Agenda

Αρχαιολογικό Μουσείο: Αρχαίος και νέος πολιτισμός ενώνονται στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Διοργανώνεται από την Κ.Ο.Θ. και το Α.Μ.Θ.

Parallaxi
αρχαιολογικό-μουσείο-αρχαίος-και-νέο-1107020
Parallaxi

Ένας …ρομαντικός περιηγητής «βαδίζει» στην πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis, στην οποία πρόσφατα εντάχθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι χώροι του μουσείου πλημμυρίζουν με μελωδίες των Μπετόβεν, Σούμαν και Λιστ και ο Βασίλης Βαρβαρέσος πίσω από το πιάνο, «δείχνει» την αντίστοιχη διαδρομή που ακολουθούσαν οι μουσικοί και …η μουσική, τον 19ο αιώνα.

Πρόκειται για το Ρεσιτάλ Πιάνου με τον Βασίλη Βαρβαρέσο, με τίτλο «Ο Ρομαντικός Περιηγητής», που θα δοθεί στις 29 Ιανουαρίου στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που διοργανώνουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δέχεται και πραγματοποιεί στους χώρους του μουσικές παραστάσεις. Από τότε που ανέλαβα όμως, θέλησα αυτό να γίνει αυτό πιο συντεταγμένα και σε συνεργασία με έναν σημαντικό φορέα της πόλης» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γενική διευθύντρια του Μουσείου Αναστασία Γκαδόλου. Έτσι πρότεινε τη συνεργασία στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, «με στόχο και εμείς να κάνουμε το κοινό της Κ.Ο.Θ. επισκέπτες του μουσείου, αλλά και η Κρατική Ορχήστρα να επωφεληθεί από τη διάδραση και τη συνεργασία που θα υπάρξει» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Θα είναι ένα διαρκές φεστιβάλ μουσικής δωματίου στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, που αφενός θα φέρει σε επικοινωνία το κοινό του Μουσείου και της Ορχήστρας, θα συνδυάσει τον αρχαίο με το νέο πολιτισμό, θα δώσει βήμα στους σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και επίσης, πολλές φορές, οι συναυλίες θα είναι σε αρμονία με την αντίστοιχη συμφωνική συναυλία της Ορχήστρας» τόνισε, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας.

Αναφέροντας σχετικά παραδείγματα, ο κ. Παπάνας είπε ότι πριν από την προγραμματισμένη Όπερα του Ριάδη, το Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης θα παρουσιάσει τμήματα του έργου στους χώρους του Μουσείου. Αντίστοιχα, πριν από τη μεγάλη συναυλία με μουσική από τη Λατινική Αμερική, το κοινό θα πάρει μία πρώτη «γεύση» από λατινοαμερικανικά έργα μουσικής δωματίου, ενώ μια βραδιά με λατρευτική μουσική για βιολοντσέλο θα προηγηθεί της συναυλίας της ΚΟΘ για το Πάσχα. «Μία πολύ ιδιαίτερη συναυλία είναι στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα έχουμε έναν Ισραηλινό σολίστ βιόλας με μία Ιρακινογερμανίδα πιανίστρια, που θα παίξουν ισραηλινή και αραβική μουσική. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους καιρούς που ζούμε, για το πώς μπορεί η μουσική να ενώσει τους ανθρώπους, ειδικά σε δύσκολες στιγμές» υπογράμμισε ο κ. Παπάνας.

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου με την Κ.Ο.Θ. στο Α.Μ.Θ. ανοίγει ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πιανίστες της γενιάς του, ο Βασίλης Βαρβαρέσος, με τη συναυλία «Ο Ρομαντικός Περιηγητής» τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 20:00.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Σονάτα του Σεληνόφωτος αρ.2, έργο 27

Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Καρναβάλι της Βιέννης, έργο 26

Φραντς Λιστ (1811-1886): Χρόνια Προσκυνήματος

Όλες οι συναυλίες θα δίνονται μία Δευτέρα ανά μήνα, στις 8 το βράδυ, στο Φουαγιέ του Μουσείου. Οι πρώτες προγραμματισμένες είναι:

«Η Μουσική ως Κοινωνός Ειρήνης» στις 12 Φεβρουαρίου με τους Guy Ben Zioni (βιόλα- Ισραήλ) και Diana Al- Hassani (πιάνο- Ιράκ/Γερμανία)

«Fiesta de flauta y guitarra: Μια βραδιά λατινοαμερικανικής μουσικής» στις 11 Μαρτίου με τους Ζαχαρία Ταρπάγκο (φλάουτο) και Δημήτρη Δεκαβάλλα (κιθάρα)

«Λατρευτική μουσική για βιολοντσέλο» στις 22 Απριλίου με τον Δήμο Γκουνταρούλη (τετράχορδο βιολοντσέλο πίκολο)

«Ο Αιμίλιος Ριάδης και η εποχή του» στις 13 Μαΐου με το Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης», που αποτελείται από τους Ανδρέα Παπανικολάου (βιολί), Γιώργο Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα) και Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο)

«Κουιντέτο χάλκινων πνευστών Κ.Ο.Θ.» στις 10 Ιουνίου, που αποτελείται από τους Γιώργο Λασκαρίδη (τρομπέτα), Δημήτρη Γκόγκα (τρομπέτα), Άγγελο Κοσκινά (κόρνο), Φιλήμων Στεφανίδη (τρομπόνι), Παύλο Γεωργιάδη (τούμπα).

Πηγη – ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα