Critical Mass Ride Θεσσαλονίκης (1/9)

Η γενική ιδέα του critical mass είναι μία μαζική βόλτα με ποδήλατα και προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο. Το Critical Mass Ride (CMR) ή Κρίσιμη Μάζα -στα ελληνικά- αποτελεί θεσμό στο εξωτερικό, αλλά και σε ελληνικές πόλεις, όπου διοργανώνεται επίσης την ίδια ώρα και κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα. Η γενική […]

Parallaxi
critical-mass-ride-θεσσαλονίκης-1-9-27240
Parallaxi
995626_10152654278897320_19892673841044691_n.jpg

Η γενική ιδέα του critical mass είναι μία μαζική βόλτα με ποδήλατα και προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο.

Το Critical Mass Ride (CMR) ή Κρίσιμη Μάζα -στα ελληνικά- αποτελεί θεσμό στο εξωτερικό, αλλά και σε ελληνικές πόλεις, όπου διοργανώνεται επίσης την ίδια ώρα και κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα.

Η γενική ιδέα του critical mass είναι μία μαζική βόλτα με ποδήλατα, ξεκινώντας από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης κάθε μήνα, μια συγκεκριμένη μέρα. Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι η ταχύτητα σε μια τέτοια βόλτα, αλλά κυρίως η προβολή του ποδηλάτου. Είναι μια γιορτή για το ποδήλατο στους δρόμους! Το CMR δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει. Το critical mass ride είναι μια προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο, αλλά όχι η στέρησή του στους άλλους!

Το CMR της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται κάθε πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στο ίδιο σημείο την ίδια ώρα.

Σημείο εκκίνησης είναι το Άγαλμα του Βενιζέλου (Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία). Ώρα συνάντησης στις 19:00.

Κινούμαστε στο κέντρο της πόλης, προβάλλοντας το ποδήλατο στους δρόμους.

Ζητάμε: να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο ποδηλατόδρομου, το υπάρχον δίκτυο να συντηρείται, να ελέγχεται και να ελευθερωθεί, για να μπορούμε να κινούμαστε σε αυτό με ασφάλεια.

Κανόνες για μια ασφαλή και ομαλή Ποδηλατοβόλτα

– Στην ποδηλατοβόλτα καθένας είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του και για τον εξοπλισμό του. – Δεν προσπερνάμε ποτέ την πρώτη γραμμή και τους οδηγούς στο ποδηλατικό κομβόι, ώστε να διατηρείται σταθερή ταχύτητα της πορείας με ασφάλεια για όλους. – Στους δρόμους κινούμαστε πάντα στη μία λωρίδα, ώστε να μην κόβουμε την κίνηση. – Ασφαλίζουμε διασταυρώσεις και καθέτους δρόμους. – Δεν αφήνουμε κενά. – Οφείλουμε να διαθέτουμε τον απαραίτητο φωτισμό τόσο μπροστά όσο και πίσω. – Κράνος σαμπρέλα και βασικά εργαλεία αυτό-εξυπηρέτησης είναι απαραίτητα. – Δεν κάνουμε αγώνα ταχύτητας, πάμε με αρκετά χαλαρή ταχύτητα, για να απολαμβάνουμε την παρέα και τη διαδρομή. – Δεν κάνουμε αγώνα δεξιοτήτων. Οποιοσδήποτε θέλει να κάνει «σούζες» θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του συνόλου, δεν θα συμμετέχει. – Παρακαλούνται οι πιο αρχάριοι να μένουν στις μπροστινές σειρές. – Είμαστε ποδηλατοπαρέα με ομαδικό πνεύμα, γι αυτό πρέπει να βοηθάμε σε όποιον του δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Ιστορικά

Η ιδέα του critical mass ride ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1992 στο Σαν Φρανσίσκο, όταν στη συνάντηση του San Francisco Coalition αποφάσισαν πως, αφού κυκλοφορούν τόσα ποδήλατα στην πόλη αλλά οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες, θα έπρεπε να μαζεύονται μια φορά το μήνα και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κάτω από τον αρχικό τίτλο “The Commute Clot”.

Το τελικό όνομα “Critical Mass” προήλθε από το ποδηλατικό ντοκιμαντέρ “Return to the Scorcher” όπου παρουσίαζε την διάσχιση διασταυρώσεων σε μεγάλες πόλεις της Κίνας σαν θέμα κρίσιμης μάζας (=critical mass): Όσοι ήθελαν να διασχίσουν μια διασταύρωση περίμεναν μέχρι να μαζευτούν αρκετοί και όταν μαζευόταν μια κρίσιμη μάζα ξεχύνονταν στο δρόμο κλείνοντας και ακινητοποιώντας τους διερχόμενους, μέχρι εκείνοι με τη σειρά τους να μαζευτούν πάλι περισσότεροι και να σπάσουν την μάζα.

Λίγους μήνες μετά ξεκίνησαν σιγά σιγά και σε άλλες πόλεις να γίνονται critical mass rides και το φαινόμενο εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Το critical mass ride σε κάθε πόλη είναι διαφορετικό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος, στην τήρηση του ΚΟΚ, στις αντιδράσεις των οδηγών, ακόμα και στην επέμβαση της αστυνομίας.

*1/9, Άγαλμα του Βενιζέλου, Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία, Ώρα συνάντησης: 19:00

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα