Ένα φεστιβάλ “Χωρίς Σύνορα” μας περιμένει
Ένα φεστιβάλ "Χωρίς Σύνορα" στο ακριτικό Άγκιστρο Σερρών.
Στο βορειότερο χωριό του νομού Σερρών, ακριβώς δίπλα στα σύνορα με την Βουλγαρία, φιλοξενείται ένα φεστιβάλ “Χωρίς Σύνορα”. Στο Άγκιστρο, φημισμένο για τα βυζαντινά του λουτρά, που ελκύουν τους χειμερινούς μήνες χιλιάδες επισκέπτες, θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη χρονιά μια μουσική συνάντηση, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο “γεφύρωσης” του πολιτισμού των γειτονικών βαλκανικών χωρών.
Με φόντο το βυζαντινό μνημείο του παλιού Χαμάμ (χρονολογείται στο 950 μ.Χ.), σε έναν κατάφυτο χώρο, στην άκρη του χωριού, η Λιζέτα Καλημέρη και ο Ορφέας Περίδης, θα συναντηθούν στις 19 Αυγούστου, για να θυμίσουν τραγούδια παλιά και αγαπημένα και να στηρίξουν την πρωτοβουλία.
«Θέλαμε εξ αρχής να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ με μουσικούς των γειτονικών σε μας χωρών, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Σερβίας, της Ρουμανίας, ακόμη και της Τουρκίας. Για αυτό και δώσαμε το όνομα “Χωρίς Σύνορα”. Αυτή είναι η προσπάθεια που σιγά σιγά χτίζεται, αλλά για οικονομικούς λόγους δεν έχει διευρυνθεί» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Αγκίστρου και υπεύθυνος της διοργάνωσης, Άνθιμος Γεωργιάδης.
Το Φεστιβάλ Αγκίστρου “χωρίς σύνορα” έχει στόχο να αναδείξει τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του χωριού, αλλά και να αποτελέσει γέφυρα των γειτονικών λαών. Ταυτόχρονα, θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, που χάρη στην λειτουργία των ιαματικών πηγών, μπορεί ακόμη και κρατά τους νέους στον τόπο.
«”Εδώ ζουν χειμώνα – καλοκαίρι 350 κάτοικοι, ανάμεσα στους οποίους πολλοί νέοι. Έχουμε ένα δημοτικό σχολείο με 25 παιδιά και έναν παιδικό σταθμό με δέκα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι στο χωριό λειτουργούν 15 ξενοδοχεία που υποστηρίζουν την χειμερινή λειτουργία του Χαμάμ, το οποίο, εξάλλου, από μόνο του έχει δημιουργήσει 18 σταθερές θέσεις εργασίας.
Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον κόσμο μας και με άλλες δραστηριότητες, όπως η βιβλιοθήκη, το σπίτι του παιδιού, τα μαθήματα ξένων γλωσσών και μουσικής που διοργανώνουμε, σεμινάρια, φωτογραφία και αθλητικές δραστηριότητες, αναφέρει ο ίδιος.
Το αρχαιότερο χαμάμ της Ελλάδας;
Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών, χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική Βουλγαρία. Το βυζαντινό χαμάμ του θεωρείται το παλιότερο της Ελλάδας, ενώ οι πηγές του από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Επί τουρκοκρατίας, χρησιμοποιούσαν το χαμάμ ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του.
Επί βασιλείας Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας (4ος αιώνας π.Χ.), λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο, μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, που χρηματοδότησαν, μαζί με το Παγγαίο, την εξόρμηση κατά των Περσών, με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Την ίδια εποχή, αξιοποιούνται και οι θερμές πηγές, που εξασφαλίζουν συνεχή ανθρώπινη παρουσία ανά τους αιώνες.
Με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων, το καλοκαίρι του 1913, λίγα μέτρα βορειότερα του χωριού καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Το 1923, η έλευση προσφύγων από την περιοχή του Πόντου, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ενισχύει πληθυσμιακά το χωριό, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία (το 1920 ο πληθυσμός του χωριού άγγιζε τους 965 κατοίκους και στην επόμενη απογραφή, του 1928, οι κάτοικοι φτάνουν τους 1.240).
Με την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου (1940) το Άγκιστρο και οι τέσσερις οικισμοί του, εκκενώθηκαν από τον πληθυσμό, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της επικείμενης γερμανικής εισβολής. Όλοι οι οικισμοί του Αγκίστρου, καταστράφηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο που ακολούθησε, ενώ το Άγκιστρο υπέστη σοβαρές καταστροφές.
Πηγή: ΑΠΕ