7: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εβδομάδα που ξεκινάει

Αυτή η εβδομάδα φέρνει μαζί της όμορφες μουσικές βραδιές σε ανοιχτά θέατρα και μη, ενδιαφέρουσες περιοδεύουσες παραστάσεις, αλλά και μια αγαπημένη έκθεση που μας πηγαίνει πίσω στο παρελθόν της πόλης.

Parallaxi
7-όσα-πρέπει-να-γνωρίζεις-για-την-εβδομ-123267
Parallaxi

Αυτή η εβδομάδα φέρνει μαζί της όμορφες μουσικές βραδιές σε ανοιχτά θέατρα και μη, ενδιαφέρουσες περιοδεύουσες παραστάσεις, αλλά και μια αγαπημένη έκθεση που μας πηγαίνει πίσω στο παρελθόν της πόλης. Κάντε πρόγραμμα.

Την Δευτέρα στην «Αντιγόνη» του Jean Anouilh

antigoni1

Ένα κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942 στη διάρκεια της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, η Αντιγόνη του Anouilh συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος. Η νεότητα και το γήρας, η ομορφιά και η ασχήμια, η δύναμη και η αδυναμία, το δίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται για να ξεσκεπάσουν μια κοινωνία φοβισμένη, βουτηγμένη στον ατομικισμό και τη διαφθορά, μια κοινωνία σε σημείο μηδέν.

Σε αυτήν την πολιτεία-ναυάγιο που η μυρωδιά του πτώματος του Πολυνείκη χρησιμοποιείται ως μέσο σωφρονισμού των πολιτών, που οι νεκροί είναι εναλλάξιμοι, που «αλήθεια είναι αυτό που δεν λέμε», ο Κρέων έρχεται ως σωτήρας, λέει «ναι» στην εξουσία και ως ταπεινός εργάτης της «διοικεί ανθρώπους». Η Αντιγόνη, παιδί κι αυτή μιας άρρωστης κοινωνίας, με το ένστικτο της νιότης, αντιστέκεται, θάβει τον νεκρό αδελφό της, λέει «όχι» στην «ακριβή, τη βρομερή ελπίδα» που επικαλείται η εξουσία. Στο τέλος, πλάι σε έναν Φρουρό, που έχει ακυρώσει όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του, κλονίζεται, δεν ξέρει πια γιατί πεθαίνει… Ο αμετανόητος Κρέων θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνία της πολιτείας, οι Φρουροί θα συνεχίσουν να πίνουν και να παίζουν χαρτιά. Ένα σύγχρονο γηροκομείο, μια κοινωνία που περιμένει να πεθάνει, ένα τραγουδάκι που υμνεί τον ήρωα Ετεοκλή και η φωνή της Αντιγόνης που αντηχεί αέναα μέσα από την αιωνιότητα, φωτίζοντας κάθε φορά νέες όψεις του τραγικού.

Η παράσταση έρχεται στο Ανοικτό Θέατρο Ν. Μουδανιών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θάλασσας στις 8 Αυγούστου.

*8/8, Ανοικτό Θέατρο Ν. Μουδανιών

Την Τρίτη ξεναγήσου δωρεάν στο παρελθόν της πόλης σου

Η Βίλα Καπαντζή Αρχείο Άγγελου Παπαϊωάννου, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Η Βίλα Καπαντζή Αρχείο Άγγελου Παπαϊωάννου, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Η Συνοικία των Εξοχών ξαναζωντανεύει σε μία εντυπωσιακή, νοσταλγική, ενημερωτική έκθεση με σπάνιο υλικό στο πολιτιστικό κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στον ιδιαίτερο χώρο της Βίλας Καπαντζή. Μία ιδιοσυγκρασιακή βόλτα στο πρώτο ουσιαστικά διάσημο προάστιο της πόλης, που οι περισσότεροι γνώρισαν από ιστορίες γύρω από το ιστορικό talk of the town, που δεν υπάρχει πια.

“Η συνοικία των Εξοχών 1885-1912”, φιλοδοξεί μέσα από 265 φωτογραφικά καρέ να αποκαταστήσει την εικόνα της συνοικίας που χάθηκε και να τεκμηριώσει την ιστορία των κτιρίων και των ενοίκων αυτών. Η Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει και να συστηθεί στην πλευρά της πόλης που δεν κατάφερε ή δεν πρόλαβε να γνωρίσει, μέσα από αδημοσίευτους χάρτες και σχέδια, καρτποστάλ και άγνωστες φωτογραφίες δρόμων και κτιρίων που δεν υπάρχουν πια, πορτρέτα της κοσμοπολίτικης κοινωνίας της συμπρωτεύουσας από το παρελθόν.

Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη απόγευμα στις 17:00 από τον Γιάννη Επαμεινώνδα, διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και της στενότητας του χώρου, ο αριθμός των επισκεπτών σε κάθε περιήγηση θα είναι συγκεκριμένος. Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Κέντρου, καθημερινές  9:00-14:30, στα τηλέφωνα: 2310 295.171 και 2310 295.170.

*Μέχρι 4/9, Δευτέρα & Τρίτη 14:00-21:00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-16:00, Σάββατο & Κυριακή κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Την Τετάρτη με «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

PHOTO_EPTA_EPI_THIVAS3

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η μία  καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει –σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού– τον ρόλο του Ετεοκλή. Μαζί τους η Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Γιώργος Καύκας (Άγγελος), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών. Η παράσταση βρίσκεται σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ αυτή την Τετάρτη 10 Αυγούστου εμείς την συναντάμε στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας.

*10/8, Αμφιθέατρο Σίβηρης

Την Πέμπτη στο Ποσείδι με μουσικές

«Βουλιάζει» και φέτος το κάμπινγκ του ΑΠΘ στο Ποσείδι με χιλιάδες φοιτητές κατασκηνωτές, στο μοναδικό πανεπιστημιακό κάμπινγκ της χώρας. Πρόκειται για ένα «καθεστώς» για τους φοιτητές του ΑΠΘ κι όχι μόνο. Το κάμπινγκ στο Ποσείδι έχει ανοίξει από τις 24 Ιουνίου και φέτος, από τον Αύγουστο, θα φιλοξενήσει και φοιτητές του ΠΑΜΑΚ. Μάλιστα, αυτή τη χρονιά θα υπάρξει και το πρώτο Summer Music Festival, με δεκάδες μουσικά σύνολα να εμφανίζονται εκεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, με γενική είσοδο επισκεπτών στα 2 ευρώ. Αυτή την Πέμπτη 11 Ιουλίου, θα δούμε εκεί τους Skg’s Dub Alliance και The Roots Of Belair. Μην χάσετε λοιπόν τις μουσικές εκδηλώσεις στο Ποσείδι, αλλά και το όμορφο κάμπινγκ και την θάλασσα που υπόσχεται.

*11 Αυγούστου, Ποσείδι

Παρασκευή και Σάββατο στο Φεστιβάλ Φιλίππων για τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη

PLOUTOS NEW 2 2016

Ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος», σε σκηνοθεσία και διασκευή του Γιώργου Κιμούλη. Με ερμηνείες του ίδιου και των Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Τάσος Γιαννόπουλος και Αλμπέρτο Φάϊς, και 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών, ο «Πλούτος» έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 12 και 13 Αυγούστου.

Η υπόθεση; Ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητά στο Μαντείο των Δελφών χρησμό για τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει το γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιο και απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρει σπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο. Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο Θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δία για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, ο οποίος αρνείται να θεραπευτεί γιατί φοβάται την οργή του Θεού.

Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της Αριστοφανικής κωμωδίας, σ’ ένα γεγονός που σχεδόν τις περισσότερες παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά το Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίδοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, απ’ τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει.

*12-13/8, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Παρασκευή και Σάββατο με προβολές στη Βλάστη Κοζάνης

βλαστη

Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μήνας που δίνει ζωή στην ιστορική κοινότητα της Βλάστης Κοζάνης. Πριν τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας με το επιβλητικό έθιμο του «τρανού χορού», η «Ομάδα χωρίς όνομα», για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα οργανώσει δύο όμορφες βραδιές κινηματογράφου. Η ομάδα πρωτοπαρουσίασε την δράση αυτή τον Αύγουστο του 2015, όταν παρουσιάστηκαν την πρώτη μέρα τα ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο μανάβης»  και «Η γιαγιά» και την επόμενη, στην πλατεία του χωριού, η λαϊκά ορχήστρα «Η πριγκηπέσα» ερμήνευσε τραγούδια του Τσιτσάνη. Φέτος, η ίδια όμάδα ετοιμάζει ξανά δύο βραδιές κινηματογραφικών προβολών βραβευμένων ταινιών, πάντα με ελεύθερη είσοδο. Την Παρασκευή 12/8/2016 στις 20.00, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου, θα προβληθεί η ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο γιός του φύλακα», και το Σάββατο 13/8/2016 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου «Encardia, η Πέτρα που Χορεύει». Και τις δύο ημέρες οι συντελεστές των ταινιών θα παρευρίσκονται στο χώρο για να συζητήσουν με τους θεατές. Παράλληλα, αναμένουμε το διήμερο αυτό δράσεις με τη συμμετοχή των μικρών φίλων του χωριού. Η «Ομάδα χωρίς όνομα» σας περιμένει με την ελπίδα η πειραματική αυτή προσπάθειά της να μεταλλαχτεί σε μελλοντικό θεσμό.

*12-13/8/16, Βλάστη Κοζάνης

Το Σάββατο με τον Daniel Hope στο Sani Festival

Daniel Hope violinist

Οι φίλοι της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν ζωντανά τον παγκοσμίου φήμης δεξιοτέχνη του βιολιού, Βρετανό Daniel Hope στις 13 Αυγούστου, ο οποίος θα παρουσιάσει στον Λόφο της Σάνης ένα ταξίδι που διηγείται την ιστορία του βιολιού και την ανάδειξη του οργάνου στην περίοδο του baroque, βασισμένο στο βραβευμένο του δισκογραφικό έργο στη διάσημη Deutsche Grammophon. Συνοδεύεται από το σύνολο AIR, ένα σύνολο εξαίρετων σολίστ της baroque μουσικής, μεταξύ των οποίων και ο πολυβραβευμένος Θεσσαλονικιός με τη διεθνή σολιστική καριέρα στο baroque βιολί, Σίμος Παπάνας, εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

*13/8, Λόφος της Σάνης

Το Σάββατο στο Φεστιβάλ Θάλασσας για την «Απολογία Σωκράτη»

APOLOGIA7

Η παράσταση «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη» του πολυβραβευμένου Δήμου Αβδελιώδη, που ξεκίνησε από πέρσι σαν παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και καθήλωσε χιλιάδες θεατές, μετά από sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα σε ζωντανή γλώσσα, για πρώτη φορά ύστερα από 2500 χιλιάδες χρόνια, ξεκίνησε περιοδεία από τον Ιούνιο ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με 60 προγραμματισμένες παραστάσεις, με την στήριξη και υπό την Αιγίδα του ΚΘΒΕ. Η αυθεντική αυτή αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, κάνει την παρακολούθησή της για τους θεατές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, κι όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά. Την συναντάμε στο Ανοιχτό Θέατρο Ν. Μουδανιών στην Χαλκιδική, στις 13 Αυγούστου 2016 στις 21:00, στην αρχαία γλώσσα, με ελληνικούς και αγγλικούς  υπέρτιτλους!

*13/8, Ανοιχτό Θέατρο Ν. Μουδανιών

Την Κυριακή με την Μελίνα Ασλανίδου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης

Melina-Aslanidou

Η Μελίνα Ασλανίδου, έπειτα από ένα πολύ επιτυχημένο χειμώνα, έρχεται να ταράξει τα καλοκαιρινά μας βράδια με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τη νέα της μπάντα θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα από τα αγαπημένα της τραγούδια και με πολλά ηχοχρώματα, θα συνθέσει ένα πολύφωνο μωσαϊκό, όπου το λαϊκό φλερτάρει με το παραδοσιακό, το κλασικό συναντά νέα δροσερά τραγούδια, οι μελωδίες αγαπούν τους στίχους. Θα την συναντήσουμε στο Αμφιθέατρο Σίβηρης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, την Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 21.00.

*14/8, Αμφιθέατρο Σίβηρης, Κασσάνδρα, Ώρα: 21:00, Είσοδος: 12,00€

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα