Η ΑΡΣΙΣ αναζητά μέντορες για τον 3ο κύκλο εκπαίδευσης
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 17-18 Οκτωβρίου και 31 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου
Συναντήσεις που γκρεμίζουν προκαταλήψεις και χτίζουν σχέσεις
Σχεδόν έναν χρόνο πριν η αγγελία έγραφε: «Άμεση απάντηση στην αδράνεια, με μικρά αλλά αποτελεσματικά και δημιουργικά βήματα μπορούν να δώσουν όσοι πολίτες διαθέτουν δυναμισμό και διάθεση εθελοντικής προσφοράς και αποφασίσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Re- Generations” της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων…».
Ήταν ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης μεντόρων και οι συμμετέχοντες θα μάθαιναν πώς να υποστηρίξουν έναν μετανάστη ή πρόσφυγα από 18 έως 21 ετών στην πορεία του προς την κοινωνική ένταξη. Στην πρώτη εκπαίδευση συμμετείχαν έντεκα πολίτες, άντρες και γυναίκες με διάθεση κοινωνικής προσφοράς, ανάμεσά τους και άνθρωποι που είχαν βιώσει και οι ίδιοι τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση. Όσοι τότε ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σήμερα είναι η πρώτη γενιά μεντόρων της ΑΡΣΙΣ που μπορεί να μεταφέρει την εμπειρία της στους υποψήφιους, νέους μέντορες του 3 ου κύκλου που θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση, η οποία διοργανώνεται στα μέσα Οκτωβρίου.
Οι μέντορες αναλαμβάνουν την ευθύνη της κοινωνικής διασύνδεσης των νέων ανθρώπων σε μια εποχή που ο φόβος για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού διασταυρώνεται με τον φόβο για τον «άλλο», τον ξένο. Ανέλαβαν να διδάξουν και να διδαχθούν στην πράξη τι σημαίνει αποδοχή ανθρώπων με διαφορετική πατρίδα, γλώσσα, ηλικία, κουλτούρα και θρησκεία.
Οι μέντορες κάλυψαν την ανάγκη των νέων για έναν μεγαλύτερο φίλο, ο οποίος γνωρίζει την πόλη, τους ανθρώπους, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς της, μπορεί να μοιραστεί μαζί τους προβληματισμούς για το μέλλον και τρόπους να ξεπεραστούν δυσκολίες και εμπόδια.
Συνδέθηκαν με τους νεαρούς και τις νεαρές την περίοδο της καραντίνας και του καταιγισμού πληροφοριών για νέα μέτρα, πρωτόγνωρα σε μεγάλο βαθμό, και οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό.
Η πρωτόγνωρη και επείγουσα κατάσταση έδωσε στους μέντορες και το ρόλο του “μεταφραστή”, αφού έπρεπε να εξηγήσουν με τρόπο κατανοητό στα παιδιά το περιεχόμενο της νέας υγειονομικής κρίσης, τα μέτρα που χρειάζεται να ακολουθούν για να προστατευτούν και τι να κάνουν στην περίπτωση που αρρωστήσουν.
Αυτές ήταν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που κατέθεσαν οι μέντορες του πρώτου κύκλου σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο του απολογισμού του προγράμματος. Και η προτροπή τους προς τους υποψήφιους μέντορες του 3 ου κύκλου είναι: Εάν νομίζεις ότι μπορείς να βοηθήσεις, τόλμησέ το, δώσε ευκαιρίες κι ετοιμάσου να μάθεις με ποιο τρόπο γκρεμίζονται οι προκαταλήψεις μέσα από τη συλλογική ευφυΐα της ομάδας. Σταχυολογούμε τα βασικά σημεία από τις αφηγήσεις των συναντήσεων:
Η Π. φοβόταν να συναντήσει τον νεαρό Α. από το Πακιστάν γιατί η κόρη της ήταν έγκυος κι εν μέσω καραντίνας δεν ήθελε να διακινδυνεύσει με κανέναν τρόπο. Τελικά τον συνάντησε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πήγαν να δουν την εικαστική παρέμβαση του Ινστιτούτου καίτε που διοργανώθηκε σε είκοσι πόλεις της Ευρώπης κι είχε τίτλο «Ο τοίχος που χάνεται». Ο τοίχος αποτελούνταν από ξύλινα τούβλα πάνω στα οποία είχε αποφθέγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού κι ο νεαρός τα περιεργάστηκε για αρκετή ώρα.
Ο Γ. συνάντησε τον νεαρό από την Αφρική σ’ ένα ζαχαροπλαστείο στην Καλαμαριά. Ο νέος δεν έχει γονείς, χρειάζεται βοήθεια για να βελτιωθεί η ζωή του, ν’ αποκτήσει δεσμούς στην πόλη. Η δυσκολία της γλώσσας ξεπεράστηκε γρήγορα, ο μέντορας φρεσκάρισε τα γαλλικά του, αλλά τελικά ο νεαρός πρόσφυγας βελτίωσε πολύ τα ελληνικά του. Όταν η Κ. έμαθε ότι η ΑΡΣΙΣ ζητάει μέντορες και είπε «γιατί όχι;», βρέθηκε αντιμέτωπη με μερίδα του κοινωνικού της περίγυρου που τη ρωτούσε γιατί θέλει να βοηθήσει ένα προσφυγόπουλο, τον 18χρονο Ο., κι όχι ένα ελληνόπουλο. Η απάντησή της ήταν αποστομωτική: «Γιατί έχω έναν γιο που πιστεύει κι αυτός ότι θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη χώρα». Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Ο. αυτός εξέπεμψε σιγουριά μόλις με είδε. Η Κ. ξεπέρασε τον φόβο της να μην διαταραχθεί η σχέση εξαιτίας οικονομικής εξάρτησης, αφού ο νεαρός πρόσφυγας απέδειξε ότι το μόνο που θέλει είναι φίλους, ενδιαφέροντα και δουλειά για να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Το πρόγραμμα Re-Generations στηρίζεται στην ιδέα της καθοδήγησης (Mentorship). Βασίζεται στην ενδυνάμωση και τη συνεργασία νέων υπηκόων τρίτων χωρών και πολιτών που θα δεχτούν να τους υποστηρίξουν δημιουργώντας μία σχέση ένας προς έναν, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. και με την υποστήριξη των οργανώσεων Defence for Children International Italia και της Punt de Referència (Ισπανία).
Στους δύο πρώτους κύκλους εκπαίδευσης μεντόρων συμμετείχαν εικοσιέξι πολίτες, ενώ ο 3ος κύκλος εκπαίδευσης προγραμματίζεται για τις 17 – 18 Οκτωβρίου, καθώς και στις 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου. Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στην Κοινωνική Υπηρεσία ΑΡΣΙΣ (Μοναστηρίου 12, 7ος όροφος).