Aυτήν την άνοιξη πάμε μια βόλτα στα παλιά αρχοντικά της πόλης;
Από 25-27/5 τα αρχοντικά της Θεσσαλονίκης σου ανοίγουν την πόρτα.
Με πολύ μεγάλη χαρά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό σύνδεσμο European Historic Houses Association, διοργανώνει τη συμμετοχή της χώρας μας στην πανευρωπαϊκή γιορτή ευαισθητοποίησης “Private Heritage Week”.
Στο πλαίσιο αυτό, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ συμμετέχει ενεργά στην εν λόγω δράση, συνδιοργανώνοντας με την Γ΄Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τις παρακάτω επισκέψεις σε τρία ιστορικά Αρχοντικά της πόλης μας, στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν:
Στο διατηρητέο Θεοφίλου 25- Γ΄ Δημοτική Κοινότητα
Πρόκειται για διπλή διώροφη κατοικία στην οποία κυριαρχούν στοιχεία από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική, με απόλυτη συμμετρία στην όψη, που επιπλέον τονίζεται με την τοποθέτηση ενός ξύλινου κιονίσκου στον όροφο. Στο κέντρο κυριαρχεί οξυκόρυφο αέτωμα, στο οποίο διαμορφώνεται κυκλικό διακοσμητικό στοιχείο και επιγραφή με τούρκικη γραφή. Τα παράθυρα τοποθετούνται σε πυκνή διάταξη. Ιδιαίτερη διαμόρφωση έχει η είσοδος του κτηρίου με χρήση οπτοπλίνθων. Ως πιθανή αρχική χρήση αναφέρεται η λειτουργία τουρκικού σχολείου. Σε διάφορες εποχές έγιναν σημαντικές τροποποιήσεις στο εσωτερικό. Σήμερα, το διατηρητέο έχει αποκατασταθεί, ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στεγάζει την Γ΄ Δημοτική Κοινότητα και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Υποδοχή-ξενάγηση: Βασίλης Κονιόρδος, αρχιτέκτονας, Λένα Ψημένου, συντηρήτρια έργων τέχνηςδ
Στο διατηρητέο Κρίσπου 7- Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης
Κτίστηκε την περίοδο 1897-1905 ως κατοικία του Οθωμανού στρατιωτικού διοικητή Χιφζί Μπέη Καϊμακάμη. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους πέρασε στην κατοχή της μουφτείας. Με την πυρκαγιά του 1917στέγασε πυροπαθείς και αργότερα Θρακιώτες πρόσφυγες, ενώ κατά καιρούς φιλοξένησε και δημόσια σχολεία. Αγοράστηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και αποκαταστάθηκε 1999. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης. Πρόκειται για διπλή τριώροφη κατοικία, αξιόλογο δείγμα βαλκανικής αρχιτεκτονικής, με έντονα νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία στην πρόσοψη, η οποία χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία. Οι δύο όροφοι προβάλλουν είτε ως σαχνισί είτε ως καμπυλόμορφες επιφάνειες και στηρίζονται σε φουρούσια, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Υποδοχή-ξενάγηση: Ευαγγελία Καμπούρη, Δρ Ιωάννα Στεριώτου, τ. προϊστάμενες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας
Στο Διατηρητέο Επιμενίδου 19- γραφεία ΕΛΛΕΤ-ΠΘ
Η κατασκευή του τοποθετείται στον 19ο αιώνα. Αρχικά λειτούργησε ως κατοικία, αργότερα τμήμα του μετατράπηκε σε παντοπωλείο και επιπλέον φιλοξένησε τρεις οικογένειες προσφύγων. Αγοράστηκε το 1927 από τον Γεώργιο Αποστολίδη. Αποτελεί πλατυμέτωπη διώροφη κατοικία, χαρακτηριστικό δείγμα μακεδονικής αρχιτεκτονικής με σαχνισί και μικρή αυλή, που βλέπει προς τον Όσιο Δαυίδ. Εντυπωσιακή είναι η εσωτερική της διαρρύθμιση, με τα πολλά επίπεδα και τους μεγάλους κοινόχρηστους χώρους. Αποκαταστάθηκε το 1995 με σεβασμό στα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτηρίου. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και, μεταξύ άλλων, στεγάζει τα γραφεία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ.
Υποδοχή-ξενάγηση: Μαρία Δούση, Μιχάλης Νομικός, Καθηγητές αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, μελετητές των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου
Συντονιστής του προγράμματος ΕΛΛΕΤ-ΠΘ είναι ο Άγγελος Μήτσας, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ενώ την οργανωτική υποστήριξη έχει αναλάβει η Ιωάννα Μικρού, ειδ. καινοτομίας & επιχειρηματικότητας.
*Το Διατηρητέο Θεοφίλου 25 – Γ΄ Δημοτική Κοινότητα και το Διατηρητέο Κρίσπου 7 – Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης θα είναι επισκέψιμα την Παρασκευή 25/5 ενώ το Διατηρητέο Επιμενίδου 19 – γραφεία ΕΛΛΕΤ-ΠΘ την Κυριακή 27/5. Ώρες επίσκεψης για όλα τα διατηρητέα: 11.00-13.00.