Απόψε στη Θεσσαλονίκη θα παιχτεί το πιο σημαντικό ποδόσφαιρο

Από μια ομάδα με ψυχή.

Parallaxi
απόψε-στη-θεσσαλονίκη-θα-παιχτεί-το-πι-404911
Parallaxi

Ο Μ., 23 ετών, έμαθε μπάλα παίζοντας από μικρός στις αλάνες και τους δρόμους της Καμπούλ. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα τρία του αδέρφια. Η μητέρα τους έχει πεθάνει, ο πατέρας τους είναι δηλωμένος ως αγνοούμενος.

Ο Μ. εργάζεται ως πολιτισμικός διαμεσολαβητής και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σε νυχτερινό ΕΠΑΛ. Θέλει να σπουδάσει κινηματογράφο που του αρέσει πολύ, αλλά το μεγάλο του όνειρο είναι να γίνει κάποια μέρα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το ίδιο όνειρο, να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, έχουν και ο 17χρονος Μ., επίσης από το Αφγανιστάν και ο Σ., 21 ετών, από το Ιράν.

Όλοι τους είναι μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας «ARSIS Football Club» που δημιούργησε πριν από έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Τα προσφυγόπουλα της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΡΣΙΣ αγωνίζονται την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου με αντίπαλο την ομάδα του σωματείου εργαζομένων του ΙΚΑ, στις 9.30 το βράδυ, στο γήπεδο Planet (κοντά στο αεροδρόμιο).

Η ποδοσφαιρική ομάδα «ARSIS Football Club» αριθμεί 103 μέλη, πρόσφυγες και μετανάστες από Συρία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Νέα Γουινέα, Μαρόκο, Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Σομαλία, ηλικίας 15 – 27 ετών. Διαμένουν σε ξενώνες ασυνόδευτων εφήβων αγοριών, σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε κοινωνικά διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος είναι η δεύτερη φορά που η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΡΣΙΣ συμμετέχει στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργανώνει ο τομέας Αθλητισμού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Η ομάδα προπονείται στο γήπεδο των Χορτατζήδων, που παραχωρεί ο αθλητικός σύλλογος Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ φρόντισε να καλύψει το ρουχισμό, καθώς και τον αθλητικό εξοπλισμό των ποδοσφαιριστών.

Με την έμπρακτη αλληλεγγύη των παραπάνω φορέων επί έναν χρόνο, γίνεται πραγματικότητα το όνειρο των νεαρών προσφύγων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να παίξουν ποδόσφαιρο, εξαιτίας σειράς γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως η έκδοση δελτίου ταυτότητας ποδοσφαιριστή.

Η συμμετοχή των νεαρών προσφύγων στην «ARSIS Football Club» προωθεί την κοινωνική τους ένταξη, ενώ λειτουργεί εμψυχωτικά και παιδαγωγικά διδάσκοντας τις αξίες της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου για τυφλά παιδιά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Το βιβλίο με τις 16 ιστορίες προσφύγων που πρέπει να μπει στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα