Agenda

4 μοναδικά πράγματα να ζήσεις τις πρώτες μέρες του 2019 στη Θεσσαλονίκη

Υποδέξου με τρία πραγματικά MUST τις πρώτες μέρες του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
4-μοναδικά-πράγματα-να-ζήσεις-τις-πρώτε-343089
Parallaxi
Κεντρική Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Επιλέξαμε τέσσερα μοναδικά θεάματα να ζήσεις τις πρώτες ημέρες του 2019 στη Θεσσαλονίκη. Διαφορετικά μεταξύ τους, ικανά να κάνουν το καλύτερο ποδαρικό στην πόλη. 

Μια εκπληκτική βραδιά στο Διοικητήριο

Η νύχτα της 5ης Ιανουαρίου θα είναι μια νύχτα μαγική. Μια βραδιά στο Διοικητήριο. Ένα βιωματικό project γνωριμίας με ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης.

Η parallaxi στο πλαίσιο της δράσης της ”Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” σε συνεργασία με το Youthnest και υπό την Αιγίδα του ΥΜΑΘ, σχεδίασε την πραγματοποίηση μιας μεγάλης ανοιχτής εκδήλωσης που θα συστήσει στην πόλη την ιστορία και το ρόλο ενός από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης, γνωστού ως Διοικητήριο, νυν ΥΜΑΘ.

Ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα βασισμένο σε ένα εξαιρετικά δραματοποιημένο κείμενο της ιστορίας του γραμμένο μετά από μεγάλη έρευνα από τη συγγραφέα Σοφία Νικολαϊδου για τις ανάγκες της δράσης. Μια αφήγηση από ηθοποιούς της ιστορίας του κτιρίου, μέσα από σταθμούς και στάσεις στο χρόνο. Η αφήγηση θα πραγματοποιηθεί από τα μπαλκόνια του κτιρίου με θέα στην Αγίου Δημητρίου και την μπροστινή αυλή. Με τη συνεργασία του πάντα ανοιχτού σε συνέργειες ΚΘΒΕ, τη συμμετοχή των ηθοποιών Βασίλη Παπαδόπουλου, Κατερίνας Πλεξίδα και Δημήτρη Σπορίδη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Χάρη Πεχλιβανίδη. Τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, των αδερφών Ελένης και Σουζάνα Βουγιουκλή, του τραγουδιστή Δημήτρη Νικολούδη, του μουσικού Φώτη Θεοδωρίδη, της ομάδας χορού Take your Space.

Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί

A Live Tribute to David Bowie στο 8ball

Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, η νύχτα γεμίζει από τη μουσική και τον ήχο του David Bowie που πάντα μας εμπνέει και καθοδηγεί τα βήματά μας.

Τα μεγάλα άλμπουμ, τα εμβληματικά τραγούδια του, το ατέλειωτο παιχνίδι με τα όρια και τις ταυτότητες είναι για δεύτερη χρονιά το θέμα του αφιερώματός μας στον αξεπέραστο καλλιτέχνη, στη μνήμη του και τη σπουδαία καλλιτεχνική κληρονομιά του. Το set της βραδιάς διασχίζει όλες τις δεκαετίες μιας ανεπανάληπτης πορείας στη μουσική και περιλαμβάνει τραγούδια που δένουν την εποχή που τα δημιούργησε ο Bowie με το σήμερα, τις δικές του αναζητήσεις με τις δικές μας. 

Για δεύτερη χρονιά, με ανανεωμένο σχήμα και πλουσιότερο setlist, μια ξεχωριστή νύχτα γεμάτη από τις μουσικές του David Bowie, μουσικές που αγαπήσαμε και πάντα θα αγαπάμε.

Μέλη του Γκρουπ: Mένης Χριστόπουλος – Φωνή, Κιθάρα Νίκος Πολυζόπουλος- Κιθάρα, Φωνή Γιώργος Κατσιάς – Μπάσο Γιώργος Μελίτος – Ντραμς

Νότης Ντιβανής : Πιάνο Αγγελική Αραμπατζή : Σαξόφωνο, Φωνή

*Παρασκευή 4/1/2019 @ eightballDoors open: 20:00, Show starts: 21:00, Entrance: 6 euros with beer

«Τόσο κοντά» του Πάτρικ Μάρμπερ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Η παράσταση «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, έρχεται στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, από την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018.

Η παράσταση «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, έρχεται στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, από την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου του 1997 στο Βασιλικό Θέατρο στο Λονδίνο. Γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε σημαντικά βραβεία του αγγλόφωνου θεάτρου. Το 2004, το έργο έγινε γνωστό παγκοσμίως, μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μάικ Νίκολς, σε σενάριο του συγγραφέα.

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 17 ετών. Τέσσερα πρόσωπα εγκλωβισμένα μέσα σε ένα πλέγμα ερωτικών σχέσεων. Μια επιφανειακή εποχή, ένας κόσμος εικόνων και καταναλωτισμού. Οι σχέσεις εφήμερες, παροδικές, αναλώσιμες. Μια κοινωνία πολλαπλών επιλογών, όπου λείπει η βασική δυνατότητα για επιλογή μιας ζωής με νόημα, για επιλογή μιας σχέσης ουσιαστικής. Στο Τόσο Κοντά οι χαρακτήρες προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, να επικοινωνήσουν, να αγαπηθούν. Όποτε επιχειρούν να πούνε την αλήθεια, οι σχέσεις τους ναυαγούν. Η δυνατότητα να έρθουν «τόσο κοντά» μοιάζει τελικά ανέφικτη.

*Από 30 Δεκεμβρίου 2018, Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ώρα: Τετάρτη-Κυριακή: 21:15, Τ. 2315 200 200

Η mitra έχει καταλάβει το Γενί Τζαμί και θα σε βυθίσει στον κόσμο της

Τελευταία ευκαιρία να επισκεφτείς την ατομική έκθεση της Εγκράτειας Ρούμπου, με τίτλο mitra που ολοκληρώνεται στις 5 Ιανουαρίου 2019. 

Εικόνα: Αρέτα Περιστέρη

Η εικαστικός Εγκράτεια Ρούμπου, εκθέτει ζωγραφικά έργα και μια εικαστική εγκατάσταση, με κεντρικό έργο το Δέντρο, που σωματοποιεί και κοινωνεί τον προβληματισμό της και κυριαρχεί στο εσωτερικό του χώρου.

Οι ρύποι συσσωρεύονται, βαρύνουν ψυχή και σώμα, ένα δέντρο που μεγαλώνει, σκοτεινιάζει, γίνεται τραχύ και άκαμπτο, απλώνοντας επεκτατικά και χωρίς έλεγχο τις ρίζες και τα κλαδιά του. Η συνειδητότητα του βάρους, πυροδοτεί την αγωνία για κάθαρση, την επιστροφή στην αρχή, στη γένεση, στη mitra. Διεργασίες επίπονες, που η ίδια η καλλιτέχνις ονομάζει εσωτερική βύθιση.

Στο δρόμο της λυτρωτικής επιστροφής, κείμενα που αναφέρονται στην ίδια ανησυχία, ο Δάντης, ο S. Beckett και η S. Kane, εισβάλλουν στο έργο της Ρούμπου, και το αποτύπωμα εμφανίζεται με πολλές και διαφορετικές μορφές. Η εικαστικός επεμβαίνει στα κείμενα, ζωγραφικά, προσθέτει και αφαιρεί λέξεις και φράσεις, μια γραφή αυτόματη, σε μια διαδικασία διαλογισμού και λύτρωσης, ένας εικαστικός εξαγνισμός.

Εικόνα: Εγκράτεια Ρούμπου

*Διάρκεια: 20 Νοεμβρίου 2018 – 5 Ιανουαρίου 2019 ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ | Αρχαιολογικού Μουσείου 30 Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 έως 16.00, Σάββατο 11.00 έως 15.00. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα