Έλα να κάνουμε έναν ιστορικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη!

Σε λίγες μέρες ένας περίπατος που δεν πρέπει να χάσεις.

Parallaxi
έλα-να-κάνουμε-έναν-ιστορικό-περίπατο-215604
Parallaxi

Ο Μάιος είναι στενά δεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τον σημαδιακό αυτό μήνα, στη διάρκεια του 20ου αιώνα, σημειώθηκαν στην πόλη ορισμένα συγκλονιστικά γεγονότα που σημάδεψαν βαθιά την ιστορία της και καθόρισαν την εξέλιξη της.

Η πρώτη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση από τη νέο-δημιουργηθείσα Φεντερασιόν το 1909, ο πανεργατικός ξεσηκωμός του Μάη του 1936 με τα τραγικά γεγονότα που επακολούθησαν, η δημιουργία της εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης “Ελευθερία” στις 15 Μαΐου 1941, τα βασανιστήρια στο αρχηγείο της Γκεστάπο επί της οδού Τσιμισκή 72, η ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία στο Θερμαϊκό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στις 8 Μαΐου, η δολοφονία από το παρακράτος στις 22 Μαΐου 1963 του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ο εγκλεισμός από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, για 11 μήνες σε διαμέρισμα επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, του υπέργηρου προέδρου της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη και η δολοφονία από τη χούντα, στις 9 Μαΐου 1968 του επίσης βουλευτή της ΕΔΑ και επικεφαλής του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη, Γιώργη Τσαρουχά, είναι μερικά συμβάντα που σημειώθηκαν στην πόλη μήνα Μάιο.

Για να τιμήσει τη μνήμη των αγωνιστών που θυσιάστηκαν στον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, Ελευθερία, Ειρήνη και κοινωνική προκοπή, αλλά και για να θυμίσει γεγονότα που πρέπει να παραμένουν άσβεστα στη μνήμη του κόσμου, η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά”, με υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον Χρήστο Γιαννούλη, οργανώνει έναν ιστορικό περίπατο την Κυριακή 12 Μαίου 2019.

Ο περίπατος, που θα έχει σταθμούς σε χώρους που είναι στενά συνδεδεμένοι με τη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης, θα εκκινήσει στις 11 το πρωί από το Καραβάν Σαράι, με ξεναγό τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή Σπύρο Κουζινόπουλο, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο του συνδυασμού “Κοιτάμε Μπροστά”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και η διαδρομή που θα ακολουθηθεί:

Σημείο αφετηρίας, στις 11 το πρωί, το Καραβάν Σαράι, στην περιοχή του οποίου στεγάζονταν προπολεμικά το ΕΚΘ και τα περισσότερα εργατικά σωματεία της πόλης. Αναφορά στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση από τη Φεντερασιόν το 1909 και στις άλλες μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις.

Συνέχεια προς την οδό Εγνατία. Στάση στη γωνία με Ίωνος Δραγούμη. Αναφορά στα γεγονότα του Μάη 1936, εκεί που έπεσε ο πρώτος νεκρός, ο Τάσος Τούσης.

Επόμενη στάση η οδός Κολόμβου, όπου τον Μάη του 1936 σκοτώθηκε η καπνεργάτρια Αναστασία Καρανικόλα.

Στάση στην οδό Ερμού, μπροστά στο κτίριο όπου ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου 1941 η πρώτη σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη, εθνική απελευθερωτική οργάνωση “Ελευθερία” και εκδόθηκε η πρώτη της προκήρυξη.

Συνεχίζουμε την Ερμού προς το μνημείο του Λαμπράκη για να τιμήσουμε τους δολοφονηθέντες, το Μάϊο του 1963, Γρηγόρη Λαμπράκη και το Μάϊο του 1968, Γιώργη Τσαρουχά. Κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο.

Από την οδό Βενιζέλου κατευθυνόμαστε στην πλατεία Ελευθερίας για να τιμήσουμε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Ακολουθούμε τη Λεωφόρο Νίκης με στάση στην πλατεία Ελευθερίας και αναφερόμαστε στη δολοφονία του Τζορτζ Πολκ.

Συνεχίζουμε παραλιακά και ανεβαίνουμε τη Χρυσοστόμου Σμύρνης. Στάση στη γωνία με Τσιμισκή όπου γίνεται αναφορά στον έγκλειστο στο σημείο από τη χούντα επί 11 μήνες, Γιάννη Πασαλίδη.

Επιστροφή από την Τσιμισκή μέχρι το νεοκλασικό, απέναντι από την παλιά “Μακεδονία”, όπου ήταν το κτίριο της Γκεστάπο. Αναφορά στην κατοχή και στα εγκλήματα των Ναζί.

Ανηφορίζουμε την Αγίας Σοφίας και τερματίζουμε μπροστά στην εκκλησία για να μνημονεύσουμε τη δολοφονία του Γιάννη Ζεύγου και τη δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους χιτλερικούς το 1944.

*Kυριακή 12/5, σημείο αφετηρίας, στις 11 το πρωί, το Καραβάν Σαράι, τερματισμός στην εκκλησία Αγίας Σοφίας

Διαβάστε σχετικά: Το Πανόραμα σε καλεί να βάλεις «γκολ» στην… ένταξη!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα