ΔΩΡΕΑΝ: Ένα ανατρεπτικό αποκριάτικο πάρτι στη Θεσσαλονίκη

Την Τσικνοπέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
δωρεαν-ένα-ανατρεπτικό-αποκριάτικο-π-554647
Parallaxi

Ένα ανατρεπτικό αποκριάτικο πάρτυ μουσικής και χορού για το κοινό της πόλης με ελεύθερη είσοδο ετοιμάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στις 20 Φεβρουαρίου 2020, Τσικνοπέμπτη, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου.

Οι σολίστ, νεαρές καλλιτέχνιδες, το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο ‘’Stringless’’ και η Νατάσσα Παυλίδου προσκαλούν σε χαρούμενη διάθεση και χορό όλους όσους θέλουν να διασκεδάσουν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης με συμφωνικό ήχο, με αποκριάτικη ένδυση ή χωρίς, τραγουδώντας ή και χορεύοντας μαζί με τους χορευτές του Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια, τις ενορχηστρώσεις, καθώς και την μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Θοδωρής Παπαδημητρίου.

Ένα ζωντανό μουσικό διάλειμμα θα προσφέρει η προσκεκλημένη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Κλεάνθη Ζαρίμπα. Το ρεπερτόριο της βραδιάς θα περιλαμβάνει χορευτική μουσική από τους χώρους της pop, rock, disco, latin, έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, καθώς και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Μουσική διεύθυνση, ενορχηστρώσεις: Θοδωρής Παπαδημητρίου

Σολίστ:

  • Νατάσσα Παυλίδου
  • Πολυφωνικό συγκρότημα ‘’Stringless’’:

Albena Koutova

Δωροθέα Μιχαήλ

Βασιλική Αλεξίου

Έλσα Μουρατίδου

Κατερίνα Μαυροφρύδου

Στέλλα Γιάλτζη

Χορευτές Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδος

Καλλιτεχνική επιμέλεια – οργάνωση:

Μαρία Αθανασιάδου, Πρόεδρος Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδος

Βιογραφικά συντελεστών συναυλίας:

Θοδωρής Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και έχει Master of Music (MMus) με ειδίκευση στη μουσική εκτέλεση – διεύθυνση (performance – conducting) από το University of Hull (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι διπλωματούχος διεύθυνσης ορχήστρας (τάξη Β. Συμεωνίδη, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) και βιολοντσέλου (άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο, τάξη Μ. Λιάτσου), πτυχιούχος πιάνου (άριστα παμψηφεί, τάξη Θ. Μπιλιλή) και ανώτερων θεωρητικών (φυγή και αντίστιξη (τάξη Ε. Κίκου), αρμονία (τάξη Ι. Μπαρούτα)). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους Dominique Rouits, Michael Dittrich και Manuel Hernández Silva και έχει διευθύνει συναυλίες συμφωνικής μουσικής σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2015 είναι βοηθός αρχιμουσικού της MOYSA (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), την οποία έχει διευθύνει σε πολυάριθμες συναυλίες συμφωνικής μουσικής, στις παραστάσεις της όπερας Διδώ και Αινείας (2018) καθώς και σε ηχογραφήσεις πρωτότυπης μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες, ενώ παράλληλα διευθύνει και τις ορχήστρες του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης. Από τον Ιανουάριο του 2020 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της Χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Γράφει τακτικά μουσική για τα σύνολα που διευθύνει, τόσο πρωτότυπα έργα συμφωνικής μουσικής, όσο και ενορχηστρώσεις και διασκευές που επεκτείνονται σε διάφορα είδη μουσικής (pop, rock, jazz, folk settings παραδοσιακών μελωδιών). Το 2019 συγκρότησε την ορχήστρα εγχόρδων δωματίου On A String της οποίας έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός (Μουσικά Σχολεία Θεσσαλονίκης, Κατερίνης και Σερρών) και έχει κατά καιρούς διευθύνει σύνολα και ορχήστρες των σχολείων (Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Μουσικού Σχολείου Σερρών κ.ά.). Έχει εργαστεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως συμβασιούχος διδάσκων (Σχολή Κινηματογράφου ΑΠΘ, στο αντικείμενο «Ήχος και Μουσική στον Κινηματογράφο»). Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, για ντοκιμαντέρ, καθώς και για πλήθος θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες. Επίσης, σε συνεργασία με το σχήμα The Prefabricated Quartet έχει συμπράξει στη σύνθεση και εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και για ζωντανή συνοδεία βωβού κινηματογράφου

Νατάσσα Παυλίδου

Έχοντας ανακαλύψει την κλίση της προς την μουσική και το τραγούδι σε πολύ νεαρή ηλικία, η Νατάσα Παυλίδου ξεκινάει την μουσική της πορεία σε σχολικές χορωδίες και παραστάσεις musical συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις ώσπου το 2013 ξεκινά να εντάσσεται επίσημα σε ρόλο τραγουδίστριας σε τοπικές μπάντες της πόλης, ύφους pop-rock, με πολυάριθμες εμφανίσεις εντός και εκτός της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα σπούδασε μοντέρνο και jazz τραγούδι στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Σημαντική στιγμή στην ως τώρα πορεία της αποτελεί η εμφάνιση της στην τηλεόραση στο πλαίσιο της εκπομπής “Ράδιο Αρβύλα”, όπου και ερμήνευσε το “At Last” της Etta James. Πλέον η Νατάσα επεκτείνεται μουσικά σε disco, latin και rock’n’roll ύφη, καθώς από το 2018 συμμετέχει στην French Keys Band που αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς της πόλης. Από το 2018 συμμετέχει στους Pena semi-acoustic duet, εξερευνώντας swing, soul και jazzy μονοπάτια, κάνοντας πολυάριθμες εμφανίσεις στην Βόρεια Ελλάδα. Έχει ενταχθεί ως τραγουδίστρια και στους Jazz Tropical, μια μπάντα μέσω της οποίας ανακάλυψε την βαθιά της αγάπη για την latin και latin jazz μουσική, έχοντας στο πλευρό της τους καλύτερους μουσικούς του είδους.

Πολυφωνικό συγκρότημα ‘’Stringless’’

Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα. Η πολυφωνία είναι το ζητούμενο, σε τραγούδια που είναι ήδη έτσι δοσμένα , αλλά και σε απρόβλεπτα κομμάτια, έτσι  ενορχηστρωμένα, ώστε να είναι ”κομμένα και ραμμένα” στα μέτρα των στριγγλών! Το υλικό που χρησιμοποιούν στο πρόγραμμά τους, προέρχεται από την ελληνική, αλλά και ξένη παράδοση. Είναι ένα ταξίδι από τα βουνά του Καυκάσου, ως την Πίνδο και τα Καρπάθια. Από τις ακτές της Μικράς Ασίας, μέχρι τις ακτές της γηραιάς Αλβιώνας, απ’ τη βαλκανική ως  την ιβηρική χερσόνησο. Πειραματίζονται με τις ιερές θεραπευτικές μουσικές από την Ινδία, όπως και με τις μελωδίες των σούφι. Παίζουν με νεότερα κομμάτια παρμένα από τις οπερέτες της πρώτης δεκαετίας του 1900, το σύγχρονο θεατρικό τραγούδι, τα ρετρό του ’30 , αλλά και τον Τσιτσάνη ή διάσημα μοτίβα από τις ελληνικές ταινίες του ’60.

Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος

Ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλλιέργεια του καλλιτεχνικού αισθήματος, η προαγωγή της τέχνης του χορού και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των νέων για το χορό, η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ των μελών, η προβολή του χορού στο κοινό. Με συνεχείς δράσεις ανά έτος , ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού σε πολλά θέατρα της πόλης όπως Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Μελίνα Μερκούρη, Άνετον, Βίλκα, Αυλαία, Σοφούλη, Αθήναιον, Μέγαρο Μουσικής. Παραστάσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για διάφορα ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες (Μέλισσα, Αγ. Δημήτριος, Σύλλογο πολυτέκνων ΄΄ Άγιοι Πάντες΄΄κ.α.) . Επίσης έχει διοργανώσει Ημερίδες, σεμινάρια σύγχρονου χορού και κλασικού μπαλέτου, κλασικού ρεπερτορίου, ιστορικών χορών κάρακτερ και ρυθμικής με εισηγητές διακεκριμένους χορογράφους.

***

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

‘’Η τσικνο-πέμπτη συμφωνία’’

Φουαγιέ Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα