Agenda

Ο άνθρωπος που δημιούργησε την ελληνική τηλεόραση

Το ΝΟΗΣΙΣ τιμά έναν οραματιστή σε μια ειδική εκδήλωση.

Parallaxi
ο-άνθρωπος-που-δημιούργησε-την-ελληνι-208554
Parallaxi

Στην 25η ΔΕΘ, το έτος 1960, που συνέπιπτε με τη 10η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΗ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων Μάνος Ιατρίδης, παρουσίασε δύο ιδέες.

Στη μία από τις δύο αίθουσες του περιπτέρου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), εγκατέστησε και λειτούργησε έναν μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό. Στη δεύτερη, έναν τηλεοπτικό σταθμό με εμβέλεια 20-30 χλμ που λειτούργησε για τρείς εβδομάδες, τις ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης. Ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα!

Οι εκπομπές άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου και κράτησαν 22 ημέρες, μέχρι το τέλος της ΔΕΘ στις 25 του μήνα. Διαρκούσαν λίγες ώρες κάθε βράδυ, από τις 19:30 μέχρι τις 22:00, και το πρόγραμμα περιελάμβανε κυρίως ξένα ντοκιμαντέρ, παιχνίδια και ζωντανό ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Στην πρώτη εκπομπή, την πρώτη ημέρα, με παρουσιάστρια την Έλσα Παπαστεργίου, εμφανίστηκε ζωντανά ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από πολλούς δημοσιογράφους και καλλιτέχνες. Κάποιοι απο αυτούς είναι ο Βασίλης Καζαντζής, ο Άλκης Στέας, ο Γιώργος Οικονομίδης, η Ραλλού Μάνου, η Μαίρη Λω, ο Νίκυ Γιάκοβλεφ, καθώς και η Ορχήστρα Λαβράνου.

Την εκπομπή παρακολουθούσαν χιλιάδες πολίτες από τους 100 δέκτες της Philips, που είχαν τοποθετηθεί σε σημεία της Θεσσαλονίκης.

Τα όσα προηγήθηκαν για να στηθεί με πολύ κόπο και να λειτουργήσει η πρώτη Eλληνική τηλεόραση προκάλεσαν τον θαυμασμό ξένων και Ελλήνων συνεργατών, οι οποίοι δήλωσαν χαρακτηριστικά για τον Μάνο Ιατρίδη: “Δεν ήξερε πως αυτό που πήγαινε να κάνει ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Γι’αυτό και το κατόρθωσε”.

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ο Μάνος Ιατρίδης, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετεξελίχθηκε σταδιακά στο σημερινό Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-Νόησις.

Στις 25 Απριλίου 2017 έφυγε πλήρης ημερών, όντας ο Επίτιμος Πρόεδρος του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε ο ιδρυτής και ο πρώτος και μακροβιότερος Διευθυντής του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και με τον πλούτο των ιδεών του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του πέτυχε την ανάδειξή του σε ένα σημαντικό οργανισμό και ένα κέντρο αναφοράς του εκπαιδευτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα.

Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και διαλέξεις, μεγάλος αριθμός περιοδικών εκθέσεων, τεχνικών ομίλων, εκθέσεων μαθητικών κατασκευών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, που συνέβαλαν στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος της πολιτείας και των ιδιωτών για το έργο του ΤΜΘ.

Η καλλιέργεια του κύρους, της αξιοπιστίας και του δυναμικού του ΤΜΘ, που προώθησε ο δημιουργικός και πολύπλευρος Μάνος Ιατρίδης, μαζί με τον αείμνηστο Πρόεδρο καθηγητή Νικόλαο Οικονόμου, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάθεση από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σωματείο του έργου της δημιουργίας και της κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ».

Σήμερα το ίδρυμα έχει αναδειχθεί σ΄ ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό φορέα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών και μαθητών.

*Αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά του Μάνου Ιατρίδη τόσο στο χώρο των επιχειρήσεων, όσο και στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, οργανώνεται τιμητική εκδήλωση μνήμης την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, στις 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο “Καθηγητή Ν. Οικονόμου” στο ΝΟΗΣΙΣ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΥΠΟΔΟΧΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Μιχάλης Σιγάλας Καθηγητής Τμήματος Χημείας, ΑΠΘ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ, ΝΟΗΣΙΣ

Αντώνης Τρίμης Δρ Γεωπόνος, Πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ, πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΒΟΛΗ VIDEO

ΟΜΙΛΙΕΣ

Ιωάννης Παπαευσταθίου – Γενικός Γραμματέας ΚΔΕΜΤ, ΝΟΗΣΙΣ «Μάνος Ιατρίδης – Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ»

Άλκης Γεωργόπουλος Χημικός Μηχανικός, π. Γενικός Διευθυντής Διυλιστηρίου Πετρελαιοειδών Θεσσαλονίκης ESSO PAPPAS (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ) «Ο Μάνος Ιατρίδης των Δημοσίων και των Ανθρωπίνων Σχέσεων του Βιομηχανικού Συγκροτήματος ESSO PAPPAS»

Παρασκευάς Τσουκαλάς – Ιδιοκτήτης και Διευθυντής της «Τσουκαλάς Κονσέρν», Επί σειρά ετών Πρόεδρος Δ.Σ. του ΤΜΘ και στη συνέχεια πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ «Ο πολύπλευρος Συνεργάτης και Φίλος»

Ρήγας Τζελέπογλου – Πρόεδρος σχολής ICBS, Εκπρόσωπος ΕΕΔΕ «Διδασκαλία των αρχών του Management»

Ιωάννης Στοϊμένος – Ομότιμος καθηγητής του Φυσικού Τμήματος του Α.Π.Θ «Μια ενδιαφέρουσα ιστορία των νεανικών μας χρόνων»

Λήδα Παπαδοπούλου – Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων «Μάνος Ιατρίδης – Δάσκαλος και Φίλος»

Σαβίνα Ιατρίδου «Αναπολώντας τις όμορφες στιγμές με τον πατέρα μου»

Συντονιστής Προγράμματος: Κώστας Τάνης, Διευθυντής Λειτουργίας και Εκθέσεων ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ

H τιμητική εκδήλωση μνήμης για τον Μάνο Ιατρίδη, θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) στην ιστοσελίδα www.noesis.edu.gr/live.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα