Ανταλλάζω και αλλάζω (2-6/6)

Ανταλλάζω και αλλάζω Ενημερωτική εκστρατεία για να μάθουν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν είτε υφασμάτινες σακούλες, είτε να επαναχρησιμοποιούν τις πλαστικές, διοργανώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Με το σύνθημα «Ανταλλάζω και αλλάζω», μέλη του ΚΕΠΚΑ θα βρίσκονται από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2014, σε κεντρικά σημεία της […]

Parallaxi
ανταλλάζω-και-αλλάζω-2-6-6-23276
Parallaxi
thessaloniki_2014_logo_final-page-0.jpg

Ανταλλάζω και αλλάζω

Ενημερωτική εκστρατεία για να μάθουν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν είτε υφασμάτινες σακούλες, είτε να επαναχρησιμοποιούν τις πλαστικές, διοργανώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Με το σύνθημα «Ανταλλάζω και αλλάζω», μέλη του ΚΕΠΚΑ θα βρίσκονται από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2014, σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης και θα ζητούν από νέους, κυρίως, ανθρώπους, να ανταλλάξουν την πλαστική τους σακούλα, με μια επαναχρησιμοπιούμενη.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα της ειδικής δράσης:

Δευτέρα 2 Ιουνίου και ώρα 12:00: Οδός Ερμού μεταξύ Αριστοτέλους και Κομνηνών Τρίτη 3 Ιουνίου και ώρα 12:00: Οδός Βας. Ηρακλείου μεταξύ Αριστοτέλους και Βενιζέλου Τετάρτη 4 Ιουνίου και ώρα 14:30: Οδός Κ. Μελενίκου μεταξύ Εγνατίας και Αρμενοπούλου Πέμπτη 5 Ιουνίου και ώρα 14:30: Οδός Αγίας Σοφίας μεταξύ Εγνατίας και Μακέντζι Κίνγκ Παρασκευή 6 Ιουνίου και ώρα 14:30: Ευρύτερη περιοχή της Αγοράς Καπάνι.

Γιατί να χρησιμοποιούμε ξανά την ίδια σακούλα;

-Στη Μεσόγειο η κατάσταση των θαλασσίων απορριμμάτων και ειδικότερα αυτών του πλαστικού εμφανίζει απειλητικές διαστάσεις. Στην επιφάνειά της υπολογίζεται ότι επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών -Η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80 έως 90 χρόνια. Αυτό την κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητη στη ρύπανση και τη μόλυνση. -Οι περιπτώσεις των θαλασσίων ειδών που απειλούνται, από τα πλαστικά θαλάσσια απόβλητα, είναι καταγεγραμμένες. Η βλάβη, που προκαλεί η βιολογική διάσπαση των πλαστικών, στην τροφική αλυσίδα του θαλασσίου οικοσυστήματος και η απειλή για την ανθρώπινη υγεία είναι, επίσης, προφανείς.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες;

-Στην Ιταλία η πλαστική σακούλα απαγορεύτηκε διά νόμου. -Στην Ιρλανδία από το 2002 επιβάλλεται δασμός στις σακούλες (σήμερα είναι 22 σεντς). -Στο Βέλγιο, υπάρχει εθελοντική συμφωνία του κλάδου της λιανικής πώλησης να μην χορηγούνται, ή να χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. -Στη Γερμανία και στη Δανία, υπάρχει χρέωση της σακούλας, από τα καταστήματα, χωρίς να προβλέπεται αυτό από αντίστοιχη νομοθεσία. -Επίσης, σε πολλές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η χρήση της σακούλας περιορίζεται διά νόμου, ή απαγορεύεται – Σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, στην Ινδία, στη Νότιο Αφρική, στη Νέα Ζηλανδία, στο Μπαγκλαντές νομοθετικά ή εθελοντικά σχήματα έχουν τεθεί, σε εφαρμογή, ή βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης.

*2-6/6, Είσοδος: Ελεύθερη

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα