Agenda

Αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που δεν θα ξεχάσεις ποτέ

Ένα διήμερο εργαστήριο που θα σε κάνει να ανακαλύψεις πιο βαθιά τις ιστορίες των ανθρώπων.

Parallaxi
αυτό-θα-είναι-ένα-σαββατοκύριακο-που-δ-362001
Parallaxi

Έφτασε η ώρα να ανοιχτείς σε άλλους κόσμους, καινούργιους, σε ό,τι μπορεί να σε προχωρήσει ως άνθρωπο ένα βήμα παραπέρα. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος του χρόνου. 

Σε αυτόν ακριβώς τον άξονα, το διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, που κινείται στον χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα «Εκπαίδευση, Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία», είναι κάτι που σε αφορά επειδή σου μαθαίνει με βιωματικό τρόπο να ξεχωρίζεις τις ιστορίες των ανθρώπων γύρω σου, να αποκτήσεις εκείνο το βαθύτερο βλέμμα για να δεις πίσω από τα ασήμαντα της καθημερινότητας, κατευθείαν στον πυρήνα.

Ο Βασίλης Λουλές, δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», επιστρέφει ξανά στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου με αυτό το εργαστήριο, σε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με προβολές ταινιών, ανάλυση, βιωματικές ασκήσεις και εφαρμογές.

Στο Σινέ Βακούρα, κάθε άνθρωπος που ασχολείται με την προφορική Ιστορία (εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας και κατεύθυνσης, απόφοιτοι και φοιτητές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών – Ιστορίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας, Ψυχολογίας, Λαογραφίας, Αρχαιολογίας, κ.ά. -, σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου, αφηγητές παραμυθιών και ιστοριών), αλλά και καθένας που επιθυμεί να γνωρίσει το σύγχρονο ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ καλείται να λάβει μέρος για να προσφέρει στον εαυτό του πολύτιμα εργαλεία.

Και πράγματι, πολλοί από τους μαθητές των εργαστηρίων βρίσκουν τα Σαββατοκύριακα με τον Βασίλη Λουλέ αξέχαστα και μοναδικά, επειδή ανοίγει για αυτούς ένας καινούργιος τρόπος να βλέπουν τον κόσμο, επειδή ανανεώνεται το ενδιαφέρον τους για την Ιστορία, το σινεμά, ακόμα και για την ίδια τους τη δουλειά.

Στο εν λόγω εργαστήριο, ο σκηνοθέτης θα αξιοποιήσει την εμπειρία του όχι μόνο από τη διδασκαλία του στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια Αθήνας, Θεσ/νίκης και άλλων πόλεων ή στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε περίπου 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Γνωρίστε περισσότερα για τον Βασίλη Λουλέ στην αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε στην Parallaxi ΕΔΩ

Χρήσιμα στοιχεία που πρέπει να ξέρετε για το εργαστήριο

Κινείται σε τρεις άξονες: Προφορική μαρτυρία και αφήγηση ιστοριών (πώς καταγράφουμε μια ειλικρινή και ουσιαστική μαρτυρία;), Χρήση του ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση (πώς μπορούμε να κάνουμε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο εργαλείο του μαθήματος;), Από τη μικρή προσωπική ιστορία στη μεγάλη καθολική Ιστορία (πώς μπορούμε να βλέπουμε, να καταγράφουμε ή ακόμα και να διδάσκουμε τη «μεγάλη» Ιστορία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των απλών ανθρώπων;).

Σε αυτό το εργαστήριο δεν προβλέπεται η δημιουργία ταινίας, αλλά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις που θα λάβει στο δικό του ερευνητικό έργο.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, μία από τις ασκήσεις του εργαστηρίου καλεί τους συμμετέχοντες να βγουν στην πόλη, σε ένα συγκεκριμένο σημείο της και να συνδεθούν με την ίδια και την Ιστορία της στον 20ο αιώνα.

Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά και την προφορική ιστορία, υπομονή και περιέργεια.

*Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, ώρες 10.00 – 17.30, διάρκεια εργαστηρίου: 15 ώρες, δίδακτρα: 70€ ή 45€ εάν έχετε φοιτητική κάρτα ή κάρτα ανεργίας. Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης. Αναλυτικές πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: Βασίλης Λουλές, vassilisloules@gmail.com. Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019.

Γνωρίστε περισσότερα για τον Βασίλη Λουλέ

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους «μικροφίλμ» και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην τεκμηρίωση, ταξινόμηση και αξιοποίηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων, με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, καθολικής Ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ του Φιλιά εις τα παιδιά (2012), με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων που σώθηκαν κατά την Γερμανική Κατοχή χάρις στην προστασία που τους πρόσφεραν Χριστιανοί, τιμήθηκε με βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου, προβλήθηκε επί σειρά εβδομάδων σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έδωσε αφορμή για πολλά κείμενα και σχόλια στον Τύπο. Προβάλλεται πολύ συχνά στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Στο ντοκιμαντέρ Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί (2014) γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Παραμύθια του κάμπου και των βουνών.

Η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας Ένας λαμπερός ήλιος (2000) προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ARTE (Γερμανία-Γαλλία) και προβλήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου στο πλαίσιο αφιερωμάτων για τον «Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο».

Τα έργα του Φιλιά εις τα παιδιά / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος προβλήθηκαν τo φθινόπωρο του 2014 σε 11 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ. Ανάμεσά τους και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD (California), SIMON FRASER (Vancouver, Canada), Mc GILL (Montreal, Canada). Η περιοδεία αυτή περιελάμβανε προβολές και συζητήσεις του ίδιου με το κοινό, διήρκεσε πάνω από ένα μήνα και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Έγινε με τη χρηματοδότηση του Onassis Foundation (USA).

Από τότε, μετά από πρόσκληση άλλων Πανεπιστημίων, συνεχίζει τις περιοδείες στη Βόρειο Αμερική με τα παραπάνω έργα του καθώς και με το Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί. Έτσι, επισκέφτηκε και τα PRINCETON UNIVERSITY, UNIVERSITY of MICHIGAN, YORK UNIVERSITY (Toronto, Canada), PENN UNIVERSITY (Philadelphia), STONY BROOK UNIVERSITY, INDIANA UNIVERSITY, DUKE UNIVERSITY (North Carolina), LOYOLA MARYMOUNT UNIVERSITY (Los Angeles, California), UNIVERSITY of CALIFORNIA SAN DIEGO, SAN FRANCISCO STATE UNIVERSITY, UNIVERSITY of MISSOURI ST. LOUIS, UNIVERSITY of CONNECTICUT, DARTMOUTH COLLEGE (Hanover, New Hampshire), UNIVERSITY of DELAWARE, UNIVERSITY OF RHODE ISLAND, CALIFORNIA STATE UNIVERSITY SACRAMENTO, UNIVERSITY OF CALIFORNIA LOS ANGELES (UCLA), κ.ά.

Πραγματοποιεί Σεμινάρια επιμόρφωσης και Εργαστήρια Κινηματογράφου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, πάνω σε θέματα όπως: Μαρτυρία και Προφορική Αφήγηση, Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία, Κινηματογραφώντας αφήγηση παραμυθιών, Ανάλυση περιεχομένου και γλώσσας κινηματογραφικών αρχείων, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται με κατά τόπους Ιστορικά, Εθνογραφικά ή Λαογραφικά Μουσεία, Ιδρύματα, Ιστορικά Αρχεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Μάθετε περισσότερα για τον ίδιο και το εργαστήριο:  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΘΕΣ-ΝΙΚΗ (Φεβ.2019)__AΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα