5 εκδηλώσεις να απολαύσεις online τις επόμενες ημέρες
Πάρε την ατζέντα σου και σημείωσε όσα θα συμβούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Έφτασε η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, όμως οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Γι’ αυτό πάρε την ατζέντα σου και σημείωσε όσα θα συμβούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Η Parallaxi συγκέντρωσε όλες τις εκδηλώσεις, που μπορείς να απολαύσεις από το σπίτι. Ρίξε μία ματιά:
#1 Master Class με την Μαρία Ναυπλιώτου, σε σκηνοθεσία Ο. Παπασπηλιόπουλου στο Θέατρο Παλλάς
Το MASTER CLASS του αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, η παράσταση – φαινόμενο που έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς, θα συνεχίσει το ταξίδι της για 4η χρονιά, αυτή τη φορά στο ιστορικό Θέατρο Παλλάς, σε συνεργασία με τις «Θεατρικές Σκηνές», εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του αείμνηστου Παραγωγού της παράστασης, Μιχάλη Αδάμ.
Από Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, η Μαρία Ναυπλιώτου θα ζωντανέψει ξανά τον μύθο της συγκλονιστικής ελληνίδας, που υπήρξε η μεγαλύτερη Φωνή του εικοστού αιώνα και που την έλεγαν Μαρία.
Η παράσταση – φαινόμενο, αλλάζει στέγη και συνεχίζει την επιτυχημένη διαδρομή της για 4η χρονιά, στο Θέατρο Παλλάς, έχοντας καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με παραπάνω από 300 sold out παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, από την πρεμιέρα της το 2018, μέχρι και σήμερα!
https://youtu.be/riEEKXo0ONE
#2 Θέατρο εΦ: Improv show για την ενίσχυση Σωματείο Φίλων ΑμέΑ
Η ομάδα θεάτρου «θέατρο εΦ» επιστρέφει με ακόμα μία παράσταση improv comedy, την τρίτη κατά σειρά διαδικτυακή της παράσταση. Αυτή τη φορά για την ενίσχυση του Σώματος Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το κάτι άλλο», ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία.
Ως ομάδα θεάτρου προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε τη δημιουργική μας δράση εν μέσω του εγκλεισμού μας. Πειραματιζόμενοι με διάφορες τεχνικές του improv, αναπτύξαμε ένα σύστημα διαδικτυακού κωμικού αυτοσχεδιασμού. Σκοπός της δράσης μας ήταν να γεφυρώσει το αντικειμενικό χάσμα μεταξύ μας, δημιουργώντας ένα κοινό διαδικτυακό τόπο δράσης, και να ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφρασή μας, κόντρα στη ρουτίνα του εγκλεισμού. Σε αυτό το θέατρο κωμικού αυτοσχεδιασμού «από το σπίτι» δεν υπάρχει σενάριο, η κάθε σκηνή της παράστασης είναι μοναδική και προκύπτει εκείνη τη στιγμή από τις προτάσεις του κοινού!
Αντί αντιτίμου παράστασης οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια συνεισφορά σε κάποιο φορέα εθελοντικής δράσης. Σε αυτήν την παράσταση οι δωρεές θα αφιερωθούν στην ενίσχυση του Σώματος Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το κάτι άλλο», ειδικά για την προμήθεια υλικών και αναλώσιμων για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του οργανισμού.
Ας αυτοσχεδιάσουμε λοιπόν, με τη βοήθεια του κοινού!
Ημερομηνία: Σάββατο 24 Απριλίου στις 21:30 Χώρος: YouTube Live
Προτεινόμενη δωρεά: 5 ευρώ
Virtual stage improvisers: Ηλίας Βοσκάκης, Λήδα Γρηγοριάδου, Ιωάννα Ζέρβα, Μαρία Ιωσηφίδου, Κωνσταντίνα Κουτσαφτάκη, Άννα Μαργαριτίδου, Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, Μάριος Παραδείσης, Γιωργής Σφυρής
Συντονισμός – Παρουσίαση: Αρετή Μακρολειβαδίτη
Περισσότερες πληροφορίες: www.theatroef.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook & Instagram: theatroef
Λίγα λόγια για το improv
Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο (improvisational theater) είναι μια μοναδική μορφή θεατρικής τέχνης, στην οποία οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν ολόκληρη την παράσταση επί σκηνής, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει πρόβες, χωρίς σενάριο και χωρίς σκελετό. Το έργο δημιουργείται επί τόπου, βασισμένο στη σχέση μεταξύ των ηθοποιών, την επινοητικότητα και την φαντασία τους, και είναι συνήθως κωμικού χαρακτήρα. Μία από τις βασικές αρχές του improv είναι η συνθήκη «ναι και…». Στο improv δεχόμαστε και χτίζουμε το λόγο μας και τις σκηνές μας πάνω σε ό,τι προταθεί επί σκηνής, είμαστε πάντα «εκεί» και δεν απορρίπτουμε τίποτα, δίνουμε πρώτα για να λάβουμε μετά.
Σώμα Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το κάτι άλλο»
Με σύνθημά του την φράση «Στον κόσμο που ζούμε, δεν περισσεύει κανείς», το Σώμα Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο» ιδρύθηκε το 2010 από μια μικρή ομάδα αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων που ασχολούνται χρόνια με την αναπηρία, με σκοπό να δημιουργήσει κάτι ισότιμο και διαφορετικό στο επίπεδο της φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Στο επίκεντρο της πολύπλευρης δράσης του βρίσκεται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ–ΜΕΑ), που φιλοξενεί καθημερινά περισσότερους από 45 ωφελούμενους, με παράλληλες δράσεις ψυχαγωγίας και ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία και με πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Το σωματείο στεγάζεται στην Τούμπα Θεσσαλονίκης σε έναν ζεστό, ευρύχωρο και εύκολα προσβάσιμο χώρο, όπου εργαζόμενοι και εθελοντές εργάζονται καθημερινά για την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία όλων των ηλικιών, για την ψυχαγωγία τους και την ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους, συμβάλλοντας στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Συγχρόνως παρέχεται υποστήριξη στο κοινωνικό περιβάλλον των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία.
#3 ΜΜΘ-ΚΟΘ: Συναυλία Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα τιμούν την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων με μια συναυλία μνήμης που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 το Σάββατο 24 Απριλίου (στις 22:00). Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων το 1996 και η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η επίσημη ημέρα μνήμης των θυμάτων.
Την ΚΟΘ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης ενώ συμπράττει η σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν. Στην απαγγελία του ποιήματος είναι οι: Νίκος Κολοβός (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ) και η Αράξια Γκαναπετιάν (στα Αρμένικα).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Χατζή Light from the Cross (Φως εκ του Σταυρού) βασισμένο σε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας και έργα των διαπρεπών Αρμενίων συνθετών Mirzoyan και Khachaturian.
Η συναυλία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 στις 24 Απριλίου 2021 (στις 22:00)
Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Εdvard Mirzoyan: Lyrical Poem “Shushanik” (1921-2012) Χρήστος Χατζής: Light from the Cross (Φως εκ του Σταυρού) (1953) με ύμνους της Μ. Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας – Ourakh ler – Our es mayr eem – Trisagion – Kovia Yerousaghem Aram Khachaturian: Adagio of Spartacus and Phrygia, (1903-1978) από το μπαλέτο Spartacus Suite αρ. 2
Μίλτος Λογιάδης Διεύθυνση Ορχήστρας
Σιρανούς Τσαλικιάν Σοπράνο
Απαγγελία ποιήματος: Νίκος Κολοβός (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ) Αράξια Γκαναπετιάν (στα Αρμένικα)
#4 Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου, «Μια νύχτα τον Αύγουστο» της Victoria Hislop
Το Σάββατο 24 Απριλίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση το νέο βιβλίο της Victoria Hislop, με τίτλο «Μια νύχτα τον Αύγουστο».
Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος, Νίκος Θρασυβούλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured
Link εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/victoria-hislop-mia-nyxta-ton-aygoysto-diadiktyaki-paroysiash/
Link live streaming: https://www.youtube.com/watch?v=l7_MRGvirAc&feature=youtu.be
Link βιβλίου: https://www.ianos.gr/mia-nichta-tou-avgoustou-0510738
Λίγα λόγια για το βιβλίο
25 Αυγούστου 1957: Η αποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι για την περίσταση στην Πλάκα, στο χωριό ακριβώς απέναντι. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί τρώνε, χορεύουν και γιορτάζουν αυτή τη σπουδαία στιγμή απελευθέρωσης από τον φόβο και την αρρώστια.
ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Όλα παγώνουν, ωστόσο, όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί. Η Άννα πέφτει νεκρή. Και το κλείσιμο της αποικίας θα μείνει συνδεδεμένο για πάντα με την τραγωδία.
ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΑ
Το ζήτημα είναι πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτοί που έμειναν πίσω. Η αδελφή της η Μαρία, ο σύζυγος της Άννας ο Αντρέας, ο εραστής της ο Μανόλης… Πώς θα αντιμετωπίσουν το στίγμα και το σκάνδαλο. Πώς θα χτίσουν ένα μέλλον πάνω στα ερείπια του παρελθόντος.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
H Βικτόρια Χίσλοπ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε Το Νησί το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010. Η Βικτόρια αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019. Η Βικτόρια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.
#5 Φεστιβάλ Δράμας: Κινηματογραφοθεραπεία με αφορμή την υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Τ. Βίντερμπεργκ
Λίγες ώρες πριν την 93η απονομή των Όσκαρ, το Φεστιβάλ Δράμας πίνει στην υγειά του σπουδαίου Δανού δημιουργού Τόμας Βίντερμπεργκ και του εύχεται καλή επιτυχία στην κούρσα για το χρυσό αγαλματίδιο, επιλέγοντας τον Άσπρο πάτο (Another round) ως αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με άξονα το cinematherapy.
Την Κυριακή 25 Απριλίου (7 μ.μ.), η ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, που στο 43ο DISFF συνομίλησε με τον Πάβελ Παβλικόφσκι εισάγοντάς μας στις βασικές αρχές του cinematherapy, θα συζητήσει με τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου και τον ψυχολόγο Δημήτρη Σταράκη για την ταινία του Βίντερμπεργκ Άσπρο πάτο η οποία είναι υποψήφια για όσκαρ σκηνοθεσίας και καλύτερης διεθνούς ταινίας.
H ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, με τον Μαντς Μίκελσεν, έχει ήδη αποσπάσει τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και α’ αντρικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το θέμα της, αλλά και ο ευφυής χειρισμός του από τον σκηνοθέτη, την καθιστά ιδανική «πρώτη ύλη» για μια κουβέντα γύρω από την κινηματογραφοθεραπεία. Πρωταγωνιστεί μια παρέα μεσηλίκων κολλητών φίλων και καθηγητών σχολείου, οι οποίοι αποφασίζουν να κάνουν ένα πείραμα: καθημερινά να πίνουν συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ ώστε να συντηρούν τον οργανισμό τους σε προκαθορισμένο βαθμό μέθης, ο οποίος σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία, θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους… Η ταινία, θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το καλοκαίρι (1 Ιουλίου), από την Rosebud.21.
Εδώ θα βρείτε το τρέιλερ της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=40X5EX6Us7c
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του LΑΒ 2 του φεστιβάλ Δράμας, με επικεφαλής την Βαρβάρα Δούκα, το οποίο επιστρέφει online, μέσω zoom, το ΠΣΚ 23, 24 και 25 Απριλίου. Ωστόσο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το παρακολουθήσουν σε livestreaming στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (https://www.dramafilmfestival.gr/lab-program/ ). Δηλώστε συμμετοχή στο [email protected]
Aς σημειωθεί πως το cinematherapy της Κυριακής, εκτός από livestreaming θα μεταδοθεί και μέσω της σελίδας του Φεστιβάλ στο FB (https://www.facebook.com/dramafilmfestival/)
Στο δεύτερο LAB του Φεστιβάλ Δράμας για το 2021, θα συμμετάσχουν οι: Χάρης Βαφειάδης, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Ηλίας Δημητρίου, Βαρβάρα Δούκα, Ρηνιώ Δραγασάκη, Γιώργος Ζώης, Παναγιώτης Ιωσηφέλης, Γιάννης Μπουγιούκας, Γιώργος Μπουγιούκος, Θανάσης Νεοφώτιστος, Ντενίς Νικολάκου, Γιάννης Σακαρίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Σταράκης. Ώρες διεξαγωγής: 19.00-20.30
To LAB πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γραφείου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ MEDIA.
Περισσότερες πληροφορίες:
[email protected] (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)
Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575
Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309
- Instagram:https://www.instagram.com/dramafilmfestival/
- Youtube:https://www.youtube.com/user/dramafilmfestival/
- FilmFreeway:https://filmfreeway.com/dramafilmfestival
Hashtag:#dramafilmfestival & #DISFF43