Artecitya: Δημιουργούμε τις πόλεις στις οποίες ζούμε

Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα καλλιτεχνικών έργων και δράσεων τρέχει μια από τις φάσεις του αυτό το καλοκαίρι στην πόλη, και έρχεται να μας παρουσιάσει τους δημιουργικούς καρπούς του.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
artecitya-δημιουργούμε-τις-πόλεις-στις-οποίε-122023
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

Artecitya (23)

Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα καλλιτεχνικών έργων και δράσεων τρέχει μια από τις φάσεις του αυτό το καλοκαίρι στην πόλη, με σκοπό και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε καινοτόμο κέντρο πολιτιστικής ανανέωσης, και έρχεται αυτή την εβδομάδα να μας παρουσιάσει τους δημιουργικούς καρπούς του.

Αυτή την Πέμπτη 14 Ιουλίου, παρουσιάζονται στο κοινό τα αποτελέσματα των θερινών residencies του προγράμματος «Artecitya» του Goethe-Institut Thessaloniki με τους καλλιτέχνες Eric Ellingsen και Lynn Peemoeller, που είχαν ως στόχο να προκαλέσουν την αντίληψή μας για την πόλη, τις δομές και την καθημερινότητά της/μας.

Artecitya (11)

Το «Artecitya. Οραματιζόμαστε την Πόλη του Αύριο» είναι ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, αλλά και πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν εκ νέου τις πόλεις στις οποίες ζουν. Το πρόγραμμα συνδιοργανώθηκε από 9 διαφορετικές πολιτιστικές οργανώσεις από 8 ευρωπαϊκές πόλεις (Στρασβούργο και στο Παρίσι / Γαλλία, Βερολίνο / Γερμανία, Λιουμπλιάνα / Σλοβενία​, Γκντανσκ / Πολωνία, Λευκωσία / Κύπρος, Πράγα / Τσεχική Δημοκρατία, Θεσσαλονίκη / Ελλάδα). Στην Ελλάδα, το «Artecitya» διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ArtBOX.gr, και τρέχει στην πόλη μας σε διαφορετικές φάσεις από το 2014 έως και το 2018. Προτεραιότητά του είναι να καταφέρει να υποκινήσει μια έντονα καινοτόμα προσέγγιση της έννοιας της αστικής ζωής λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνιολογική εξέλιξη και τις ανάγκες των ανθρώπων.

Artecitya (12)

Μέσα στο 2016 και το 2017 λοιπόν, το «Artecitya» θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες ή ομάδες καλλιτεχνών, που θα ασχοληθούν με θέματα που σχετίζονται με την πόλη και την καθημερινή ζωή τόσο στα πλαίσια δημόσιου χώρου και κατασκευών, όσο και στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων και των θεσμών. Στο επίκεντρο θα είναι οι προφορικές ιστορίες, η ενδυνάμωση των ατόμων, των ομάδων και συλλογικοτήτων, η διεθνής δικτύωση, το branding της πόλης και ένα όραμα για το μέλλον της. Οι δύο καλλιτέχνες που δραστηριοποιήθηκαν στα residencies του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, ασχολήθηκαν με συγκεκριμένα θέματα αστικού ενδιαφέρντος, και έρχονται να μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους.

Artecitya (3)Artecitya (21)

Eric Ellingsen: Perceiving Academy

Ο Eric Ellingsen, μέσα από την Ακαδημία Πρόσληψης (Perceiving Academy) ασχολήθηκε με το θέμα της αντίληψης και της συνδιαλλαγής μας με τον δημόσιο χώρο, ενώ η Lynn Peemoeller επικεντρώθηκε στις αστικές καλλιέργειες και στην τροφή, ως προϊόν μαζικής παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης. Πιστοί στην αρχική τους πρόθεση και στην πρακτική της “τέχνης για την κοινωνική αλλαγή” (art for social change) που βρίσκεται στο κέντρο του project «Artecitya», οι δύο καλλιτέχνες δραστηριοποιήθηκαν με απώτερο στόχο να εγκαθιδρύσουν αυτοδιαχειριζόμενες δομές, οι οποίες θα έχουν μακροχρόνια παρουσία στην πόλη με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.

Artecitya (15)Artecitya (16)Artecitya (19)Artecitya (20)Artecitya (22)

Πιο συγκεκριμένα, ο Eric Ellingsen δούλεψε με μια ομάδα 18 νέων και φοιτητών σχολών καλών τεχνών, αρχιτεκτονικής και άλλων ειδικοτήτων. Η Ακαδημία Πρόσληψης περιλάμβανε περιπάτους με ειδικούς από διαφορετικούς γνωσιακούς τομείς και είχε ως θέμα της τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε την πόλη ως χώρο, καθώς και πώς συνδιαμορφώνουμε δομές και σχέσεις μέσα σ’ αυτόν. Ως αποτέλεσμα των περιηγήσεων αυτών, οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και παρουσιάζουν στο κοινό μια σειρά εφήμερων δημόσιων γλυπτών-παρεμβάσεων-κατασκευών που λειτουργούν ως σημεία συνάντησης και δημόσιας διαβούλευσης και ως αφορμές για την επαναδιαπραγμάτευση της ερμηνείας και χρήσης του αστικού τοπίου. Οι κατασκευές αυτές θα παρουσιαστούν στις 14/07/2016 και θα παραμείνουν στα σημεία όπου θα στηθούν για όσο διάστημα η πόλη τις χρησιμοποιήσει. Η πρώτη αυτή φάση της Ακαδημίας Πρόσληψης αποτελεί στην ουσία την εισαγωγή σε ένα πρόγραμμα που σχεδιάζει ήδη ο καλλιτέχνης σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του project LABattoir για τα Παλιά Σφαγεία (που λειτούργησαν και ως τα κεντρικά εκπαιδευτήρια της Ακαδημίας).

Eric Ellingsen: Perceiving Academy (4-15/07)

Συμμετέχοντες: Χρυσούλα Αθανασίου, Βασίλης Αλεξάνδρου, Ελευθερία Γαβριηλίδου, Γιώργος Γκιουζέπας, Οδυσσέας Γλύκας, Γεωργία Δαμιανού, Σπύρος Καζαντζής, Χρύσα Κωτούλα, Κωνσταντίνος Κωτούλας, Άννα Λιόκα, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Φένια Νευροκοπλή, Κωνσταντίνα Νούσκαλη, Σοφία Παπαδοπούλου, Ελβίρα Πασχάλη, Χρήστος Πολυμέρης, Μαρία Ρήτου, Στέργιος Σερέτης, Κατερίνα Σιδέρη, Γιώργος Τόγιας, Ροδή Τσιτουρίδου, Δέσποινα Βάττη, Κατερίνα Βουλγαρίδου, Μαρία Χατζηκάλια, Ελένη Χατζηνεοφύτου, Δημήτρης Χατζηνικολής

Προσκεκλημένοι Εκπαιδευτές: Λέων Καπέτας (υδρολόγος, Σύμβουλος Αστικής Ανθεκτικότητας), Γιώργος Λαγουδάκης (Δικηγόρος), Φωτεινή Μπαξεβάνου (Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης – Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών), Θεοφάνης Οκονόμου (Μηχανικός – ΕΥΑΘ)

Lynn Peemoeller: You Are Food

Artecitya (1)Artecitya (6)Artecitya (7)Artecitya (8)Artecitya (9)

Η Lynn Peemoeller, από την άλλη πλευρά, ενεργοποίησε ένα διευρυμένο δίκτυο ανθρώπων της πόλης που ασχολούνται με την (δια)τροφή, από την Fair Trade Hellas μέχρι τα Κήπος 3, Πελίτι και ΠΕΡΚΑ, για το έργο You Are Food. Μέσα από συζητήσεις προέκυψε η ανάγκη για μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από σχετικά ζητήματα, και ιδιαίτερα σε σχέση με ένα σημείο-κλειδί για την αλλαγή προτύπου ζωής, αυτό της σπατάλης τροφίμων (Food Waste). Σύμφωνα με μελέτες, ένα σημαντικό ποσοστό, άνω του 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, επιφέροντας εκτός από τη διαιώνιση κοινωνικών ανισοτήτων, σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Ήδη η καλλιτέχνις έχει ξεκινήσει συνεργασία με φορείς (Δήμος Θεσσαλονίκης, Fair Trade Hellas, Fotone Advertising) και ειδικούς (Καλλιόπη Καραστογιαννίδου – Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Δημήτρης Κοπαράνης – Σεφ, Μαρία Παρταλίδου – Τμήμα Γεωπονίας, Κώστας Φειδάντσης – Dr Benefits) για τον σχεδιασμό της εκστρατείας. Η συμβολική εναρκτήρια παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί στις 14/07/2016.

Lynn Peemoeller: You Are Food (27/06-15/07)

Συνομιλητές: Χρυσούλα Αθανασιάδου (Κήπος 3), Μαρία Αλεξίου (Agriherb, Πελίτι), Ελευθερία Γαβριηλίδου (Αρχιτέκτονας, Κήπος 3), Κέλλυ Γαρυφάλλη (Fair Trade Hellas), Βασιλική Γιατσίδου (ΠΕΡΚΑ), Μαρία Καραγιάννη (Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ), Αντώνης Καράγιωργας (ΠΕΡΚΑ), Καλλιόπη Καραστογιαννίδου (Τεχνολόγος Τροφίμων, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής), Γιάννης Καρατάκης (Κήπος 3), Ματίνα Καψάλη (Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ), Δημήτρης Κοπαράνης (σεφ), Δημήτρης Κουφάκης (Πελίτι), Νίκος Μυσιρλής (Agriherb, Πελίτι), Μαρία Παρταλίδου (Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Εργαστήριο Αγροτικής Κοινωνιολογίας και Γεωργικών Εφαρμογών), Μαρία Ρήτου (Αρχιτέκτονας, Κήπος 3), Έλενα Σιέμου (Fotone Advertising), Ευστράτιος Τσαχπίνης (Fotone Advertising), Κώστας Φειδάντσης (βιολόγος, food blogger), Βάλια Χατζηιακώβου (Τεχνολόγος Τροφίμων)

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου λοιπόν το πρόγραμμα της παρουσίασης έχει ως εξής. Στις 19:30, θα γίνει η αναχώρηση από το Δημαρχείο, και στις 20:30 η άφιξη στην Παραλία, στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τις 20:30-21:30 θα πραγματοποιηθείο η παρουσίαση του έργου, μέσω του όμορφου Space & Taste Experiments με θέα τη θάλασσα.

Artecitya (24)

ARTECITYA by Goethe-Institut Thessaloniki

Παραγωγή, διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki Γενικός Διευθυντής: Peter Panes (Διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki) Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX) Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος (Goethe-Institut Thessaloniki), ArtBOX Επιμέλεια του προγράμματος residency: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX) Επιστημονικός Σύμβουλος: Σωτήρης Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης, επιμελητής) (ArtBOX) Concept: Goethe-Institut Thessaloniki & ArtBOX

Ομάδα Παραγωγής Residency: Συντονισμός Παραγωγής: Μαρία Λαζαρίδου Βοηθός Παραγωγής: Γιάννης Φουρκιώτης Φωτογράφος: Γιώργος Κόγιας Κινηματογραφιστής: Γιώργος Μάνος – Cre8ive Studios Τεχνικός Σύμβουλος: Γιώργος Κοσμίδης – Διαπασών Τεχνικός Σύμβουλος Κατασκευών: Γιάννης Κατρανίτσας Τεχνική Υποστήριξη: Διαπασών

Συνεργαζόμενος Φορέας στην Θεσσαλονίκη: Δήμος Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού – Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού – Πρόγραμμα LABattoir για τα Παλιά Σφαγεία

Συνεργαζόμενοι Φορείς Artecitya: Apollonia (Γαλλία), Bellastock (Γαλλία), CCEA (Τσεχία), MoTA (Σλοβενία), Laznia (Πολωνία), ARTos Foundation (Κύπρος), KUNSTrePUBLIK (Γερμανία), ΔΕΘ – Helexpo (Ελλάδα), Goethe-Institut Thessaloniki (Ελλάδα)

www.artecitya.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα