4 Εναλλακτικές προτάσεις για Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης
Επιλέξαμε τέσσερις προτάσεις που θα σε βγάλουν έξω από το πρωί μέχρι το βράδυ αυτό το Σαββατοκύριακο.
Μπορεί εν μέσω πανδημίας οι επιλογές εξόδου τα Σαββατοκύριακα να έχουν λιγοστέψει, αλλά υπάρχουν ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές. Αντί να επιλέξεις μόνο την οδό του καφέ – μπαρ, γιατί να μην πάρεις αυτή την περίοδο ως αφορμή για να ανακαλύψεις εκ νέου την πόλη, να απολαύσεις κάποιους κλασικούς καλοκαιρινούς θεσμούς και ίσως να μάθεις κάποιες πτυχές της όπως δεν τις ήξερες μέχρι τώρα; Επιλέξαμε τέσσερις προτάσεις που θα σε βγάλουν έξω από το πρωί μέχρι το βράδυ αυτό το Σαββατοκύριακο.
#Επισκέψου έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο
Η αγορά των αυτοκρατορικών χρόνων έχει δύο κύριες οικοδομικές φάσεις, στα μέσα του 2ου και στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα σε σχήμα “Π”, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενες πλατείες, με είσοδο από τη βόρεια πλευρά (σημερινή οδό Ολύμπου). Αποτελείται από τρεις κιονοστήριχτες πτέρυγες, με κίονες κορινθιακού ρυθμού στο ισόγειο και ιωνικού στον όροφο, ενώ στο βάθος υπήρχε μια ζώνη με διάφορα δωμάτια. Στη νότια πλευρά της αγοράς και εξαιτίας της φυσικής κλίσης του εδάφους κατασκευάστηκε διπλή ημιυπόγεια θολοσκεπής στοά (cryptoporticus), η οποία στήριζε την κανονική κορινθιακή στοά. Πιθανόν λειτουργούσε ως δημόσια αποθήκη, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη των καταστημάτων της αγοράς. Τα καταστήματα που υπήρχαν είχαν σχεδιαστεί ήδη από την πρώτη οικοδομική φάση της αγοράς, ωστόσο κατασκευάστηκαν στη δεύτερη φάση της. Ο ελεύθερος χώρος της αγοράς ήταν επιστρωμένος με ορθογώνιες μαρμάρινες πλάκες και ήταν ανοιχτός μόνο από τη βόρεια πλευρά του, από όπου περνούσε ένας από τους βασικότερους δρόμους της πόλης, ”η μέση οδός”. Από τις στοές που πλαισίωναν το χώρο αυτό έχουν αποκαλυφθεί η νότια και η ανατολική στοά, σχεδόν στο σύνολό τους. Η ανατολική στοά που έχει διατηρηθεί καλύτερα διαθέτει ψηφιδωτό δάπεδο, διακοσμημένο με γεωμετρικά σχήματα. Ακόμη βρέθηκαν στη θέση τους βάσεις κιόνων, ένας κίονας και ένα κορινθιακό κιονόκρανο.
Πίσω από την ανατολική πτέρυγα διασώζεται το νομισματοκοπείο, το ωδείο και το αρχείο εγγράφων. Το νομισματοκοπείο της πόλης ταυτίστηκε από τις πήλινες μήτρες μια χρήσης που βρέθηκαν σε έναν κλίβανο, με τις οποίες κατασκεύαζαν πέταλα χάλκινων νομισμάτων με τη μέθοδο του ”χυμένου κεριού”. Η νοτιότερη αίθουσα της ανατολικής πλευράς ήταν το αρχείο εγγράφων, καθώς αποτυπώματα των ξύλινων ραφιών διαπιστώθηκαν στον ανατολικό τοίχο του χώρου αυτού. Στο κεντρικό τμήμα της πλευράς αυτής κατασκευάστηκε το ωδείο που σώζεται σήμερα. Η πρόσβαση γινόταν από πέντε μαρμάρινες θύρες, από τις οποίες οι δύο ακραίες προορίζονταν αποκλειστικά για τους καλλιτέχνες. Κλίμακες οδηγούσαν τους θεατές στο διάζωμα του ωδείου. Η ορχήστρα δεν ήταν ημικυκλική, αλλά τμήμα έλλειψης. Από το δάπεδό της έχουν διασωθεί μερικές μαρμάρινες λευκές πλάκες. Το κοίλο εδράζεται σε καμαροσκέπαστες στοές. Από τα εδώλια διατηρούνται σήμερα επτά σειρές.
Περίπου στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. η αγορά της Θεσσαλονίκης αποκρυσταλλώθηκε, διαθέτοντας δημόσιους χώρους στις τρεις στεγασμένες πλευρές της. Τα δάπεδα των στοών ήταν τότε στρωμένα με ισχυρό κονίαμα. Έναν αιώνα αργότερα, στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., στη δεύτερη οικοδομική φάση της, διακοσμούνται τα δάπεδα με ψηφιδωτά, ενώ παράλληλα επισκευάζονται και τμήματα των κιονοστοιχιών. Στα χρόνια του Ιουλιανού επεκτείνεται το ωδείο και μετατρέπεται σε θέατρο, με τη δημιουργία ενός δεύτερου κοίλου και την επέκταση της σκηνής. Το νέο θέατρο μπορούσε πλέον να δεχτεί 2000-2500 θεατές.
Το συγκρότημα της αγοράς δεν καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 7ου αι. μ.Χ., αλλά εγκαταλείφτηκε σταδιακά. Οι μεταγενέστερες προσθήκες στο χώρο της αγοράς είναι πολύ λίγες, συγκεκριμένα εργαστήρια κεραμικής που δημιουργήθηκαν στη βυζαντινή εποχή. Σιγά σιγά επήλθε η υποβάθμιση του χώρου, ενώ κατά την Τουρκοκρατία παραχωρήθηκε το ιστορικό κέντρο σε Εβραίους από την Ισπανία.
*Ωράριο: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 8:00-20:00 (εκτός Μουσείου Ρωμαϊκής Αγοράς), Τηλ. Πληροφοριών Εφορείας Αρχαιοτήτων: 2313 310400
#Άκου κλασική μουσική στην αυλή ενός μουσείου
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών της ΚΟΘ πραγματοποιεί συναυλία, στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί υπό τη μουσική διεύθυνση του Δημοσθένη Φωτιάδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Έργα R. Strauss, T. Susato, P. Mascagni, C. Hazell, E. Morricone, A.L. Webber, C. Debussy, J. Parker, A. Piazzolla, A. Schnittke.
*19 Ιουλίου 2020, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Ώρα: 21:00, Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟΑ. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις εδώ: digitalculture.gov.gr
#Δες μια καλοκαιρινή προβολή κάτω από τα αστέρια
Καλοκαιρινή έξοδος Σαββατοκύριακου χωρίς θερινό σινεμά κάτω από τον έναστρο ουρανό δεν γίνεται. Σου προτείνουμε λοιπόν μια νέα άφιξη στις μεγάλες οθόνες, το «Παράθυρο στη Θάλασσα» (Una Ventana al Mar / Window to the Sea) σε σκηνοθεσία Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεζ, που κατέφθασε στην μεγάλη οθόνη του αγαπημένου Σινέ Ναταλί.
Αντιμέτωπη με συνταρακτικά νέα σχετικά με την υγεία της, η Μαρία, μια 55χρονη Ισπανίδα αποφασίζει να ταξιδέψει από το Μπιλμπάο στην Ελλάδα μαζί με τις πιο στενές της φίλες, παραβλέποντας τις συμβουλές του γιου της και των γιατρών. Εκεί, βρίσκει απροσδόκητα τον έρωτα, και αυτό που μοιάζει ως μια σύντομη απόδραση από την πραγματικότητα γρήγορα θα μετατραπεί σε μια φωτεινή ιστορία μιας γυναίκας, η οποία τολμά να ζήσει την κάθε στιγμή με τους δικούς της όρους.
Ηθοποιοί: Έμα Σουάρεζ, Ακύλλας Καραζήσης, Γκάιθκα Ουγκάρτε
*Σινέ Ναταλί, Μεγάλου Αλεξάνδρου 3, Τηλ. 2310 829457, Ώρα: 21.00
#Δοκίμασε υπέροχες vegetarian γεύσεις
To rOOTS Vegan & Vegetarian Place σε συνεργασία με τη Μπύρα Άλη σε προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο χορτοφαγικό μενού, αλλά και γευσιγνωσία μπύρας από τις 13 μέχρι και τις 19 Ιουλίου! Δες το Facebook event ΕΔΩ
Πρόκειται για το πρώτο vegan place που εμφανίστηκε πριν χρόνια στον πιο ιδιαίτερο πλακόστρωτο πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης, με χαρακτήρα και αέρα μητροπολιτικό προσφέρει αδιάκοπα, για ένα ακόμα καλοκαίρι, στιγμές urban απολαύσεων. Εκτός από το τρέχον event, αυτή τη σεζόν, το rOOTS σας βρίσκει και το βρίσκετε με ανανεωμένη κάρτα μενού σε επιμέλεια του σεφ Γιώργου Τσολερίδη, αλλά και με την αγαπημένη λίστα κοκτέιλ σε ένα πολλά υποσχόμενο περιβάλλον γεμάτο χρώμα, ωραίες μουσικές και γεύσεις. Είναι ένα από τα MUST σημεία της Θεσσαλονίκης για ραντεβού με early drinks και απίθανα πιάτα. Τα πρώτα «hits» του νέου μενού ήδη συζητιούνται. Από τις ταλιατέλες αρωματικών με κρέμα αμυγδάλου και ψητή αγκινάρα έως το vegan σπετσοφάι με λουκάνικο beyond πιπεριές και άγριο ρύζι αλλά και την απόλυτη πολέντα με ραγού λαχανικών. Highlight: Αυτό το καλοκαίρι το rOOTS εγκαινιάζει την επιτομή του street food, το Vegan Street Food Project. Από τον Ιούλιο μπορείτε να απολαμβάνετε κυριολεκτικά στο χέρι πέντε επιλεγμένα πιάτα της κουζίνας του. Φαλάφελ, vegan γύρος, beyond meat burger και red bean burger, αλλά και το απόλυτο hot dog με λουκάνικο beyond, στο χέρι, στη γνώριμη γωνία του πεζόδρομου της Μπαλάνου στην γειτονιά της πλατείας Άθωνος!
*rOOTS, Μπαλάνου 4-6, Τ. 2310 268063