7 ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις να παρακολουθήσεις τις επόμενες ημέρες!
Επτά ωραίες προτάσεις για τις επόμενες ημέρες.
Ο Μάρτιος σιγά σιγά “φεύγει”, όμως, οι εκδηλώσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Πάρε την ατζέντα σου στο χέρι και άρχισε να σημειώνεις όλες εκείνες τις εκδηλώσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις και που θα σε κάνουν να ξεχαστείς έστω για λίγο από την καραντίνα.
Ιδού μερικές προτάσεις από την parallaxi:
#1 Καλλιτεχνικές Δράσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Σάββατο 27 Μαρτίου, η πρωτοβουλία σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης διοργανώνει καλλιτεχνικές δράσεις στον Λευκό Πύργο στις 12:00 μαζί με χορευτές και μουσικούς, έτσι ώστε να μας ακουστούν οι φωνές τους και να περάσουν τα αιτήματα τους.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Οι σπουδαστές των δραματικών σχολών στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουμε εδώ και ένα χρόνο μεγάλες δυσκολίες στις σπουδές μας, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει μόνο τρεις μήνες δια ζώσης μαθήματα. Όλο το υπόλοιπο διάστημα οι σχολές μας είναι κλειστές και τα μαθήματά μας πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.
Η Υποκριτική δεν μπορεί να διδάσκεται μέσω μιας οθόνης, όσο εκσυγχρονιστικό θέλουν να μας το παρουσιάζουν. Οι ίδιοι ξέρουμε πόσο η φυσική επαφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης μας. Όλο αυτό μας στερείται. Τα δίκαια αιτήματα μας βρίσκουν τοίχο την ώρα που γυρίσματα και πρόβες Θιάσων πραγματοποιούνται κανονικά. Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και από το γεγονός ότι είναι στην ατομική ευθύνη του κάθε σπουδαστή να έχει δικό του υλικοτεχνικό εξοπλισμό (υπολογιστή, κάμερα, μικρόφωνο, ίντερνετ) τη στιγμή που η πλειοψηφία από εμάς μένουμε μαζί με τους γονείς μας που εργάζονται με τηλεργασία και τα μικρότερα αδέρφια μας που παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα. Επίσης, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για αναπροσαρμογή της ύλης με βάση τα περσινά διδακτικά κενά, όπως είχαν διαμορφωθεί από το κλείσιμο των σχολών στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα στα ήδη διογκωμένα κενά να προστίθενται και αυτά της φετινής χρονιάς. Παρά την αντικειμενική υποβάθμιση στην ποιότητα των μαθημάτων μας αλλά και τις οικονομικές δυσχέρειες που έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω του κορονοϊού, στις ιδιωτικές σχολές που φοιτούμε συνεχίζουμε να πληρώνουμε δίδακτρα κανονικά.
Δεν λαμβάνονται υπόψη οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας, πολλοί από εμάς συντηρούμαστε από τους άνεργους πλέον γονείς μας ή δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα υπέρογκα δίδακτρα με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνουμε και τη διαδικτυακή παρακολούθηση των μαθημάτων μας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
– Άμεση επαναλειτουργία των σχολών μας με μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ COVID 19 και μέτρα προστασίας. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, καθαρισμού, απολύμανσης, τήρησης αποστάσεων σε όλες τις σχολές. – Ειδικά για την πραγματοποίηση των πρακτικών μαθημάτων να αξιοποιηθούν δημόσιοι χώροι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (γήπεδα, δημοτικά θέατρα, χώροι σε ΔΕΘ και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κτλ). – Επαρκής αναπλήρωση των διδακτικών ωρών των πρακτικών μαθημάτων – ακόμη και αν χρειαστεί να παραταθεί η χρονιά – και αναπροσαρμογή της ύλης για τις πτυχιακές και προαγωγικές εξετάσεις. – Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας, οι χώροι που θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα να αερίζονται και να απολυμαίνονται. – Άμεση οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών. Με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού να μην μείνει κανείς σπουδαστής εκτός διαδικασίας λόγω οφειλής διδάκτρων. Σε κανέναν σπουδαστή να μην μπει το μαχαίρι στο λαιμό για άμεση και επιτακτική εξόφληση των διδάκτρων. Να δοθεί φοιτητική χορηγία σε όλους τους σπουδαστές για ενοίκιο, μετακινήσεις κτλ. – Να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί κατά το προηγούμενο και το τρέχον διδακτικό έτος με ενιαίο τρόπο και να λυθεί το πρόβλημα του ότι δεν υπάρχουν ενιαία προγράμματα σπουδών για τα καλλιτεχνικά αντικείμενα του χορού, της δραματικής τέχνης, του κινηματογράφου, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού. – Χορήγηση εκπτωτικού εισιτηρίου στα ΜΜΜ και σπουδαστικής ταυτότητας – πάσου για όλους τους σπουδαστές.
Οι σπουδαστές των δραματικών σχολών της Θεσσαλονίκης παίρνουμε στα χέρια μας τις σπουδές μας και τη ζωή μας!
Το Σάββατο στις 12:00 στο Λευκό Πύργο με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου οργανώνουμε καλλιτεχνικές δράσεις με σπουδαστές δραματικών σχολών, μουσικούς και χορευτές!
Φοράμε μάσκα – Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασία.
Στο χώρο θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα ίδρυσης Συλλόγου Σπουδαστών Θεάτρου και Χορού Θεσσαλονίκης
#2 Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις
Τον Μάρτιο, οι Αναγνώσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι αφιερωμένες στη λογοτεχνική μας παράδοση και ειδικότερα στα Ακριτικά Τραγούδια και τις Παραλογές. Τα δύο επεισόδια φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Καλαβριανού, του οποίου η παράσταση «Παραλογές ή Μικρές Καθημερινές Τραγωδίες» (2010) αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη θεατρική μεταφορά της δημοτικής ποίησης, ενώ την επιμέλεια των κειμένων έχει ο ποιητής, μελετητής του δημοτικού τραγουδιού και μεταφραστής Παντελής Μπουκάλας.
Την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 19.00 ακούστε ΕΔΩ την Ελένη Κοκκίδου και τον Δημήτρη Παπανικολάου να διαβάζουν επιλεγμένα Ακριτικά Τραγούδια.
Την Τετάρτη 31 Μαρτίου στις 19.00 ακούστε ΕΔΩ τον Γιώργο Γλάστρα και τη Χριστίνα Μαξούρη να διαβάζουν μια επιλογή από τις Παραλογές.
Όλες οι προηγούμενες Αναγνώσεις είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στον σύνδεσμο soundcloud.com.
Η σειρά #snfccAtHome Πρόσωπα του Ήρωα: Αναγνώσεις, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Σημείωμα του Παντελή Μπουκάλα:
Ακριτικά τραγούδια
Τα ακριτικά δημοτικά τραγούδια εξυμνούν τα κατορθώματα των ακριτών, δηλαδή των στρατιωτών που είχαν την αποστολή να φρουρούν τα σύνορα του βυζαντινού κράτους από πιθανούς εισβολείς, και πρωτίστως από τους Άραβες. Ο ιδεώδης ήρωας ανάμεσά τους είναι ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, γεννημένος από Άραβα πατέρα και χριστιανή μητέρα, Βυζαντινή. Οι άθλοι του Διγενή, στο πρόσωπο του οποίου συνυπάρχουν η νεότητα του Αχιλλέα, η δύναμη του Ηρακλή και η δόξα του Αλεξάνδρου (σύμφωνα με σχετική παρατήρηση του Ν.Γ. Πολίτη), εξυμνήθηκαν τόσο από ακριτικά δημοτικά τραγούδια όσο και από το εκτενές βυζαντινό έπος που φέρει ως τίτλο το όνομά του.
Η παλαιότερη μαρτυρία στα ακριτικά τραγούδια οφείλεται στον Αρέθα, επίσκοπο Καισαρείας (850-932 μ.Χ.), ο οποίος αναφέρθηκε σε Παφλαγόνες ραψωδούς που περιφέρονταν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν επ’ αμοιβή τις ηρωικές πράξεις δοξασμένων ανδρών. Το χρονικό πεδίο σύνθεσης του ακριτικού κύκλου εκτείνεται από τον 9ο αιώνα (ίσως και νωρίτερα) έως τον 13ο, οπότε και διαλύθηκαν τα σώματα των ακριτών. Αρχική κοιτίδα των τραγουδιών υπήρξε η Μικρά Ασία, και ειδικότερα οι ανατολικές επαρχίες της βυζαντινής επικράτειας, ο Πόντος και η Καππαδοκία. Από εκεί διαδόθηκαν και σε άλλες ελληνικές περιοχές, καθώς και σε γειτονικούς λαούς, επηρεάζοντας τη δική τους δημώδη ποίηση.
Παραλογές
Αρκετά κοινά στοιχεία με τα ακριτικά τραγούδια έχουν οι παραλογές, την ακμαία φαντασία, λόγου χάρη, και την αφηγηματική λιτότητα. Πρόκειται για εκτενή διηγηματικά άσματα, πάντοτε σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, στα οποία επικρατεί το παραμυθιακό στοιχείο. Τα αρτιότερα συνδυάζουν με τρόπο απαράμιλλο το επικό πλάτος, το λυρικό ύψος και τη δραματική πυκνότητα.
Η υπόθεση αρκετών παραλογών αντλείται από παλαιές παραδόσεις ή μύθους (για αγίους, δράκους, στοιχειά κτλ.). Άλλες εκτυλίσσονται ως εξιστόρηση εξαιρετικά συγκινητικών περιστατικών του οικογενειακού ή του κοινωνικού βίου ή ως διήγηση των συνεπειών που προκύπτουν από ακραίες ερωτικές συμπεριφορές: ερωτικές τραγωδίες (με την ευθύνη της κακής πεθεράς, της άπιστης συζύγου ή της δόλιας κουνιάδας), ναυάγια, εκδικητικές πράξεις, φόνοι (συμπεριλαμβανομένης της παιδοκτονίας), ανεπίγνωστο οιδιπόδειο, νεκροφιλία.
Ο χρόνος σύνθεσης των παραλογών δεν είναι εύκολο να εξακριβωθεί. Ως απώτερο πρότυπό τους έχει υποδειχθεί από τον Στίλπωνα Κυριακίδη το θέατρο των πρώτων χριστιανικών αιώνων, και ειδικότερα ο τραγικός παντόμιμος, που είχε υποθέσεις παρόμοιες με των παραλογών. Τον συσχετισμό αυτόν τον ευνοεί και η πιθανολογούμενη καταγωγή της λέξης «παραλογή» από την αρχαία «παρακαταλογή», δηλαδή τη μελοδραματική απαγγελία με τη συνοδεία ορισμένων μουσικών οργάνων.
Γιάννης Καλαβριανός:
Ο Γιάννης Καλαβριανός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου τμήματος. Σκηνοθεσίες και κείμενά του έχουν παρουσιαστεί στα: Εθνικό Θέατρο, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Φεστιβάλ Αθηνών, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Από Μηχανής Θέατρο, Bios, Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, Deutsches Theater Berlin (Βερολίνο), Piccolo Teatro (Μιλάνο), Spazio Teatro NO’HMA (Μιλάνο), Heidelberger Stückemarkt (Χαϊδελβέργη), Kunstfestspiele Herrenhausen (Αννόβερο), Sarajevo Winter Festival (Σαράγεβο), CSS Teatro Stabile (Ούντινε), Theater Stok (Ζυρίχη), Greek Cultural Center (Νέα Υόρκη), Centro Dramático Nacional (Μαδρίτη), σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και σε αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και τα Βοσνιακά. Έχει τιμηθεί με τα: Βραβείο Κουν Καλύτερου Θεατρικού Έργου 2013-2014, Βραβείο Νίκος Ζακόπουλος και το International Prize Il Teatro Nudo, di Teresa Pomodoro, Milan 2014-2015.
Συντελεστές:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Καλαβριανός
Επιμέλεια κειμένων: Παντελής Μπουκάλας
Διαβάζουν: Ελένη Κοκκίδου, Δημήτρης Παπανικολάου | Ακριτικά Τραγούδια [24/03]
Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη | Παραλογές [30/03]
Ηχοληψία – Μίξη – Mastering: Γιώργος Μαντάς Μουσικό σήμα: Νίκος Γαλενιανός
Ευχαριστούμε τον Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο που έπαιξε τσέλο για την ηχογράφηση του μουσικού σήματος.
#3 Συζητήσεις τη Δευτέρα – Monday Talks
Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην εκπαιδευτική του αποστολή, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λυκείου, εγκαινίασε μία σειρά διαδικτυακών ομιλιών/συζητήσεων με τίτλο: Συζητήσεις τη Δευτέρα – Monday Talks.
Πρόκειται για μηνιαίες διαδικτυακές ομιλίες/συζητήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της θετικής σκέψης και ψυχολογίας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ενθάρρυνση των μαθητών να θέτουν στόχους και να αγωνίζονται για αυτούς. Οι ομιλίες απευθύνονται τόσο σε μαθητές όσο και σε γονείς.
Διακεκριμένες προσωπικότητες προσκαλούνται από το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» και συμμετέχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις, με την παρουσία της Γενικής Υποδιευθύντριας του Κολεγίου, κ. Αλεξάνδρας Λαπουρίδου, και του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρίας Olympia Electronics, κ. Δημήτρη Λακασά.
Τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021, στις 19:00, ο κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., Ιδρυτής και Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), Ειδικός Ερευνητής-Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, Ιδρυτής του τμήματος Ηλεκτρονικής Δίωξης της ΕΛ.ΑΣ. και η κ. Kαλλιόπη Ιωάννου, Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), Κλινική Εγκληματολόγος Σύμβουλος Οικογένειας και Υποστήριξης Θυμάτων, Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Essex, θα είναι ομιλητές στις Συζητήσεις τη Δευτέρα – Monday Talks.
Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση θα έχει θέμα: «O δεκάλογος της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο – Τα Ναι και τα Όχι του διαδικτύου»
Χορηγοί Εκδήλωσης:
Olympia Electronics, O3 – Out Of the Ordinary, Α.Σ.ΑΚ. Πρωταθλητές Πεύκων
Σύνδεσμος Εκδήλωσης: https://www.livemedia.gr/delasalletalks3
Βιογραφικά στοιχεία των ομιλητών
Εμμανουήλ Σφακιανάκης
Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.
Ιδρυτής και Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi)
Eιδικός Ερευνητής-Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων
Ιδρυτής του τμήματος Ηλεκτρονικής Δίωξης της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης εργαζόταν στην Αστυνομία -34- έτη εκ των οποίων τα -23- ασχολείτο με τη διερεύνηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Η καριέρα του στην ΕΛ.ΑΣ. ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017, στιγμή η οποία τον βρήκε ως leader Ευρώπης και επικεφαλής τεσσάρων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Κατά τη διάρκεια των ετών 2015 και 2016, ηγείται των παρακάτω Ευρωπαϊκών Επιχειρησιακών Δράσεων, στο πλαίσιο προτεραιότητας EMPACT (European Multi – disciplinary Platform Against Criminal Threats) της Europol:
- «Ενημέρωση Πολιτών και Ιδιωτικού Τομέα σε θέματα απατών με κάρτες Πληρωμής» – (Στην οποία ηγήθηκε δύο φορές),
- «Αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει σε φορητές συσκευές»,
- «Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση: Διαδικτυακή έρευνα των απειλών ΠΣΕ μέσω φορητών συσκευών».
Έχει συμμετάσχει ως βασικός ομιλητής από το 2001 έως 2016 σε 875 συνέδρια, Εθνικά και Διεθνή, της INTERPOL – EUROPOL – Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων – Διεθνών Οργανισμών κ.ά. Έχει χειρισθεί περισσότερες από 10.000 σοβαρές υποθέσεις σε σύνολο 28.000 που αφορούν το κυβερνοέγκλημα.
Σπούδασε Ανάλυση και Προγραμματισμό Η/Υ. Εκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο στο έγκλημα του Πλαστικού χρήματος (Plastic Crime) και στο FBI σε θέματα για Τρομοκρατία στο διαδίκτυο (Cyber Terrorism). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων στις «Ποινικές Επιστήμες» και στην «Εγκληματολογία» του Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Είναι καθηγητής στο ΠΑ.ΠΕΙ, στην Αστυνομική Ακαδημία και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
Είναι ο εμπνευστής της εφαρμογής CYBERKID, για την οποία βραβεύτηκε στο Mobility Forum & Apps Awards 2015 με το Χρυσό Βραβείο.
Είναι συνιδρυτής της εταιρείας GDPR Greece. Ακόμα, είναι ιδρυτής και πρόεδρος του CSI INSTITUTE, που έχει έδρα την Αθήνα και σκοπό να δημιουργήσει σε κάθε πόλη της χώρας μας ένα ινστιτούτο που θα ασxολείται με την εκπαίδευση των παιδιών μας στην ασφαλή πλοήγηση του διαδικτύου, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από εξειδικευμένες δράσεις ανά επαγγελματική ομάδα.
Είναι συγγραφέας των έργων:
- Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές
- Ο κώδικας του Διαδικτύου
- Τα κλειδιά του Διαδικτύου
- Γονείς, παιδί και Διαδίκτυο
- Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα
- Ο Μπεν και η μαγική οθόνη
- Ο Μπεν και το cyberbullying.
Τα τρία τελευταία αποτελούν παιδική σειρά βιβλίων, η οποία μόλις κυκλοφόρησε.
Έχει λάβει, μέχρι το 2016, 90 τίτλους τιμής, τόσο από ιδιωτικούς όσο και δημόσιους φορείς. Ανάμεσα σε αυτούς έχει λάβει τίτλους τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών για την ιδιαιτέρως μεγάλη κοινωνική του προσφορά, από τη UNICEF ως ο «άνθρωπος των παιδιών» και από το FBI -3- φορές για διερεύνηση διαδικτυακών εγκλημάτων, κ.ά.
Kαλλιόπη Ιωάννου
Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi)
Κλινική Εγκληματολόγος
Σύμβουλος Οικογένειας και Υποστήριξης Θυμάτων
Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Essex
Η Καλλιόπη Ιωάννου είναι ιδρύτρια του Traumahelp, του πρώτου ελληνικού κέντρου για την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος, και του Τhe Next U, μιας διαδικτυακής κοινότητας για την προάσπιση και την εκπαίδευση σε θέματα ψυχικής υγείας. Eίναι υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Εssex στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε Kλινική Εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο του Leicester με τιμητικές διακρίσεις και εξειδίκευση στο φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας και της κυβερνοτρομοκρατίας.
Είναι πιστοποιημένη Coach από τον ηγετικό διεθνή φορέα «Association for Coaching». Έχει κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ), καθώς επίσης και στη Διαχείριση Διαζυγίου- Χωρισμού Γονέων.
Ως Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) υποστηρίζει ενεργά και θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, όπως είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και η εκπαίδευση, η ενεργοποίηση και η επιστημονική έρευνα στο τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου.
Παράλληλα, είναι πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο παρελθόν έχει εργαστεί για 7 χρόνια ως δημοσιογράφος, με εξειδίκευση στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ και την κάλυψη φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, το οργανωμένο έγκλημα και το διαδικτυακό έγκλημα. Έχει εργαστεί σε μέσα ενημέρωσης, όπως είναι η Huffington Post, το SKAI Radio, ο Αlpha TV, η ΕΡΤ TV, ο enikos.gr και η εφημερίδα REAL.
#4 Επετειακές Δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
«21 ομιλίες για το ’21», κύκλος διαλέξεων από το Ε.Κ.Π.Α.
Από Τετάρτη 13 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιείται διαδικτυακά από το Ε.Κ.Π.Α. ο κύκλος «21 ομιλίες για το ’21», με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των 21 ομιλιών και παρακολουθήστε τις μέσω webex και YouTube!
Πληροφορίες για τις 21 ομιλίες
Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL
Αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) μεταφερόμαστε στη Σπάρτη και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του ΠΙΟΠ και περιηγούμαστε ψηφιακά στην έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL».
#5 KIDS LOVE CINEMA: Διαβατάρικα πουλιά του Olivier Ringer
Δυο μικρές φίλες, με πείσμα, υπομονή, καλοσύνη, ενώνουν τις δυνάμεις τους, ξεπερνούν σωματικούς και συναισθηματικούς φραγμούς και βιώνουν για πρώτη φορά το αίσθημα της ελευθερίας στην προσπάθειά τους να σώσουν ένα… παπάκι!
Τρυφερή, συγκινητική, αστεία, η πολυβραβευμένη ταινία του Olivier Ringer Διαβατάρικα πουλιά, προβάλλεται στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr το επόμενο σαββατοκύριακο 27 – 28 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο των προβολών για όλη την οικογένεια Kids Love Cinema.
INFO
Οι online προβολές ξεκινούν στις 10 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνονται στις 10 το βράδυ της Κυριακής.
Τιμή εισιτηρίου: 3€.
Οι προβολές πραγματοποιούνται στο online.filmfestival.gr
Η ταινία
Διαβατάρικα Πουλιά / Les Oiseaux de Passage (άνω των 9 ετών)
(Βέλγιο – Γαλλία, 2015)
Σκηνοθεσία: Olivier Ringer. Σενάριο: Yves Ringer & Olivier Ringer. Με τους: Clarisse Djuroski, Lea Warny, Alain Eloy, Myriem Akkhediou, Angelo Dello Spedale, Jeanne Dandoy. Έγχρωμη, 84΄. Γλώσσα: Γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Μια φορά γίνεσαι δέκα χρονών. Για τα γενέθλιά της, ο πατέρας της Κάθι της δίνει ένα ασυνήθιστο δώρο: ένα αυγό πάπιας. Ο πατέρας της την προειδοποιεί: τον πρώτο άνθρωπο που θα δει το παπάκι όταν γεννηθεί, θα νομίζει πως είναι η μαμά του. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αυτό το πρόσωπο είναι η Μαργκό. Ενώ η Κάθι είναι έτοιμη να αφήσει την Μαργκό να παίξει το ρόλο της μητέρας πάπιας, οι γονείς της έχουν διαφορετική άποψη: συγκλονισμένοι από την κατάσταση της κόρης τους (πάσχει από σοβαρή σωματική αναπηρία και είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι), δεν πιστεύουν ότι είναι ικανή να αναλάβει τη φροντίδα του. Απελπισμένη για να ζήσει επιτέλους μια φυσιολογική ζωή, η Μαργκό το σκάει με την Κάθι έτσι ώστε να μπορέσει να φροντίσει το παπάκι της μακριά από τους μεγάλους οι οποίοι προσπαθούν να την σταματήσουν από το να κάνει.
#6 Sushi Night at Home
Τo Σάββατο 27 Μάρτίου δημιουργήστε μια μοναδική βραδιά Sushi στο σπίτι σας με τη φροντίδα του Thria SIDE DISHES. Σαλάτα με κινόα με βινεγκρετ από ιαπωνικά εσπεριδοειδή, τόνο κιτρινόπτερο και μάνγκο.
Μάθετε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.
#7 Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντοστογιέφσκι
Το 2021 γιορτάζονται παγκοσμίως τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι και ένα πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, στη μνήμη του ίδιου και του έργου του. Το «Ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα» είναι στην πραγματικότητα μυθιστόρημα ιδεών, ιδεών που δεν συζητιούνται, απλά βιώνονται έντονα και στο έπακρο, από παθιασμένους άντρες και γυναίκες, κάτω από ένα πυρετικό, μουχρό φως απελπισίας, πόνου, πάθους και τρέλας.
Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα πολύπλευρο Project, προτρέποντας τα μέλη του να διεισδύσουν φωτογραφικά στη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Το Project περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων, ανάμεσά τους και εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών τεχνών, artists’ books, βιβλίων με σύγχρονες και παλιές, συλλεκτικές εκδόσεις, διαλέξεις, θεατρικά, σινεμά κλπ. Ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας το Project θα εξελιχτεί ολόκληρο το 2021, με την προοπτική να γίνουν οι εκθέσεις μετά από το καλοκαίρι.
■ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ Ο κάθε φωτογράφος, επιλέγει ένα βιβλίο από την πλούσια βιβλιογραφία του συγγραφέα, φωτογραφίζει εμπνεόμενος είτε από το σύνολο του βιβλίου, είτε από μια παράγραφο ή από μια φράση του, αλλά ίσως κι από τη ζωή του. Το φωτογραφικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αφορά τη σύνδεση του φωτογραφικού έργου του κάθε συμμετέχοντα με την προσωπικότητα ή το έργο του Ντοστογιέφσκι. Οι φωτογράφοι, θα πρέπει να παραδώσουν, ταυτόχρονα με το έργο τους, σε WORD, και το απόσπασμα της επιλογής τους, αναφέροντας τον τίτλο του βιβλίου, από το οποίο προέρχεται και τον εκδοτικό οίκο. Το μέγεθος αυτού, θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στις 30-1500 λέξεις. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο κείμενο, τότε, κατατίθεται μία περίληψή του, στο μέγεθος που προαναφέρθηκε.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ των φωτογραφιών που θα υποβληθούν: Αριθμός εικόνων ανά συμμετέχοντα: 3 έως 15 εικόνες Μέγεθος του κάθε αρχείου: 1200 dpi, η μεγάλη πλευρά Ημερομηνία πρώτης λήξης συμμετοχών: 31η Μαρτίου 2021 Τα έργα (ακόμη και αν στην πρώτη φάση είναι προσχέδια ή ημιτελή) αποστέλλονται με αυτόν τον τίτλο μέσω we transfer, στην υπεύθυνη του project, Κατερίνα Μπάτζιου ([email protected], τηλ. 6948082016)
■ ARTIST’S BOOK με θέμα τον Ντοστογιέφσκι Το όνομα του συγγραφέα θύμιζε πάντα κάτι παλιά βιβλία, από τα ελάχιστα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Με μυστηριώδη εξώφυλλα και άκρως μεστό περιεχόμενο, γεμάτο ανθρώπινο πόνο και πάθη. Σε αυτή την συγκυρία του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα, το ΦΚΘ απευθύνει κάλεσμα για υποβολή έργων που θα αφορούν ένα artist’s book, ένα αυτούσιο καλλιτεχνικό έργο, που να φέρει όλο αυτό το βάρος και τη νοσταλγία της αισθητικής και του περιεχομένου ενός βιβλίου του Ντοστογιέφσκι. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ των έργων που θα υποβληθούν: Αrtist’s book μεγέθους περίπου Α4 και όγκου περίπου ενός μέτριου βιβλίου. Ημερομηνία πρώτης λήξης συμμετοχών: 31η Μαρτίου 2021 Φωτογραφία του βιβλίου (αρχικά έστω και σε μη τελική μορφή) θα αποστέλλεται στον υπεύθυνο του project, Θανάση Ράπτη ([email protected], τηλ. 6973221887).