Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή με τίτλο «Άγιον Όρος – Βίος της Ερήμου»

Η έκθεση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από την γέννηση του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ίμβρίου.

Parallaxi
έκθεση-φωτογραφίας-του-νίκου-κουκή-με-907802
Parallaxi

Η Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή με τίτλο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου».

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο και τα εγκαίνια θα τιμήσει με την Παρουσία Του, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογρααφικό υλικό από το οδοιπορικό του Νίκου Κουκή στην Μικρά Αγία Άννα, τόπο άσκησης μεγάλων μορφών του αγιορείτικου αναχωρητισμού, που πραγματοποίησε το 1994, με αφορμή την πανήγυρη της καλύβης του Τιμίου Προδρόμου.

Με το άμωμο βλέμμα του διψασμένου για την έρημο οδοιπόρου, ο φωτογράφος, διάκονος επίσης της μουσικής τέχνης, συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό φακό του φευγαλέα στιγμιότυπα από τον λατρευτικό και τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την προετοιμασία του αγιορείτικου πανηγυριού, από την πορεία των προσκυνητών προς τον προορισμό τους. Πρόσωπα εκφραστικά και ήχοι από αγγελικές ψαλμωδίες μας συνοδεύουν σ’ αυτή την μοναδική κυψέλη ειρήνης και πνευματικού κάλλους.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2020.

afisa-kouki-imvros.jpg

Νίκος Κουκής

Ο Νίκος Κουκής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε φλάουτο στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. Εργάζεται ως μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα και παράλληλα διδάσκει στο Ωδείο Άνω Πόλης. Με την καλλιτεχνική φωτογραφία ασχολείται από το 1978. Έχει πραγματοποιήσει έντεκα προσωπικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές. Έχει εκδώσει 4 φωτογραφικά λευκώματα με τις προσωπικές του δουλειές, ενώ φωτογραφίες του υπάρχουν και σε πολλά συλλογικά λευκώματα της πόλης. Είκοσι πέντε φωτογραφίες του από τη φωτογραφική εργασία «Επαγγέλματα του δρόμου» και σαράντα φωτογραφίες από τη φωτογραφική εργασία «Βυρσοδεψεία» έχουν δωριστεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Επίσης, φωτογραφίες του υπάρχουν στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στο επετειακό εορταστικό πρόγραμμα της Μητρόπολης Ίμβρου και Τενέδου με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από την γέννηση του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ίμβρίου (22 Δεκεμβρίου 1722).

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΑΝΟΣ

Ο Βαρθολομαίος (1772-1851), γνωστός με την προσωνυμία «Κουτλουμουσιανός», γεννήθηκε στην Ίμβρο, όπου έλαβε τη στοιχειώδη παιδεία, και το 1793 εκάρη μοναχός στη μονή Κουτλουμουσίου, η οποία εξελίχθηκε για τον φιλομαθή νέο μοναχό σε δεύτερη σχολή. Ολόκληρη η ζωή του διακρίνεται για τις άοκνες προσπάθειές του να ανασυστήσει ελληνικές σχολές και την ακόρεστη επιθυμία του να μετακενώσει τις γνώσεις του στους μαθητές του. Από το 1803, όταν επέστρεψε από το Άγιοn Όρος στη γενέτειρά του για να ιδρύσει γραμματοδιδασκαλείο, ώς τα τέλη της ζωής του το 1851, ο Βαρθολομαίος έθεσε ως στόχο του την ίδρυση και λειτουργία σχολών, σε συνδυασμό με το υψηλό εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο. Κορυφαίες στιγμές υπήρξαν η πρόσκληση να διδάξει στην πατριαρχική θεολογική σχολή του Φαναρίου και την εμπορική σχολή της Χάλκης, ενώ μετά την επιστροφή του στο Άγιο Όρος δίδαξε για λίγο και στην Αθωνιάδα.

• Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας

• Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, 19:00

• Διάρκεια: 18 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2022.

• Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Θεοδώρων, Ίμβρος.

Πληροφορίες: www.agioritikiestia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα