7 πράγματα να κάνεις στη Χαλκιδική αυτό το Σαββατοκύριακο

Σου έχουμε 7 υπέροχες ιδέες για το πώς να περάσεις όμορφα και αυτό το διήμερο στην Χαλκιδική!

Parallaxi
7-πράγματα-να-κάνεις-στη-χαλκιδική-αυτό-620411
Parallaxi

Τώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο Ιούλιος είναι πια εδώ, η Θεσσαλονίκη τα Σαββατοκύριακα μετακομίζει στην Χαλκιδική. Και παρόλο που με την πανδημία και τις επιπτώσεις της οι προτάσεις εξόδου είναι πιο περιορισμένες από ότι τα περασμένα καλοκαίρια, σου έχουμε 7 υπέροχες ιδέες για το πώς να περάσεις όμορφα και αυτό το διήμερο στην Χαλκιδική!

Επισκέψου μια νέα έκθεση στη Νικήτη

Ο Δήμος Σιθωνίας παρουσιάζει στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης την έκθεση ζωγραφικής «ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ» της καταξιωμένης εικαστικού Ελευθερίας Ζαχαριάδη. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός πολιτιστικού δικτύου εικαστικών χώρων σε ολόκληρη τη Σιθωνία με φιλοξενία κορυφαίων εκπροσώπων του πνευματικού και καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Τα έργα θα παραμείνουν στο χώρο του Μουσείου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

*3 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου 2020, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης, Ωράριο: Καθημερινά 11.00-13.00 & 20.00-22.00, Είσοδος Ελεύθερη

Δοκίμασε γεύσεις στην γαστρονομική γιορτή KOUZINA 2020 στη Χαλκιδική

Από την Παρασκευή 3 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA 2020 στην Χαλκιδική. Η διοργάνωση θα εστιάσει για μία ακόμα φορά στην τοπική παράδοση, που θέλει τους ανθρώπους της Ανατολικής Χαλκιδικής να τιμούν τη γη τους σε κάθε ευκαιρία, ευχαριστώντας την για τα δώρα που τους προσφέρει. Θα παντρέψει όμως αυτήν την παράδοση με τις μαγειρικές δημιουργίες, οι οποίες βασίζονται πάντα στην τοπική βιολογική παραγωγή. Γιορτές της φύσης, της θάλασσας, της γης, των προϊόντων, διαγωνισμοί και μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, γεύσεις που αναδεικνύουν τα βιολογικά προϊόντα και την πλούσια παραγωγή, γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές, αλλά και gourmet πιάτα – δημιουργίες τοπικών και διάσημων chefs. Δρώμενα, προϊόντα, πιάτα σας περιμένουν.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, θα απολαύσετε:

Η γιορτή των θαλασσινών: Ιούλιος 4 στις 2:00 μμ – 4:00 μμ, Λιμάνι Ιερισσού, Mount Athos Resort Ιερισσός

Η γιορτή των μυδιών: Ιούλιος 5 στις 8:00 μμ – 9:00 μμ, Μυδοκαλλιέργειες Αναστασίου, Μαρμάρι Χαλκιδικής

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ

Για δροσερό ποτό στο Mango Beach Bar

Σε μία από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής, στην Ακτή Καλογριάς το Mango Beach Bar πιάνει το νόημα του σύγχρονου ελληνικού καλοκαιριού στην επιτομή του και το προσφέρει απλά και αβίαστα ως το σκηνικό για να διαδραματιστούν επάνω του οι πιο ουσιαστικές θερινές στιγμές. Ανεπιτήδευτο αλλά προσεγμένο το beach bar με τις αναπαυτικές ξαπλώστρες και τις ήπιες μουσικές εναρμονίζεται πλήρως με το παραδεισένιο περιβάλλον της ακτής. Στο Mango πηγαίνεις όπως είσαι, απολαμβάνεις δίπλα στα καταγάλανα νερά εξαιρετικό καφέ, το ποτό, την μπύρα ή το δροσερό κοκτέιλ σου, τα συνοδεύεις με το πιο τίμιο food by the sea, από burgers και μακαρονάδες μέχρι φρέσκες σαλάτες με σολομό, απολαμβάνοντας την παρέα σου, τον ήλιο ή την δροσιά και την απόλαυση της θάλασσας στα καλύτερά της. Bonus: Το μεγάλο πάρκινγκ που σου γλιτώνει ώρα από την οποιαδήποτε ταλαιπωρία. Στο Mango Beach Bar το ουσιαστικό ελληνικό καλοκαίρι τιμάται όπως πρέπει! 

*Mango Beach Bar, Ακτή Καλογριάς, T. 2375 027039

Για βυζαντινό περίπατο στην Ουρανούπολη

Αφετηρία του βυζαντινού περιπάτου είναι ο πύργος Προσφορίου και στη συνέχεια βλέπετε το κολληγάδικο και το χαλκαδιό του 1903 (δίπλα στο κτίριο της Κοινότητας) που διατηρεί στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 17ου-18ου αιώνα. Στέγαζαν τους εποχιακούς καλλιεργητές του μετοχίου και τους κτίστες.

Μόνο μια πηγή ήταν γνωστή στο μετόχι Προσφορίου για την εκμετάλλευση της οποίας έγιναν τέσσερα αυτοτελή τεχνικά έργα μεταξύ 18ου-19ου αιώνα και αυτά θα τα δείτε στη συνέχεια: Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο της Ουρανούπολης προς τη μονή Ζυγού κάνετε αριστερή παράκαμψη 1,3 χλμ. από τον πύργο Προσφορίου (εκεί είναι το ξενοδοχείο «Σκήτες») για να βρείτε την κινστέρνα, τη βρύση με την ποτίστρα με το σύμβολο «Β» της μονής Βατοπεδίου και την υδατογέφυρα, μια μονοκάμαρη κατασκευή πάνω από την οποία περνούσε ο κτιστός αγωγός του νερού προς τη βρύση.

Στη συνέχεια στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο και αμέσως αριστερά μέσα σε ελαιώνα όπου θα μπείτε σε μικρό μονοπάτι. Με μόλις 75 βήματα στο δασικό μονοπάτι καταλήγετε στο σημείο της υδρομάστευσης, όπου υπάρχει κτιστή χαμηλή στοά 35 μέτρων. Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο συνεχίζετε προς τη μονή Ζυγού.

Για ιστορική αναδρομή στην Αρχαία πόλη της Τορώνης

Η Αρχαία Τορώνη ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Χαλκιδικής. Οι μετανάστες από την Εύβοια κατοίκησαν την Τορώνη τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, έως ότου οι Σπαρτιάτες την κατέλαβαν. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β της Μακεδονίας κατέλαβε την πόλη το 348 π.Χ., ενώ σε 168 π.χ η περιοχή έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων.Η ιστορία της Τορώνης αναφέρεται από τον Θουκυδίδη, μαζί με την πολιορκία της Ληκύθου (η μικρή και απότομη βραχώδης χερσόνησος στο νότιο άκρο της παραλίας, το οποίο ήταν μέρος των τειχών της αρχαίας Τορώνης) από τους Σπαρτιάτες κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της Ρωμαϊκής Κατοχής και τη Βυζαντινή εποχή, τα τείχη της πόλης ήταν ενισχυμένα για να την προστατεύσουν από τη θάλασσα και τη στεριά. Χτίστηκαν με το υλικό κατασκευής που είχε απομείνει από την αρχαία ακρόπολη.

Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή ξεκίνησαν το 1975 από την αυστραλιανή Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί συνεχώς από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Μερικά πολύ σημαντικά αγγεία βρέθηκαν στο νεκροταφείο της πόλης. Ανάμεσά τους μια θαυμάσια ασημένια κανάτα, το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., με χαραγμένο μέδουσες στις λαβές, που τώρα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τμήμα των τειχών της πόλης και ερείπια από την ακρόπολη. Οι αποβάθρες του λιμανιού, κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους γρανίτη, ανακαλύφθηκαν στο βυθό της θάλασσας, μαζί με τα απομεινάρια των πέτρινους τοίχους, που συνεχίζουν στην ακτή και ήταν πιθανότατα αποθήκες της πόλης.

Ανακάλυψε τον μυστικό παράδεισο στη Χαλκιδική

Η Χαλκιδική είναι γνωστή κυρίως για τις θάλασσες, τις μοναδικές ακτές της, τα μπλε τοπία. Όμως υπάρχουν μέρη, άγνωστα στους πολλούς που μπορεί να μεταμορφώσουν μια καλοκαιρινή μέρα σε ένα σκηνικό παραμυθιού. Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στο Μεταγγίτσι, απέχει 3 χιλιόμετρα από το χωριό, και οδηγείσαι σε αυτή μέσω ενός χωματόδρομου μέσα από το χωριό. Είναι γνωστή ως Μύλος εξαιτίας ενός εξαιρετικού, παλιού νερόμυλου που δεσπόζει κυριολεκτικά, έρημος πια και μισογκρεμισμένος μέσα στο πλατανόδασος, στην όχθη του ποταμού Χαβρία, γνωστού και ως το ποτάμι της Ορμύλιας. Φτάνοντας εκεί κάτω μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα μεταπηδάς σε μια άλλη διάσταση, ενός παραμυθιού. Τα αιωνόβια πλατάνια σε, αληθινά γλυπτά, σαν να ξεπήδησαν από ταινία του Τιμ Μπάρτον.

Καθώς το ποτάμι, το μεγαλύτερο ποτάμι της Χαλκιδικής που πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Χολομώντα και του Στρατωνικού όρους, αλλά και του όρους Κάκαβος, διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ορεινής κεντρικής Χαλκιδικής και εκβάλλει στον Τορωναίο Κόλπο. Η πορεία του υπολογίζεται σε 59 km. Εδώ είναι ένα από τα πιο βατά και επισκέψιμα σημεία του, ένα μαγικό μέρος για πικ-νικ και ξεκούραση στη δροσιά των πλάτανων. Στην όχθη του ποταμού ένας μοναδικός νερόμυλος, γκρεμισμένος πια που αποτέλεσε μετόχι του Αγίου Όρους. Ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Για βουτιά στην εντυπωσιακή παραλία στα Κακούδια

Υπόλευκα βράχια σε μοναδικούς σχηματισμούς και άμμος λευκή, χοντρή και «σπυρωτή» δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα στα Κακούδια. Μια μικρή πινακίδα πριν από την Ιερισσό -όπως έρχεστε από Στρατoνίκη- δείχνει το δρόμο προς την παραλία. Μετά τα Κακούδια αρχίζει η τεράστια παραλία της Ιερισσού.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα