Έξι εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις τις επόμενες μέρες
Ωραίες ιδέες που δεν πρέπει να λείπουν από την ατζέντα σου.
Μόλις ξεκίνησε μία νέα εβδομάδα και εμείς έχουμε συγκεντρώσεις όλες τις ενδιαφέρουσες προτάσεις, που μπορείς να παρακολουθήσεις. Πάρε την ατζέντα σου και σημείωσε όλα όσα θα συμβούν τις επόμενες ημέρες.
#1 20th Athens Technopolis Jazz Festival
Το πρώτο live φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού έρχεται – πού αλλού; – στην Τεχνόπολη! 20 χρόνια | 14 σχήματα | 10 χώρες | 5 live shows | 9 video projections | Live streaming Η Τεχνόπολη παρουσιάζει το Athens Technopolis Jazz Festival *hybrid edition, από την Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Μαΐου 2021, και υποδέχεται από κοντά αλλά και ψηφιακά όλους όσους το αγαπούν και το στηρίζουν! Την πρώτη κιόλας μέρα που ανοίγουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη χώρα, το ATJF γίνεται το πρώτο live φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού – σημείο αναφοράς για την Αθήνα συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση που κρατάει εδώ και 20 χρόνια.
Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ.
#2 Ο Καθηγητής του Χάρβαρντ Daniel Ziblatt συζητά με τον Πρωθυπουργό για τη Δημοκρατία
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος θεωρώντας ότι μια ιστορική επέτειος οφείλει, πέρα από τους εορτασμούς, να είναι η αφορμή για αυτογνωσία και θεώρηση των ιστορικών γεγονότων στην πραγματική τους κλίμακα, αποφάσισε να συμβάλει στην ανάδειξη αυτής της επετείου, οργανώνοντας ένα πλαίσιο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων τόσο για όσα συνέβησαν την εποχή της Επανάστασης, όσο και για όσα ακολούθησαν τα 200 χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα.
Η πρώτη από τις δυο διαδικτυακές εκδηλώσεις, η οποία έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνώς, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου στις 18:00 με τίτλο «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα». Σε αυτήν, μια μεγάλη προσωπικότητα, ο Αμερικανός διανοητής Daniel Ziblatt, Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου How Democracies Die (2018), αναλύει το ιδεώδες της Δημοκρατίας από τις αρχές του 19ου έως τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των δυο εκπροσώπων, από τη μια της πολιτικής θεωρίας και από την άλλη της πολιτικής πράξης.
Ταυτόχρονα, το πλαίσιο της σημασίας της επετείου θέτουν στην αρχή της εκδήλωσης ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, σε μια συζήτηση για τη θέση της Ελληνικής Επανάστασης στο παγκόσμιο ιστορικό και σύγχρονο γίγνεσθαι και τη σημασία της για τον κόσμο τότε και τώρα.
Στην διαδικτυακή αυτή συζήτηση συμμετέχει επίσης η Elaine Papoulias, Εκτελεστική Διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και συντονίζει ο Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr και τη σελίδα στο facebook @PolitistikiEtaireia, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.
#3 Μικροί & μεγάλοι εξερευνητές: Ο γεωμετρικός πολύχρωμος κόσμος της Ιωάννας Σπητέρη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
Μετά από αρκετούς μήνες επιστρέψαμε! Το πρόγραμμα #familytime που αγαπήθηκε τόσο από τα παιδιά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά, επιστρέφει την Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 19.30 αλλά και το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 12.00.
…Παρατήρησε προσεκτικά, άκου και έπειτα μοιράσου τις ιδέες και τις σκέψεις σου, ενώ εξερευνείς την έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος αφιερωμένη στη γλύπτρια Ιωάννα Σπητέρη…
Κατά τη διάρκεια του οικογενειακού μουσείο-εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά (ηλικίας 4-12 ετών) αλλά και οι συνοδοί τους, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της τέχνης, μέσα από προσεχτικά επιλεγμένες δραστηριότητες που προϋποθέτουν και ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη όλων των μελών της οικογένειας και της ομάδας.
Θα ταξιδέψουμε μαζί με τη γλύπτρια, από την Αθήνα, στη Βενετία κι έπειτα στο Παρίσι, ανακαλύπτοντας τις φάσεις της παραγωγικής της διαδικασίας, εντοπίζοντας τις διαφορές στα γλυπτά της έκθεσης. Τα πολύχρωμα γεωμετρικά γλυπτά, μας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε για έννοιες όπως το θετικό-αρνητικό στην τέχνη, την αφαίρεση, τον κυβισμό και τον εξπρεσιονισμό.
#4 “1800”. Η Ελληνική Επανάσταση γίνεται Epic Comic. Διαδικτυακή διάλεξη στις 6 Μαΐου 2021 από τον Θανάση Καραμπάλιο
1800 “…οι πρωταγωνιστές της περιόδου, οι καπεταναίοι, οι κλέφτες και οι αρματολοί, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε γοητεία από τους πολυσκιτσαρισμένους ντεσπεράντο και τους σκοτεινούς παρανόμους των μαύρων ευρωπαϊκών δασών”
Διαδικτυακή διάλεξη – παρουσίαση graphic novel
26 Μαΐου 2021, ώρα 19:00
(μέσω της πλατφόρμας zoom – δηλώστε τη συμμετοχή σας πατώντας ΕΔΩ)
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezRKObQqRRwyroFMRMwLetomG7B2keqEeHNe50i5qxCT1Brg/viewform
Εισηγητής και δημιουργός των έργων: Θανάσης Καραμπάλιος (graphic designer)
Διοργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού, Δήμος Παύλου Μελά
Η διάλεξη τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Η ελληνική ιστορία, είναι γεμάτη με γεγονότα και πρόσωπα που στα χέρια ενός ταλαντούχου δημιουργού μπορούν να αποτελέσουν εκλεκτά υλικά για συναρπαστικές διηγήσεις, εικονογραφημένες ή μη. Ειδικά τα προεπαναστατικά χρόνια, η περίοδος που το ελληνικό κράτος παλεύει να γεννηθεί, «φωνάζει» να τη δεις με τα δικά σου μάτια και να τη ζωγραφίσεις με τα δικά σου χρώματα.
Αυτό το τολμηρό εγχείρημα ανέλαβε ο Θανάσης Καραμπάλιος με τη σειρά Graphic Novel υπό τον τίτλο «1800».
Δημιούργησε ένα graphic novel εμπνευσμένο από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821, τους κλέφτες και τους αρματολούς, τοποθετώντας τη δράση τους μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο που είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Η ατμόσφαιρα της ελληνικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, τα σκοτεινά χωριά και οι πόλεις αποτέλεσαν ιδανικό background για να ξετυλίξει το κουβάρι των ιστοριών του.
Στη διάλεξη ο Θανάσης Καραμπάλιος θα μας μιλήσει για το έργο του, το οποίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και μελέτης. Ένα έργο που φωτίζει λεπτομέρειες της περιόδου, μικρές και μεγάλες, με την τεκμηρίωση και την ακρίβειά της. Από τις φουστανέλες και τα όπλα της εποχής, μέχρι τις επιπλώσεις των σπιτιών και την αρχιτεκτονική των κτιρίων και από τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε οικογενειακό επίπεδο, μέχρι την κοινωνική διάρθρωση. Στις σελίδες του έργου του συνοψίζονται όλες οι θρυλικές μορφές της επανάστασης του 1821 αλλά και της προεπαναστατικής περιόδου. Παρελαύνουν φουστανέλες και φέσια, ήρωες και προδότες, γιαταγάνια και φυσεκλίκια, οπλαρχηγοί με παχιά μουστάκια.
O Θανάσης Καραμπάλιος γεννήθηκε το 1983 στο Παλαιόκαστρο Ελασσόνας, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το 2007 φοίτησε στην σχολή COMINK στην Θεσσαλονίκη.
Το 2019 στα Ελληνικά βραβεία Comic, η ακαδημία του απένειμε τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Η σειρά «1800» περιλαμβάνει έως τώρα 5 βιβλία (1. Πατέρας, 2. Ελένη, 3. Αγία Μαύρα, 4. Χάκι, 5. Μαύρα Καράβια), που κυκλοφορούν από τη Jemma Press.
Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε ο/η κάθε ενδιαφερόμενος – η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας ΕΔΩ.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezRKObQqRRwyroFMRMwLetomG7B2keqEeHNe50i5qxCT1Brg/viewform
Στη συνέχεια μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.
#5 Σύνορα Κυριαρχία Γραμματόσημα: Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους 1830-1947
Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, ΠΑΜΑΚ την Τετάρτη 26/05/21 στις 20:00 στο link
Συζητούν:
- Πολυμέρης Βόγλης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Νίκος Μαραντζίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
- Νίκος Ζάικος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Προλογίζει ο Κυριάκος Κεντρωτής, διευθυντής εργαστηρίου POLIS, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συντονίζει η Αθηνά Σκουλαρίκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
#6 Διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: «Η διεθνής διάσταση στη συνηγορία: Οργανισμοί και δικτυώσεις» – Τρίτη 25/5, ώρα 18.00
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση – webinar με θέμα «Η διεθνής διάσταση στη συνηγορία: Οργανισμοί και δικτυώσεις», στο πλαίσιο του έργουμε τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Τρίτη 25 Μαΐου
Ώρα: 18:00-20:00
Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/events/927134051412605/
Στην εκδήλωση θα προσεγγίσουμε περιπτώσεις παρεμβάσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ξεπέρασαν τα εθνικά σύνορα λαμβάνοντας διαστάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος. Θα μελετήσουμε, γι’ αυτόν τον σκοπό, παραδείγματα συνηγορίας που είτε επιδίωξαν να απευθυνθούν και να ασκήσουν πίεση σε διεθνείς οργανισμούς είτε ανέπτυξαν διεθνείς δικτυώσεις για τη διεξαγωγή συντονισμένων παρεμβάσεων σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.
Θα επιχειρήσουμε έτσι να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός δράσεων συνηγορίας για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η υγεία εν μέσω πανδημίας και η ισότιμη πρόσβαση όλων σε φάρμακα και εμβόλια; Πώς μεγιστοποιούμε την αποτελεσματικότητα της συνηγορίας μας αλλά και την ορατότητα δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίζεται χρόνια η παγκόσμια κοινότητα, όπως η αντίρρηση συνείδησης; Πώς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των εργαζομένων σε κάθε χώρα να καταγγέλλουν παραβιάσεις και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους χωρίς τον φόβο αντιποίνων; Πώς αναδεικνύουμε την παγκόσμια διάσταση της αστυνομικής βίας και πώς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας; Ποιοι είναι οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε και τι δυνατότητες διαμόρφωσης διεθνών δικτυώσεων και συντονισμών υπάρχουν;
Ομιλήτριες/ές:
Λία Γώγου, ειδική ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για Ελλάδα& Κύπρο
Γιώργος Καρατζάς, ερευνητής και policy advisor
Μαριανέλλα Κλώκα, υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων PRAKSIS
Αλέξανδρος Μελίδης, επιστημονικός συνεργάτης Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος
Η Λία Γώγουείναι δικηγόρος Ελλάδας και Αγγλίας, με master στα ανθρώπινα δικαιώματα και MPhil στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στη Διεθνή Αμνηστία ως ερευνήτρια. Ο Γιώργος Καρατζάς έχει συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η WRI, η IFOR, η Διεθνής Αμνηστία και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης, σε προσπάθειες συνηγορίας υπέρ των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στον ΟΗΕ και ευρωπαϊκά όργανα.Η Μαριανέλλα Κλώκα εργάζεται στην PRAKSIS ως υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων. Διετέλεσε διευθύντρια της «Θετικής Φωνής» και υποστήριξε τα πρώτα βήματα του «Προμηθέα» και του «Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών». Ασχολείται με ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις, προσφυγικό, πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα, εφαρμογή βασικού εισοδήματος. Έχει παραδώσει διδακτικές ενότητες συνηγορίας στο ΠΜΣ «Εξαρτήσεις-Εθισμοί» του ΕΚΠΑ και στο Social Dynamo. Ο Αλέξανδρος Μελίδης είναι πολιτικός επιστήμονας-σύμβουλος επικοινωνίας με ειδίκευση στην ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κανονίσετε κάποια συνέντευξη, επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: 2103600087 και [email protected]