλαμίδης, Ιστορικός ερευνητής – συλλέκτης

*Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα