Agenda

53α ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Το πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων

Δείτε το πρόγραμμα του μεγάλου θεσμού που επιστρέφει τον Σεπτέμβριο για την 53η του διοργάνωση.

Parallaxi
53α-δημητρια-το-πρόγραμμα-των-φετινών-δ-339216
Parallaxi

Τα Δημήτρια, ο μεγάλος θεσμός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για την 53η του διοργάνωση στην πόλη. Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου, πλήθος πολιτιστικών δράσεων και θεαμάτων έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη με μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών και παραστάσεων να φιλοξενούνται στο πλαίσιό του. Έναρξη στις 29 Σεπτεμβρίου με την προφεστιβαλική εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Προξενείου, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου στα Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιτενλικ. Δείτε το βασικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

29 Σεπτεμβρίου – Συναυλία Ζέιτενλικ – Η Επαναφορά της ειρήνης

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτουτο

Η πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε η σκηνή μιας μεγάλης στρατιωτικής δράσης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστότερη με την ονομασία Ανατολικό Μέτωπο. Στο κοιμητήριο Ζέιτενλικ, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, αναπαύονται περισσότεροι από 20 000 στρατιώτες, διαφορετικών εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι περίπου 8 200 είναι Γάλλοι υπήκοοι.

Το Ζέιτενλικ λειτούργησε επίσης ως στρατόπεδο, τόπος διαμονής των στρατιωτών, πριν μετατραπεί στη νεκρόπολη που γνωρίζουμε σήμερα. Αν το 1918 σηματοδοτεί την επαναφορά μιας ειρήνης, το 2018 θέλει να αναγγείλλει την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών κα τους φιλικούς δεσμούς που είναι απαραίτητοι ώστε να διατηρηθεί αυτή η ειρήνη. Στο πλαισιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την επαναφορά της ειρήνης θα δοθει συναυλία με έργα των C.Debussy, B.Britten, P .Forget.

*29 Σεπτεμβρίου, Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιτενλικ

29 Σεπτεμβρίου – Έναρξη 53ων Δημητρίων

30 Σεπτεμβρίου – Το Ζωντανό Θέατρο του 1968

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από την τελευταία “επανάσταση” στις τέχνες και τον πολιτισμό του 20ού αιώνα. Πενήντα χρόνια από την περίφημη δεκαετία των 60s και τον πιο ανήσυχο Μάη του 20ού αιώνα, τον Μάη του 68, τότε που οι νέοι βγήκαν στους δρόμους και διεκδίκησαν ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο. Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων πραγματοποιείται μια συνάντηση/ημερίδα που θέτει ως στόχο της να εξετάσει τα αποτυπώματα που άφησαν εκείνα τα χρόνια της αισιοδοξίας και των πολλών ουτοπιών στις τέχνες στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ήταν ένα πυροτέχνημα; Ήταν μια επανάσταση που βρήκε καλλιτέχνες-συνεχιστές; Τι πέτυχε; Τι δεν πέτυχε; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους ομιλητές. Είσοδος ελεύθερη.

Συμπαραγωγή με: Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, Γαλλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, Σχολή Κινηματογράφου ΑΠΘ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΑΠΘ, Σύνδεσμος Εκδοτών Β.Ε., Εταιρεία Συγγραφέων Β.Ε, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών

*30 Σεπτεμβρίου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

30 Σεπτεμβρίου – Wiegala – Ilse Weber Project με το κουαρτέτο Gada

Ένα αφιέρωμα στην Γερμανοεβραία συνθέτη και ποιήτρια Ilse Weber, που παρέμεινε έγκλειστη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν για 2 χρόνια ως νυχτερινή νοσοκόμα του στρατοπέδου. Τα έργα της Ilse Weber παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Gada quartet (αποτελούμενο από γνωστούς Έλληνες σολίστ) διασκευασμένα για οθωμανικά όργανα μπαρόκ, σαξόφωνο και mezzo soprano. Οι πρωτότυπες συνθέσεις της Weber συνδιαλέγονται με Σεφαραδίτικα νανουρίσματα της περιοχής των Βαλκανίων, αμανέδες της Ρόζας Εσκενάζυ και λόγιες κεντροευρωπαϊκές συνθέσεις αποκαλύπτοντας εκλεκτικές συγγένειες και τον πλούτο της πολυπολιτισμικής παράδοσης. Στη Θεσσαλονίκη, μια κατ’ εξοχήν περιοχή-σταυροδρόμι της νοτιανατολικής Ευρώπης βρίσκουν το φυσικό τους χώρο.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

*30 Σεπτεμβρίου, Ροτόντα 

1 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου – Προσοχή εκτελούνται έργα Μανώλης Μπαμπούσης

Η δουλειά του Μ. Μπαμπούση σχολιάζει την εξουσία, τους θεσμούς  τα αδιέξοδα, τον θάνατο, τον εγκλωβισμό της φύσης του ανθρώπου, την απώλεια και την καταστροφή. Η νέα του  δουλειά με τίτλο Προσοχή εκτελούνται έργα,  συνθέτει τα διαφορετικά μέσα που  απαρτίζουν το έργο του σε μια σειρά βίντεο προβoλών  των  φωτογραφιών, των  σχεδίων,  των αντικειμένων και  κειμένων του, σε διαφορετικές  οθόνες, οι οποίες  λειτουργούν ως  ένα ενιαίο  έργο μεγαλύτερων διαστάσεων ειδικά διαμορφωμένο για τον συγκεκριμένο χώρο.

Συνεργασία με τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων – Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης.

*1 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου, Αλατζά Ιμαρέτ

1 Οκτωβρίου – STØV – Dust Sew Flunk Fury Wit (ΔΑΝΙΑ)

Τι κάνουμε όταν ο κόσμος μας αλλάζει τόσο δραματικά και γρήγορα; Μια από τις σημαντικότερες ομάδες μαριονέτας και δραματικού θεάτρου, η Sew Flunk Fury Wit, με τη βοήθεια πέντε μαριονετών σε μέγεθος ανθρώπου δημιουργεί έναν δικό της κόσμο γεμάτο μουσική (με τη συνδρομή της σοπράνο Nina Sveistrup Clausen), ομορφιά και ελπίδα.

*1 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

2 και 3 Οκτωβρίου – Αρίστος Δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου

Θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου». 9 χαρακτήρες που συνδέονται μαζί του μέσα από τις χειμαρρώδεις εξολομολογήσεις τους, συνθέτουν το χαρακτήρα του Αρίστου.

*2-3 Οκτωβρίου, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

3 Οκτωβρίου – Το ημερολόγιο ενός τρελού Katona Josef (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)

To Hμερολόγιο ενός τρελού του Νικολάι Γκόγκολ, η κλασική ιστορία του δημόσιου υπάλληλου Ποπρίσκιν, ξετυλίγει το κουβάρι της σε ένα στρεβλό εικαστικό περιβάλλον εμπνευσμένο από τη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας Katona Josef, με την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη Viktor Bodo. Στον πρωταγνωνιστικό ρόλο ο σπουδαίος ηθοποιός Τάμας Κερέζτες.

*3 Οκτωβρίου, Θέατρο Αυλαία

4 Οκτωβρίου – East Mediterranean Jazz Ensemble

Πρόκειται για μία συναυλία που συνδυάζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τζαζ με το αραβικό μακάμ και τις αιθέριες μελωδίες τραγουδιών της ανατολικής μεσογείου. Η μεσόγειος και η μουσική της παράδοση ως γέφυρα μουσικών ιδιωμάτων του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Μεσογειακού Νότου. Ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες της σύγχρονης τζαζ με πολυετή δισκογραφική και συναυλιακή εμπειρία ανά την Ευρώπη και μουσικούς και συνθέτες από την Παλαιστίνη με χρόνια εργασίας σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το ρεπερτόριο αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις όλων των μελών του με επιρροές και βαθειά σπουδή στη σύγχρονη μουσική παραγωγή του σήμερα.

*4 Οκτωβρίου, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Αίθουσα Φ. Λιάππα 

4 Οκτωβρίου – Frida κι άλλο Θίασος Fly σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου 

Πολυμεσική παράσταση – αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο. Μια εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής της που καθόρισε την τέχνη της. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Δαμβόγλου.

*4 Οκτωβρίου, Μονή Λαζαριστών

4 Οκτωβρίου – Αλέξανδρος Ιόλας: Η Κληρονομιά

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του διεθνούς συλλέκτη και μαικήνα της σύγχρονης τέχνης, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την δωρεά του στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την ίδρυση του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση είναι η πρώτη στην Ελλάδα που αφιερώνεται στην προσωπικότητα αυτή, η οποία καθόρισε τον κόσμο της τέχνης στις δεκαετίες ’50-’80 διεθνώς. Θα περιλάβει έργα της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δάνεια σημαντικών συλλογών άλλων ιδρυμάτων και ιδιωτών, καθώς και πρωτότυπο αρχειακό και οπτικό υλικό. Από τον de Chirico και τον Magritte μέχρι τον Warhol και τον Τάκι, η έκθεση θα παρουσιάσει σπουδαία έργα μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα ενός σπουδαίου Έλληνα της διασποράς, τη γενναιοδωρία του οποίου είχε την τύχη να γνωρίσει η Θεσσαλονίκη, δίπλα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και άλλες σημαντικές καλλιτεχνικές

Συμπαραγωγή με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

*4 Οκτωβρίου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

5 Οκτωβρίου – εσύ: τα στοιχεία του Βασίλη Αμανατίδη

Θέμα αποτελεί η εξοικείωση με τον ερωτικό αλλά και κάθε αποχωρισμό και η καταβύθιση στην κραταιά αγάπη. Στην επιτελεστική ανάγνωση / λογοτεχνική performance, παρακολουθούμε τη σχέση του Βασίλη Αμανατίδη με το υβριδικό, συγκινητικό γραπτό κείμενό του, το οποίο –μπροστά στο κοινό– αποκτά μία οπτική-εικαστική διάσταση. Το ίδιο το ποιητικό έργο τιμήθηκε πρόσφατα με το Βραβείο Ποίησης 2017 του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

*5 Οκτωβρίου, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

4 και 5 Οκτωβρίου – Οιδίπους από την Ομάδα Εώς και ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Χρίστου Σουγάρη

Μια τολμηρή προσέγγιση του αριστουργήματος του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρίστου Σουγάρη, και σε συνεργασία με τη ομάδα ΕΩΣ και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

*4-5 Οκτωβρίου, Θέατρο Αυλαία

5 Οκτωβρίου – The Art of Dying – Η τέχνη του να πεθαίνεις Χορογραφία: Christine Gouzelis & Paul Blackman (Jukstapoz)

Το έργο “The Art of Dying” είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Hieronymus Bosch με τίτλο “The Garden of earthly delights”. Ο πίνακας απεικονίζει το εύθραυστο της ανθρώπινης φύσης με έναν τρόπο χιουμοριστικό και σουρεαλιστικό. Χορός – multimedia – ζωντανή μουσική θα αιχμαλωτίσουν την τελευταία στιγμή πριν το τέλος της ζωής. Η παράσταση διερευνά τις διαδικασίες του “Dying well”. Μέσα σ’ ένα κήπο όπου συνυπάρχουν η παρακμή και η ζωή, ο πρωταγωνιστής χτίζει μικρόκοσμους χαράς και διαφθοράς.

*5 Οκτωβρίου, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

6 Οκτωβρίου – Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας βασισμένο στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά

Ο Δ. Δημητριάδης ξαναγράφει τον μύθο της καταραμένης Τρωαδίτισσας προφήτισσας. Τη βάζει να λέει το μεγάλο «ναι»: από άτεγκτος αρνητής του Φοίβου, η Κασσάνδρα γίνεται εδώ η φανατικότερη ακόλουθός του. Η προφητική μανία δίνει τη θέση της στην ερωτική, η οποία οδηγεί στην αληθινή γνώση.

*6 Οκτωβρίου, Γενί Τζαμί

6 Οκτωβρίου – Snowhite (Χιονάτη) Catherine Bay (ΓΑΛΛΙΑ)

Η C. Bay αναπτύσσει εντυπωσιακές performances με βάση την αναπαράσταση ενός θέματος ή ενός αντικειμένου που ο καθένας είναι σε θέση να ταυτιστεί. Παρατηρεί σχολαστικά τους κοινωνικούς κώδικες που σχετίζονται με αυτά τα στοιχεία προκειμένου να τους χειριστεί και να τους υπονομεύσει με απροσδόκητους τρόπους.

*6 Οκτωβρίου, Λιμάνι Αγορά

6 και 7 Οκτωβρίου –  Mute του Γιώργου Αδαμαντιάδη

Ένα συγχρονο, νευρώδες και εύστοχο ελληνικό έργο του Γιώργου Αδαμαντιάδη με θέμα την Ελλάδα του σήμερα, ιδωμένης μέσα από τον βίο και την πολιτεία δύο αδελφών-ληστών που εγκαταλείπουν την πόλη και ανεβαίνουν στα βουνά και επιδίδονται σε ένα δικό τους παιχνίδι άσκησης εξουσίας και δικαιοσύνης. Η σκηνοθεσία του Στέλιου Πατσιά εύστοχη, αναδεικνύει ευεργετικά τις παθογένειες, τις αντιπαλότητες, αλλά και τις αντιφάσεις που ακόμη ταλανίζουν τον τόπο.

*6-7 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Άνετον 

6 και 7 Οκτωβρίου – Περιμένοντας τον Γκοντό Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου

Η παράσταση παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ’ ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητας… Αλλά και οι προσδοκίες… ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

*6 και 7 Οκτ, Θέατρο Αυλαία

8 Οκτωβρίου – Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Συναυλία της ΣΟΔΘ υπό τη Διεύθυνση του Γάλλου μαέστρου Philippe Forget με 8 έργα των Mozart, Sibelious, Elgas, Chopin.

*8 Οκτ, Αίθουσα τελετών ΑΠΘ

8 και 9 Οκτωβρίου – Το δαχτυλίδι της μάνας μουσικό δράμα του Γιάννη Καμπύση από τους C for Circus

Μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται μια τελετή αποχαιρετισμού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή.

*8 και 9 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

9 Οκτωβρίου – Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας OSMOSIS

Ο Ε. Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι τόσο η ιστορία ενός προσώπου όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

*9 Οκτωβρίου, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

10 Οκτωβρίου – After the Campsite: Από δω κι εμπρός ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα

Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

*10 Οκτωβρίου, Βασιλικό Θέατρο

10 Οκτωβρίου – Η Μεσόγειος αυτοσχεδιάζει Gilad Atzmon & Αλέκος Βρέτος

Ο G. Atzmon, σαξοφωνίστας και συγγραφέας και ο Α. Βρέτος (ούτι) σε μια συναυλία χωρίς στυλιστικές επιβολές με ανατολίτικους ρυθμούς και απαράμιλλά σόλο. Μαζί τους ο Α. Σιδέρης (μπάσο), ο Κ. Αναστασιάδης (ντραμς) και η M. Demircioğlu (κανονάκι).

*10 Οκτωβρίου, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Αίθουσα Φ. Λιάππα 

10 και 11 Οκτωβρίου – Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Σαράντου – Γεώργιου Ζερβουλάκου

Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ στροβιλίζεται δαιμονισμένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο μάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, με το αυθαίρετο εξοχικό που παλεύει να το σώσει με νύχια και με δόντια. Μια σύγκρουση του ατόμου με το κράτος με πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδρομές.

*10 -11 Οκτωβρίου, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

12 Οκτωβρίου – Συναυλία Αρβανιτάκη

Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τους Τακιμ και τη Μούσα.

*12 Οκτ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2

12 και 13 Οκτωβρίου –  Ανθρώπινη Φωνή του Ζαν Κοκτώ από το ΚΘΒΕ και την ΚΟΘ σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα

Ένα έργο για τη μοναξιά, τον έρωτα, τις ανεπίδοτες ελπίδες. Γράφτηκε το 1930 από τον Ζ. Κοκτώ, όμως αντέχει στις αυλακιές του χρόνου γιατί είναι βαθύτατα ευαίσθητο, ανθρώπινο, αληθινό. Ένα γοητευτικό και τρυφερό ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό τη στιγμή που δοκιμάζονται ελπίδες και τα συναισθήματά του.

*12-13 Οκτ, ΚΘΒΕ – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

13 Οκτωβρίου –  Αναβλάστηση Εικαστική ομάδα Eordaiar

Εικαστικοί καλλιτέχνες με ανοιχτό κάλεσμα θα δημιουργήσουν τις δικές τους γλάστρες , οι οποίες στην συνέχεια θα φυτευθούν όλες με αρωματικά φυτά και θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης δημιουργώντας συνθετικές πυκνότητες. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο κήπος θα εμπλουτίζεται με νέα έργα και workshop.

*13 Οκτωβρίου

14 Οκτωβρίου – Birdie Αgrupasion Senior Serano (KΑΤΑΛΟΝΙΑ)

Για πρώτη φορά στην χώρα μας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πειραματικές ομάδες της Ισπανίας, η Αgrupasion Senior Serano με την παρασταση πολυμέσων Birdie, μια παράσταση που ξανακοιτά την περίφημη ταινία του Χίτσκοκ “Πουλιά”, με χιούμορ, κριτική διάθεση και επιτελεστική ευφυία. Τρεις ηθοποιοί χειρίζονται με μαεστρία 2000 μινιατούρες ζώων, πολεμικών αντικειμένων, μετακινούμενων πληθυσμών, αναπλάθοντας κυριολεκτικά έναν άλλο κόσμο πίσω από αυτόν που γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε.

*14 Οκτωβρίου, Θέατρο Αυλαία ή Δημοτικό Θέατρο Άνετον

14 Οκτωβρίου –  Iberia της Κarin Schäfer (ΑΥΣΤΡΙΑ)

Το έργο Iberia συνδυάζει και ενώνει το θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Η Karin Schäfer δημιούργησε ένα οπτικό θέαμα με ιμπρεσιονιστικές εικόνες. Έχει εμπνευστεί από τα πολυάριθμα στυλ και έργα τέχνης, τα οποία μετατρέπει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο σε κινούμενες εικόνες. Οι κούκλες, οι μάσκες, τα βίντεο, οι σκιές, τα κινούμενα σχέδια, η κίνηση και η μουσική συγχωνεύονται σε ένα έργο τέχνης που απεικονίζει το αριστούργημα του Albeniz και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί τα πάντα με τα δικά τους αυτιά και τα μάτια. ‘Οπως η σύνθεση, η θεατρική οπτική εκτέλεση, είναι ιμπρεσιονιστική: οι εικόνες δεν έχουν πάντα άμεση σύνδεση με τον τίτλο ή με την μουσική. Είναι συνδυασμένες και αξίζουν από μόνα τους χωρίς να έχουν άλλο νόημα “πέρα από το ορατό”.

*14 Οκτ, ΚΘΒΕ- Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

15 Οκτωβρίου – Early Jazz a tribute to James P Johnson and Fats Waller Γιώργος Κοντραφούρης quartet και MOYSA

Για πρώτη φορά ο δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης με πολλές διεθνείς συνεργασίες Γιώργος Κοντραφούρης παίζει με το κουαρτέτο του και 11μελή κλασική ορχήστρα πνευστών και εγχόρδων της ορχήστρας Mousa. Eρμηνεύουν στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το έργο “Yanerkraw” του James P. Johnson . Στο δεύτερο μέρος το κουαρτέτο παίζει με το χαρακτηριστικό και σύγχρονο στυλ του, την οργιώδη και διονυσιακή μουσική του κλασικού πια Fats Waller.

Γιώργος Κοντραφούρης-πιάνο Δημήτρης Παπαδόπουλος – τρομπέτα Αλέξης Δελής- μπάσο Γιάννης Παπαδουλης -τύμπανα.

*15 Οκτ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2

16 Οκτωβρίου –  Αφιέρωμα στον Alfrer Schnittke Συναυλια με εργα μουσικης Δωματιου του Αlfred Schnittke (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Ο Alfred Schittke είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της διεθνούς μουσικής avant garde. Η συνθετική του γκάμα όμως ήταν πολύ ευρύτερη της “πρωτοπορίας” του 20ου αιώνα αφού εκτείνεται από τα πιο απαιτητικά ακούσματα που αγγίζουν τα όρια της έρευνας μέχρι υπέροχες μουσικές για τον κινηματογράφο, χορωδιακά έργα και μουσική δωματίου. Ειναι απο τους σημαντικοτερους συνθετες του 20ου αιωνα.

Συμμετεχουν  oi μουσικοί: Δήμος Γκουνταρούλης , Βασίλης Λιαρμακόπουλος Σίμος Παπάνας, Αντρέας Παπανικολάου, Λόλα Τότσιου ,David Bogorad.

*16 Οκτ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2

17 Οκτωβρίου – Η Πόλη μου η Ευρώπη

27 Ευρωπαϊκές χώρες (της Ε.Ε) θα εκπροσωπηθούν από έναν ή και δύο εικαστικούς καλλιτέχνες τους, θέλοντας να απευθύνουν χαιρετισμό και τιμή στην Θεσσαλονίκη.

*17 Οκτ, Γενί Τζαμί και εξωτερικοί χώροι

18 Οκτωβρίου – Cold Blood ASTRAGALES asbl – Cie Michele Anne De Mey Nano Dance and Film by De Michèle Anne De Mey, Jaco Van Dormael, le collectif Kiss & Cry. Κείμενα: Thomas Gunzig (ΒΕΛΓΙΟ)

Χορός των χεριών που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη. Τελικά, τι θα θυμηθούμε από τη ζωή μας; Ποια εικόνα θα χαραχθεί στον αμφιβληστροειδή μας όταν έρθει η τελευταία μας ώρα; Για τον Thomas Gunzig συγγραφέα του κειμένου του Cold Blood , δεν είναι όλη η ζωή μας που περνά μπροστά από τα μάτια μας λίγο πριν το θάνατό μας αλλά μόνο μια εικόνα και όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί. Στο Cold Blood ο σκηνοθέτης Jaco Van Dormael και η χορογράφος Michele Anne De Mey δημιουργούν μία ωδή στο εύθραυστο της ζωής και στη μαγεία του θεάτρου, μέσα από ένα ποιητικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη και δίνει μία τρυφερή και καλοπροαίρετη ματιά στις μικροσκοπικές και πολύτιμες στιγμές της ζωής μας.

Συντελεστές: Jaco Van Dormael/Harry Cleven, Michèle Anne De Mey/ Manuela Rastaldi/Frauke Marien, Grégory Grosjean/Denis Robert, Gabriella Iacono/Nora Alberdi, Julien Lambert/Tristan Galand/Juliette Van Dormael, Aurélie Leporcq/Charlotte Marchal/Pierre de Wurstemberger, Ivan Fox/ Aurore Leduc, Stefano Serra, Giacinto Caponio/ Nicolas Olivier/Yann Hoogstoel Son Boris Cekevda/Benjamin Dandoy.

*18 Οκτ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ1

18 και 19 Οκτωβρίου – Νύχτα Τέχνης

Διαδρομές τέχνης και επίσκεψη των πολιτών σε γκαλερί, μουσεία και ατελιέ καλλιτεχνών.

*18-19 Οκτ, Μουσεία και γκαλερί και ατελιέ της πόλης

19 Οκτωβρίου – Κυριάκος Καμπαδάκης: Αναδρομική έκθεση

O Κυριάκος Καμπαδάκης, υπήρξε καταξιωμένος δημιουργός, με διεθνή αναγνώριση και ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης γενιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του τον κατατάσσει σ’ έναν από τους παραγωγικότερους καλλιτέχνες, ενώ συνθέσεις του κοσμούν δημόσιους χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

*19 Οκτ, Ρωμαϊκή Αγορά

20 Οκτωβρίου – Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες ως τον Φασίν ποταμό 2018 – Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ημερίδα σε σχέση με ό,τι περιγράφεται ως κληροδότημα από το παρελθόν. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι:

-η αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες -η ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας -η προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής -η διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

*20 Οκτ, Λιμάνι

20 Οκτωβρίου – Καμεράτα Βιέννης

Συναυλία με τη διάσημη Vienna Chamber Orchestra και τον Θεόδωρο Κερκέζο. H Vienna Chamber Orchestra, μια από τις σπουδαιότερες ορχήστρες δωματίου της Ευρώπης και ο Θεόδωρος Κερκέζος, από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας, συναντιούνται για ένα πρόγραμμα δεξιοτεχνικό και δημοφιλή που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η Tango Suite του Astor Piazzolla για άλτο σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα σε διασκευή του Θεόδωρου Κερκέζου.

Το πρώτο μέρος κλείνει με το Greek Concertino του Μίκη Θεοδωράκη για σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα από τον δίσκο του Κερκέζου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης όπου τιμήθηκε με δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία Grammy συν των άλλων σημαντικών παγκόσμιων βραβείων. Τα δυο έργα παρουσιάζονται με τη σύμπραξη της πιανίστα Έλενα Χριστοδούλου. Στο δεύτερο μέρος η πολυβραβευμένη ορχήστρα της Βιέννης, παίζοντας με τα πανάκριβα βιολιά Strandivarius και Amati, μας πηγαίνει μια ξενάγηση στα Παλάτια της Αυστρίας με μερικά από τα πιο δημοφιλή κλασικά έργα και Βαλς των W.A.Mozart, Johannes Brahms και Johann Strauss. Η Vienna Chamber Orchestra συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία με 22 μουσικούς, έγχορδα και πνευστά.

*20 Οκτ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ1

21 Οκτωβρίου – El Sistema Greece Συναυλία

Ο απώτερος στόχος της El Sistema στην Ελλάδα είναι η προώθηση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών προσφύγων στην ελληνική / ευρωπαϊκή κοινωνία. Τα μαθήματα μουσικής, δεν αποτελούν μόνο την ώθηση για να επιδιώξουν ένα καλύτερο μέλλον. Η μουσική παρέχει μια πλατφόρμα διαλόγου και συνοχής ανάμεσα στις κοινότητες. Η συναυλία είναι η παρουσίαση του αποτελέσματος αυτού του σημαντικού σχεδίου.

*21 Οκτ, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκη

21 Οκτωβρίου – Black Clouds CIE Artara (ΒΕΛΓΙΟ)

Δύο Σενεγαλέζοι και δύο βέλγοι ηθοποιοί, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας,κάνουν παρασταση το πώς επιτήδειοι του διαδικτύου από την Ακτή του Ελαφαντοστού ξεγελούν αφελείς δυτικούς είτε να τους αποσπάσουν χρήματα ή να τους πουλήσουν σεξ. Η παράσταση βουτά βαθιά και με τόλμη στην πολύ σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου εκεί όπου το εμπόριο λευκής σαρκός και η απάτη είναι στην ημερησία διάταξη. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του βέλγου Fabrice Murgia.

*21 Οκτ, ΚΘΒΕ – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

21 Οκτωβρίου PARTY ΛΗΞΗΣ 53ων Δημητρίων

Παράλληλες εκδηλώσεις

6 Οκτωβρίου Τόπος: Αγορά Καπάνι «Kapani Project»

Το«Kapani Project» έρχεται για να αναδείξει τη δημιουργική φωνή της Θεσσαλονίκης, τη φωνή των καλλιτεχνικών ομάδων που ενώνονται για να μεταμορφώσουν τα στενά της αγοράς Καπάνι σε ένα σκηνικό εικοσιτετράωρης διασκέδασης, όπου η μουσική, οι κινήσεις και τα θεάματα δίνουν στον παλμό της πόλης τον δικό τους χτύπο. Πρόκειται για μια δημιουργική πνοή από live acts, dj sets, performances και εκθέσεις, που αναδεικνύουν το καλλιτεχνικό πρόσωπο της πόλης έρχεται για να ενεργοποιήσει ξανά την σημασία ενός άλλοτε κομβικού σημείου στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης.

1-7 Οκτωβρίου Τόπος: εξωτερικοί χώροι «7Ply Project»

Το «7Ply Project» είναι μια γιορτή των νέων, μια πλατφόρμα συνεύρεσης καλλιτεχνών και φίλων της street κουλτούρας και της μουσικής, μια ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή ιδεών, skate κόλπων και έκφρασης με σύγχρονα μέσα στο πλαίσιο της contemporary urban culture.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα