Η εκπαιδευτική ρομποτική ξεκινά και έχει ως θέμα τo διάστημα!
Φέτος για πρώτη φορά με τίτλο Into Orbit (σε τροχιά) η γνώση και η διασκέδαση μεταφέρονται έξω από τον δικό μας κόσμο, στο διάστημα.
Η εκπαιδευτική ρομποτική ήταν μια άγνωστη έννοια στην Ελλάδα πριν από 6 χρόνια, μέχρι που ο Κώστας Βασιλείου, θέλοντας να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να εισάγει την καινοτομία στην εκπαίδευση, ιδρύει την eduACT – δράση για την εκπαίδευση, φέρνοντας την ρομποτική στην Ελλάδα μέσα από τα εργαστήρια και τις δράσεις της eduACT και την διοργάνωση του παγκόσμιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής FLL (FIRST LEGO League) στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κορυφώνεται και το ενδιαφέρον για την ρομποτική μίας και ο παγκόσμιος οργανισμός δίνει πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο σχετικά με την νέα αποστολή στον ετήσιο διαγωνισμό. Τα προηγούμενα χρόνια τα παιδιά έπρεπε να προβληματιστούν, να βρουν καινοτόμες λύσεις και να εκτελέσουν αποστολές με τα ρομπότ τους σε θεματικές όπως η νανοτεχνολογία, οι κλιματικές αλλαγές, η ανακύκλωση, η αλληλεπίδραση ζώων και ανθρώπου, η υδροδυναμική.
Φέτος για πρώτη φορά με τίτλο Into Orbit (σε τροχιά) η γνώση και η διασκέδαση μεταφέρονται έξω από τον δικό μας κόσμο, στο διάστημα.
Οι ομάδες των μικρών μας φίλων γίνονται αστροναύτες και με κυβερνήτες τους προπονητές τους, ετοιμάζονται να κατακτήσουν νέους κόσμου στους οποίους θα γνωρίσουν νέους όρους: την βαρύτητα, την αστρονομία, την μηχανική. Η eduACT, μέσα από την πρόκληση του διαγωνισμού της FIRST® LEGO® League, προτρέπει τις ομάδες να σκεφτούν σαν μικροί διαγαλαξιακοί επιστήμονες.
Και ποιον δεν τον συναρπάζουν άραγε οι άγνωστοι κόσμοι, οι πλανήτες, ο ουρανός με τα αμέτρητα αστέρια; Οι ομάδες θα πρέπει να δώσουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, να επιλύσουν αποστολές και φυσικά να διασκεδάσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ρομποτική είναι γνώση σε συνδυασμό με ομαδικότητα και διασκέδαση.
Η νέα αυτή εκπαιδευτική διαδικασία ήταν ένα από τα όπλα του πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη, ιδρυτή του «Φάρου του κόσμου», που πριν 5 χρόνια ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την ρομποτική στον Δενδροπόταμο και την χρησιμοποίησε ως εργαλείο ενάντια στην σχολική διαρροή των Ρομά, ως μέθοδο για να αγαπήσουν τα παιδιά την επιστήμη, την μάθηση και το σχολείο. Οι ομάδες του «Φάρου του κόσμου» πετύχαν το ανέλπιστο με μια λαμπρή πορεία που τους χαρίζει πολλές διακρίσεις και βραβεία κάθε χρόνο, με το ταξίδι να συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά.
Φέτος, θα συνδυαστούν τα μαθήματα «Αστρονομίας», που με μεγάλη επιτυχία διεξάγονται από τον Μάρκο Ασπρίδη στον Δεδροπόταμο, με την ομάδα Ρομποτικής. Η επιμονή και η αγάπη του Μάρκου για την αστρονομία και τα μαθηματικά έκανε τα παιδιά να αγαπήσουν τις επιστήμες και κατάφεραν σαν ομάδα να κερδίσουν το 2ο βραβείο του συνεδρίου της Ένωσης Φυσικών Ελλάδος, με την εργασία τους που είχε ως θέμα την παρατήρηση και ανάλυση δεδομένων ενός μακρινού εξωπλανήτη.
Οι φανατικοί της εκπαιδευτικής ρομποτικής, γονείς, παιδιά, προπονητές, έχουν μπει ήδη στην φετινή τροχιά του διαγωνισμού και δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το θέμα.
Για περισσότερες πληροφορίες: