Agenda

Η ατζέντα της εβδομάδας (22- 28/01)

Ξέρουμε πού θα βρίσκεστε τις επόμενες επτά ημέρες. Όσα ωραία θα συμβούν στην πόλη συγκεντρωμένα στην πιο πλήρη ατζέντα της εβδομάδας!

Στέλλα Παϊσανίδη
η-ατζέντα-της-εβδομάδας-22-28-01-279788
Στέλλα Παϊσανίδη

H εβδομάδα που ξεκινάει υποδέχεται πλήθος πολιτιστικών δράσεων συγκεντρωμένα στην πιο ενημερωμένη ατζέντα της πόλης. Η parallaxi σταθερή στο ραντεβού της οργανώνει για σένα  μια εβδομάδα γεμάτη, θέατρο, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές εκδηλώσεις αλλά και πρωτότυπα εργαστήρια ή διαλέξεις.

Τη Δευτέρα, αφιέρωμα στους Charles Aznavour & Liza Minnelli στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Συναυλία του Σαρλ Αζναβούρ στο Παλαί ντε Κονγκρέ των Παρισίων με καλεσμένη τη Λάιζα Μιννέλλι. Η συναυλία σε μια κατάμεστη αίθουσα, που αποθέωσε τους δύο καλλιτέχνες, δόθηκε το 1992. Περιλαμβάνει τραγούδια όπως: Mon émouvant amour, Les comédiens, Tu t’laisses aller, Les plaisirs démodés, La bohème, J’ai deux amours, Cabaret, New York – New York και ένα εξαιρετικό ποτπουρί.

Επιμέλεια, Ομιλητής: Λευτέρης Κογκαλίδης

Διάρκεια: 143 λεπτά.

*Δευτέρα 22/01 στις 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, πληροφορίες: 2310 895800.

Τη Δευτέρα, διάλεξη με θέμα «Η εγχάραξη του Μεγάλου Πολέμου στην παγκόσμια και την ελληνική λογοτεχνία» στο βιβλιοπωλείο Μυθιστορία

Σήμερα Δευτέρα συναντάμε στο βιβλιοπωλείο Μυθιστορία τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και αναζητούμε την πρόσληψη του Μεγάλου Πολέμου στην παγκόσμια και στην ελληνική λογοτεχνία αλλά και τις αντιλήψεις που αυτός διαμόρφωσε.

Εστιάζοντας σε έργα που γράφτηκαν την συγκεκριμένη περίοδο ή πολλά χρόνια αργότερα συνδυάζονται συγγραφείς και εποχές με κοινό αφηγηματικό νήμα τον πόλεμο. Ο εισηγητής Θανάσης Τριαρίδης υιοθετεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση τοποθετώντας το θέμα σε ένα πιο μεγάλο ιστορικά πλαίσιο και διατρέχοντας μια μακρά περίοδο που ξεκινά με τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου τον Αύγουστο 1572 και ολοκληρώνεται με την αυτοκτονία του Στέφαν Τσβάιχ τον Φεβρουάριο του 1942.

*Τρεις τρίωρες διαλέξεις 22, 29/01 και 5/02 στο βιβλιοπωλείο Μυθιστορία, Βαφοπούλου 20, συμμετοχή: 40 ευρώ, πληροφορίες- κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900 -1.

Τη Δευτέρα, «Αστυνομική λογοτεχνία: Από την έμπνευση έως την έκδοση» στον Κήπο

Το τελευταίο μάθημα του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, με θεματική την αστυνομική λογοτεχνία, θα μετατραπεί σε μια ανοικτή συζήτηση για την εξέλιξη, το ενδιαφέρον και τις ιδιαιτερότητες στη συγγραφή της. Μια διαδρομή που ξεκινά με την ιδέα και μορφοποιείται στο επιθυμητό συγγραφικό αποτέλεσμα. Όλες οι παράμετροι, η έρευνα, η γραφή, η επιμέλεια και η έκδοση θα διερευνηθούν με τη βοήθεια του συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη, ο οποίος μοιράζεται τις εμπειρίες του στο συγκεκριμένο πεδίο.

Τη συζήτηση συντονίζει ο καθηγητής δημιουργικής γραφής και εισηγητής του εργαστηρίου Μυροφορίδης Αλέξανδρος. Εισηγητές: Alexander Mirof Panos Ioannides.

*Δευτέρα 22/01 στις 20:00 στο «Κήπος Σεμινάρια», Ορφανίδου 6, Πληροφορίες/ κρατήσεις θέσεων: 2313078962 (18:00- 22:00)

Την Τετάρτη, μαθαίνουμε τα μυστικά της σύγχρονης καλλιγραφίας στο Κουμπί

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου «Εφαρμογές της Σύγχρονης Καλλιγραφίας» οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να “στολίζουν” και να ομορφαίνουν τα γράμματά τους, πώς να χρησιμοποιούν στοιχεία (ζωγραφιές απλές και γράμματα) για να συνθέτουν γραφιστικά κομμάτια. Παράλληλα, θα μάθουν για τις πηγές έμπνευσης, για κάποιους από τους τρόπους που μπορούν να θέσουν στο χαρτί ιδέες, για τα υλικά που χρειάζονται, για τη μέθοδο που ακολουθείται από τη σύλληψη μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και για το σχεδιασμό απλών σχεδίων (banners, λουλούδια και γενικώς διακοσμητικά στοιχεία).

*Τετάρτη 24/01 στις 10:30 π.μ- 12:30μ.μ στο Κουμπί, Πελοποννήσου 2, κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ, πληροφορίες/ δήλωση συμμετοχής: 231 600 8219.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την «Οικογένεια» στο Space Lab

To Photoglobe Seminars παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οικογένεια». Στην έκθεση εικονίζονται πρόσωπα, αντικείμενα και καταστάσεις που παραπέμπουν σε αυτό που συνιστά την αίσθηση της οικογένειας, σε αυτήν την ιδιότυπη ζεστασιά, αλλά και στη θλίψη της απώλειας αυτής, μέσα από το φακό 36 μαθητών φωτογραφίας του Photoglobe Seminars.

Το Photoglobe Seminars, ίδρυσε και δημιούργησε η Βασιλική Ελευθερίου, η οποία και επιμελείται την έκθεση αυτήν στον πολυχώρο Space Lab.

*Τετάρτη 24/01 στις 19:00 και Πέμπτη 25/01 από 11:00 π.μ έως 21:00 μ.μ, στο Space Lab, Μοναστηρίου 18,  πληροφορίες: 231 054 1040

Την Πέμπτη, η πρεμιέρα της ταινίας «1968» του Τάσου Μπουλμέτη στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Πρεμιέρα της ταινίας «1968» στους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης αυτήν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. Ο δημιουργός της ταινίας, Τάσος Μπουλμέτης, εμπνέεται αυτή τη φορά από τον επικό αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας του 1968 και, 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αγαπημένοι ηθοποιοί ενσαρκώνουν καθημερινές ιστορίες σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη. Μια χρονιά, το 1968, όταν η αναπάντεχη νίκη μιας ομάδας με ψυχή ανακήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού την Ελλάδα κυπελλούχο Ευρώπης.

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής

*Πέμπτη 25/01 στους κινηματογράφους, πληροφορίες: 211 9967213, 211 9967217

Την Πέμπτη, η πρεμιέρα του «Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς

Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΗΚΗ κάνει την πρεμιέρα της νέας θεατρικής παραγωγής του «Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, φιλοξενούμενος στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Ο Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, έργο γραμμένο από τον Ίψεν το 1896, είναι ένα σπαρακτικό εξομολογητικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Ο ήρωάς του, ένας τύπος υπεράνθρωπου, συνέλαβε στα νιάτα του μια μεγαλόπνοη ιδέα: να υποτάξει στην εξουσία του τις κρυμμένες δυνάμεις της γης, μεταλλεία, νερά, θάλασσες, για να εξασφαλίσει την ευημερία στους συνανθρώπους του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης

Σκηνικά – Kοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Μουσική Σύνθεση: Αγγελική Δέλλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη

Παίζουν: Γιώργος Κροντήρης, Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Χρήστος Συριώτης,  Φίλια Δενδρινού, Πέτρος Πέτρου, Αγγελική Δέλλα.

*Πέμπτη 25/01 στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, Μεταμορφώσεως 7-9, εισιτήριο: 14 ευρώ (κανονικό), 9 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, κάτω των 25, άνω των 65), πληροφορίες/ προπώληση: 2310458591.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, Οι Γάμοι του Φιγκαρό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η δημοφιλής και αγαπημένη στο κοινό κωμική όπερα του Μότσαρτ “Οι γάμοι του Φίγκαρο” ανεβαίνει για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος και την Opera da Camera Oscura σε συνεργασία με το Opera Studio της Skull of Yorick Productions και την υποστήριξη της Opera Classica Europa, με ένα διεθνές καστ δύο διανομών από νέους αλλά και καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές.

Το έργο γράφτηκε τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης, της οποίας θεωρήθηκε προάγγελος και γι’αυτό θεωρήθηκε ακατάλληλο από τον Αυτοκράτορα Ιωσήφ ΙΙ της Αυστρίας, ο οποίος αρχικά απαγόρεψε στον Μότσαρτ να συνθέσει όπερα με λιμπρέτο βασισμένο στο έργο αυτό. Τελικά, όμως, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο λιμπρέτο, δόθηκε η άδεια και το έργο ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 1786 στη Βιέννη.

Ο Κόμης Αλμαβίβα προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τους γάμους του υπηρέτη του, Φίγακρο, με την όμορφη υπηρέτρια Σουζάνα, την οποία έχει βάλει στο μάτι για τον εαυτό του και προσπαθεί να επαναφέρει το παλαιότερο δικαίωμα του φεουδάρχη στην πρώτη νύχτα του γάμου (Droit du seigneur). Ο Φίγκαρο και η Σουζάνα, όμως, είναι αποφασισμένοι να τον σταματήσουν και, με τη βοήθεια της Κόμισσας Αλμαβίβα, η οποία θέλει να κερδίσει ξανά την αγάπη του άνδρα της, του στήνουν μια παγίδα και τον ξεμπροστιάζουν μπροστά σε όλο το παλάτι.

Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισσας Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης

Σκηνοθεσία: Κασσάνδρα Δημοπούλου

Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας

Φωτισμοί: Φίλιππος Μοδινός

Βοηθοί Σκηνοθεσίας: Αθανάσιος Μαργούτας, Κλειώ Καψάλη

Σολίστες: Elizabeth Stanworth, Richard Rittelmann, Giorgio Palcu, Annina Giere, Amanda Key, Jaime Hartzell, Θάλεια Μαυρίδου, Ρούλα Κωσταβάρα, Αλέξανδρος Γάβαρης, Μαρίζα Αναστασιάδη, Ιωάννα Τσιλιμίγκα, John Rownan, Ανέστης Ιωαννίδης

Σολίστες Χορωδίας: Μαρία Ρουκά, Χριστίνα Χαρχαρίδου

Σοπράνο: Μαρία Ρουκά, Νάντια Σαλτογιάννη, Ελένη Συμεωνίδου, Ευαγγελία Σοφή, Αντωνία Δημητρούλια.

Μέτζο: Χριστίνα Χαρχαρίδου, Περιστέρα Ειρήνη Δουλγερίδου, Κωσταντίνα Μπετχαβά, Εύα Μουμουζιά.

Τενόροι: Αλέξανδρος Κέτσογλου, Μιχάλης Λουφάκης.

Μπάσοι: Κώστας Μυλόπουλος, Μάριος Νόσιος.

*Την Παρασκευή & το Σάββατο 26, 27/01 στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” (Μ2), 25ης Μαρτίου & Παραλία, εισιτήρια: 25, 20, 15 Ευρώ, πληροφορίες: 231 089 5800.

Το Σάββατο η πρεμιέρα του «Ντα» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το «DA», το πολυβραβευμένο και διακεκριμένο έργο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, στην πρώτη του συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ένας γιος επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε για την κηδεία του πατέρα του και βιώνει ξανά όλη την προηγούμενη ζωή του. Ένα έργο με πολύ χιούμορ και βαθιά συγκίνηση που ξεδιπλώνει τις σχέσεις γιου – πατέρα και μάνας μέσα από αλλεπάλληλα πηδήματα μέσα στον χρόνο. Ο χρόνος είναι στην ουσία ο πρωταγωνιστής στο έργο. Ο υποκειμενικός και αντικειμενικός χρόνος καθώς και η υποκειμενική κρίση που αλλάζει μέσα σε αυτόν. Ο Ντα (υποκοριστικό από το Daddy) μεταμορφώνεται στα μάτια του γιου του πότε σε μία τρυφερή και στοργική φιγούρα και πότε σε έναν πραγματικό τύραννο.

Ένα έργο που παρουσιάζει με πολύ μοντέρνο τρόπο το μικροαστικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον του εικοστού αιώνα στην Ιρλανδία μέσα στο οποίο μεγάλωσε ένα παιδί που τώρα ως ενήλικας το ζει σχεδόν ψυχαναλυτικά και λυτρωτικά από την αρχή. Το έργο έγινε γνωστό στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄80 από το θίασο του Μάνου Κατράκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Μουσική Επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου Στο ρόλο του ΝΤΑ ο Κώστας Σαντάς

Παίζουν: Νίκος Καπέλιος (Όλιβερ μεγάλος), Δημήτρης Κοντζιάς (Ντραμ), Λίλιαν Παλάντζα (Μάνα), Αναστάσης Ροϊλός (Τσάρλι νέος), Χριστίνα – Άρτεμις Παπατριανταφύλλου (Μαίρη), Δημήτρης Σιακάρας (Τσάρλι μεγάλος), Ορέστης Χαλκιάς (Όλιβερ μικρός), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Κα Πρυν).

*Σάββατο 27/01 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικής Αμύνης 2, εισιτήρια: 5-13 ευρώ, περισσότερες πληροφορίες: http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=19, τηλέφωνο: 231 520 0200.

Την Κυριακή, η συναυλία για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμούν την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και την 70η επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, με μία συναυλία μνήμης που ενώνει επί σκηνής τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των δύο οργανισμών. Η Ζωή Τσόκανου στο πόντιουμ και ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης στο πιάνο, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Μάλερ και Μπετόβεν.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, στις 19:00, θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του κτηρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Άρτεμης Αλκαλάη «Σπουδή πάνω στο δράμα, τη μνήμη και την απώλεια: Έλληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Πρόγραμμα:

Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911): Adagietto από την Συμφωνία αρ. 5

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73 (Emperor)

*Την Κυριακή 28/01 στις 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, πληροφορίες: 231 089 5800.

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα