5 προτάσεις αν κατευθυνθείς στο πανηγύρι του Άγιου Μάμα αυτό το Σαββατοκύριακο

Η μεγαλύτερη εμποροπανήγυρις της Χαλκιδικής θα μας βρει και φέτος τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, δημιουργώντας ένα σκηνικό σουρεαλιστικό στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος.

Parallaxi
5-προτάσεις-αν-κατευθυνθείς-στο-πανηγύ-354049
Parallaxi

Η μεγαλύτερη εμποροπανήγυρις της Χαλκιδικής θα μας βρει και φέτος τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, δημιουργώντας ένα σκηνικό σουρεαλιστικό στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος. Κάθε χρόνο, τα πλήθη της Χαλκιδικής, κι όχι μόνο, συρρέουν στο χωριό για βόλτα στο τεράστιο πανηγύρι με τους άπειρους εκθέτες, σε ένα τοπίο που μόνο καλτ μπορείς πια να αποκαλέσεις.

Το χωριό του Αγίου Μάμα

Ο Άγιος Μάμας είναι μεγάλος οικισμός και έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. H απόστασή του από τη Θεσσαλονίκη είναι 70 χιλιόμετρα. Αριθμεί γύρω στους 1.000 κατοίκους.

Στην «τούμπα» του Αγίου Μάμα ανασκαφικά ευρήματα δείχνουν σημάδια κατοίκησης από το 5000 π.Χ. Κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821 στην περιοχή του χωριού δόθηκε η «μάχη των ελών» και το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους. Σήμερα είναι ένα κατ΄εξοχήν αγροτικό χωριό που εκμεταλλεύεται τον εύφορο κάμπο του. Χιλιάδες ελαιόδενδρα που είναι και το σήμα κατατεθέν της περιοχής έχουν καταστήσει τον Άγιο Μάμα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα συγκέντρωσης βρώσιμων ελιών άριστης ποιότητας. Στην καταγάλανη θάλασσα της παραλίας του Αγίου Μάμα που έχει μήκος 3500 μέτρα και αποτελεί κομμάτι του Τορωναίου κόλπου θα ευχαριστηθείτε το μπάνιο σας και στα παραθαλάσσια μπαράκια και «καφέ» θα απολαύσετε καφέ, ποτά και φαγητό από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Άγιο Μάμα.

Ο Βίος του Αγίου Μάμαντος

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στην Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260. Ορφανός από γονείς, μεγαλώνει από επιφανή γυναίκα της περιοχής ονομαζόμενη Αμμία Μητρώνα. Η πρώτη του λέξη είναι “μαμά”. Γι’αυτό και το συγκεκριμένο όνομα (Μάμας). Του διδάσκει την Αγία Γραφή και γίνεται φανατικός χριστιανός. Για το Χριστιανικό του έργο υφίσταται φρικτά βασανιστήρια και θανατώνεται από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο στις 2 Σεπτεμβρίου περνώντας στην αιωνιότητα, ο Άγιος πλέον και Μεγαλομάρτυρας Του Χριστού Μάμας.

“Μάμα δίδου πάντοτε την αρωγήν σου Γερασίμω σπεύδοντι τη χάριτί σου”.

Με αφορμή την μεγάλη γιορτή που ήδη έχει στηθεί στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής, συγκεντρώσαμε πέντε προτάσεις – αφορμές να επισκεφτείς τον Δήμο της Νέας Προποντίδας αυτό το Σαββατοκύριακο, αν είσαι από εκείνους που θα κατευθυνθούν στο πανηγύρι.

Φυσικά, κάνε μια βόλτα στο ίδιο το πανηγύρι του Άγιου Μάμα

Η εμποροπανήγυρις του Αγίου Μάμα ξεκίνησε επίσημα από την Πέμπτη 29 Αυγούστου ενώ το πανηγύρι θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Με άπειρους εκθέτες, παιχνίδια και γεύσεις, έχει προετοιμαστεί και πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Ανακάλυψε το Βυζαντινό Μετόχι Φλογητών

Η πρώτη σαφής αναφορά στο παλαιό μετόχι Νέων Φλογητών της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονος ανάγεται στο 1311. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κτήρια – το Παλαιό, το Κεντρικό και το Μεμονωμένο – χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909. Σταθμό στη νεότερη ιστορία του συγκροτήματος αποτέλεσε η δεκαετία του 1920, όταν εγκαταστάθηκε νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού, με το Κεντρικό Κτήριο να λειτουργεί ως η βασική κτηριακή μονάδα του. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το συγκρότημα μετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960, μετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε. Το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σήμερα, το μνημειακό σύνολο, καταλαμβάνοντας έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, συνίσταται σε ένα συγκρότημα δύο κτηρίων του αρχικού πυρήνα (Κεντρικό και Παλαιό Κτήριο), ένα περιφερειακό (Μεμονωμένο Κτήριο), καθώς και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις. Το Ανοιχτό Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων λειτουργεί ήδη στο Μεμονωμένο Κτήριο. Στον χώρο έχουν διαμορφωθεί τρία ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης που καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες αντικειμένων: το βιβλίο (χειρόγραφο ή έντυπο), την κεραμική και την εικόνα. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία συντήρησης αρχαιοτήτων από προσωπικό της Εφορείας. Συγχρόνως, σε μεγάλες αναρτημένες οθόνες παρουσιάζεται η λεπτομέρεια των εργασιών, είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε βιντεοσκοπημένα.

*Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, Ώρες: Καθημερινά 09:00 – 16:00, Τηλ: 23730 32390, 23730 32398, 2310 285163

Εξερεύνησε το σπήλαιο Πετραλώνων

Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του ασβεστολιθικού όρους «Κατσίκα», σε ένα χιλιόμετρο απόσταση από το χωριό Πετράλωνα Χαλκιδικής. Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο με συνολικό μήκος διαδρόμων 1800 μ. περίπου, από τα οποία τα 700 έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά. Ο λιθωματικός του διάκοσμος είναι πολύ πλούσιος με πολύπλοκες μορφές, όπως σταλακτιτικές κολώνες και παραπετάσματα. Το σπήλαιο έγινε κυρίως γνωστό από τον εντοπισμό στο εσωτερικό του ενός ανθρώπινου κρανίου με αρκετά πρωτόγονα ανατομικά χαρακτηριστικά, τα οποία το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της ανατομικής εξέλιξης του ανθρώπου. Επίσης στο σπήλαιο έχει βρεθεί σημαντικός αριθμός οστών μεγάλων θηλαστικών, όπως αλόγων, αιγάγρων, μεγάλων βοοειδών, ρινοκέρων, λύκων, λιονταριών, υαινών, κ.ά. Το σπήλαιο έγινε γνωστό για τα παλαιοντολογικά και παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα ήδη από το 1960, μετά την τυχαία ανακάλυψη σε αυτό από τον κάτοικο των Πετραλώνων Χ. Σαρρηγιανίδη, του περίφημου απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου. Η αξία του ευρήματος και η μοναδικότητά του έδωσαν αφορμή σε μια σειρά εργασιών μέσα και έξω από το σπήλαιο. Από ανθρωπολογικής άποψης το απολιθωμένο κρανίο είναι σπουδαιότατο εύρημα, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία των ειδικών για την χρονολόγησή του και για την αξιολόγησή του. Οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται ως ανήκον σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την άλλη. Αφορμή για το ανακαλύψετε!

Αλλά και τα υπόλοιπα καθηλωτικά σπήλαια της Βόρειας Ελλάδας εδώ

*Σπήλαιο Πετραλώνων – Δημοτικές Εγκαταστάσεις Δήμου Νέας Προποντίδας, Τηλ. 2373350203, 2373073365

Επισκέψου το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών & Εργαλείων Ν. Μουδανιών

Το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών & Εργαλείων στα Ν.Μουδανιά εγκαινιάστηκε στην περιοχή το 2002, σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό, έπειτα από πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου και του Δήμου Ν. Μουδανιών. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές που διαθέτει και τις εκθέσεις ναυτιλιακών εργαλείων, αντικειμένων, εργαλείων και πρακτικών ψαρέματος, ο επισκέπτης αξίζει να δει τη μοναδική συλλογή με τα 4.000 όστρακα και κοχύλια, με τους φανούς και τις πυξίδες, καθώς επίσης και να περπατήσει στην αίθουσα βυθού παρατηρώντας τις προβολές της, τα σπάνια σκάφανδρα και τις στολές δυτών. Ανάμεσα σε όλα αυτά, το μουσείο περιλαμβάνει εντός του έναν σπάνιο μηχανισμό κομπρεσέρ χορήγησης του αέρα στις πρώτες στολές των δυτών στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις «χαμένες πατρίδες». Εκθεσιακό κομμάτι και ο Μπουγιαντές, παραδοσιακό σκαρί που φιλοξενείται στην έκτασή του. Το μουσείο επίσης παρουσιάζει και μία ακόμα μόνιμη συλλογή με τίτλο «Τα γλυπτά της φύσης» του ιδιώτη κ. Κουτσού Κωνσταντίνου. Επίσης, υπάρχουν άγκυρες εσωτερικά και εξωτερικά του μουσείου, αλλά και ένας φάρος στην είσοδό του.

*Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών & Εργαλείων Ν. Μουδανιών, Ωράριο: 09.00 – 14.00, από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, Είσοδος δωρεάν, Πληροφορίες: 6974744502

Κολύμπα σε βραβευμένες γαλάζιες θάλασσες

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Διαλέξτε λοιπόν μία από τις βραβευμένες ακτές, βάλτε μαγιό, πάρτε ομπρέλα και εμπρός!

18 γαλάζιες ακτές σε περιμένουν στον Δήμο Νέας Προποντίδας: Άγιος Μάμας, Βεργιά, Γεωπονικά-Μυκονιάτικα, Διονυσίου, Ελαιώνας/Ikos Oceania, Νέα Ηράκλεια, Νέα Ηράκλεια-Σαχάρα, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά, Νέα Πλάγια, Νέα Ποτίδαια Προποντίδας, Νέα Ποτίδαια/Portes Beach, Νέα Ποτίδαια-Ανατολικά Διώρυγας Τορωναίου, Πορταριά, Σωζόπολη Κέντρο, Σωζόπολη/Ναυτίλος, Τρίγλια, Φλογητά.

Βρείτε ΕΔΩ όλες τις παραλίες που βραβεύτηκαν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Διαβάστε ακόμα:

https://parallaximag.gr/thessaloniki/maties-ston-poli/mia-vradia-ston-agio-mama-septemvrios-2017

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα