Agenda

Δωρεάν ξενάγηση μετά μουσικής στο ανάκτορο του Γαλερίου!

Αυτή την Κυριακή μάθε περισσότερα για το Γαλεριανό Συγκρότημα.

Parallaxi
δωρεάν-ξενάγηση-μετά-μουσικής-στο-ανά-215793
Parallaxi

Σε μία περιήγηση μετά μουσικής στο Γαλεριανό Συγκρότημα μας προσκαλούν αυτή την Κυριακή 1 Απριλίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, οι Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, η Ομάδα Φίλων περιοχής της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, καθώς και οι κάτοικοι, οι καταστηματάρχες και εργαζόμενοι της Δημητρίου Γούναρη.

Ως σημείο συνάντησης των ενδιαφερόμενων έχει οριστεί η είσοδος του μνημείου στην Πλατεία Ναυαρίνου (Οδός Βύρωνος) ενώ το ραντεβού δίνεται το πρωί στις 10.30.

Η περιήγηση θα κλείσει με μουσική στις 12.00 από τους Nuit de l’ art (Στέφανος Σεκέρογλου στο βιολί, Δημήτρης Αραμπατζής στο ακορντεόν). Την αφήγηση της ιστορίας του Γαλεριανού συγκροτήματος έχουν από κοινού αναλάβει η αρχιτέκτονας και αναστηλώτρια του μνημείου Φανή Αθανασίου και ο ξεναγός Ρωμύλος Μαντζούρας.

Πρόκειται για μία συνολική προσπάθεια να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του χώρου, που εδώ και δύο μήνες είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 09.00 έως τις 16.00.

*Facebook Event

Η ιστορία του Γαλεριανού συγκροτήματος

Το Γαλεριανό Συγκρότημα, το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο της Θεσσαλονίκης, κτίστηκε στο μεταίχμιο δύο κόσμων, του ρωμαϊκού και του βυζαντινού. Η ανέγερσή του ξεκίνησε στο τέλος του 3ου με αρχές του 4ου μ.Χ. αι., όταν ο καίσαρ Γαλέριος Ουαλέριος Μαξιμιανός (293-311μ.Χ.) επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του ανατολικού τμήματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Κατά την παλαιοχριστιανική εποχή σημαντικοί αυτοκράτορες του 4ου αιώνα, διέμεναν κατά καιρούς στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σπουδαιότητάς της και της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα στη Ρώμη και στη Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη.

Σημαντικά οικοδομικά κατάλοιπα του Συγκροτήματος, ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές που διεξήχθησαν στο β΄ μισό του 20ου αιώνα. Κάποια από αυτά τα οικοδομικά κατάλοιπα, όπως η Αψιδωτή αίθουσα και τα κτίσματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου, είναι ορατά και επισκέψιμα, ενώ τα περισσότερα, λόγω της ανοικοδόμησης του ιστορικού κέντρου έχουν καταχωθεί.

Το 2008 ο αρχαιολογικός χώρος βραβεύθηκε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Europa Nostra, για την εξαιρετική και υποδειγματική αποκατάσταση και συντήρηση των ερειπίων, καθώς και για το σύνολο των επεμβάσεων που μετέτρεψαν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε άρτια οργανωμένο και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πόλο έλξης στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.

Το 2011 ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου στην πλατεία Ναυαρίνου έκλεισε, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πρόσληψη αρχαιοφυλάκων, ενώ το υπερσύγχρονο, πληροφοριακό κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος, στην οδό Δ. Γούναρη, που κατασκευάστηκε το 2015, σταμάτησε να λειτουργεί το 2016 για τον ίδιο λόγο. Εκτοτε ο αρχαιολογικός χώρος, καθώς δεν φυλασσόταν παρέμενε μη επισκέψιμος για τους δημότες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και υφίστατο κάθε είδους φθορές και βανδαλισμούς (καταστροφή φωτιστικών και ενημερωτικών πινακίδων, γκράφιτι, κ.λ.π).

Διαβάστε ακόμη:

Γαλεριανό Συγκρότημα: το κλειδωμένο Ανάκτορο στην καρδιά της πόλης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα