Ένα φεστιβάλ για χιλιάδες δημιουργικούς πολίτες και δεκάδες πολιτιστικούς φορείς

Το Tale of X Cities παρουσιάζει τα πεπραγμένα του προγράμματος το 2022 και τον προγραμματισμό του 2023 - Αναλυτικά όσα έρχονται

Parallaxi
ένα-φεστιβάλ-για-χιλιάδες-δημιουργικ-973962
Parallaxi

Το Φεστιβάλ Tale of X Cities παρουσιάζει τα πεπραγμένα του προγράμματος το 2022 και τον προγραμματισμό του 2023, που θα είναι και η τρίτη χρονιά. Περιλαμβάνει έκθεση των έργων και δράσεων των συμμετεχόντων πολιτών και συνεργαζόμενων φορέων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα (έργα βίντεο, ήχου, φωτογραφίας, διαδραστικές εγκαταστάσεις και δημόσιες, συμμετοχικές δράσεις).

Καθώς και συζητήσεις με τους διοργανωτές, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους συμμετέχοντες, που παρουσιάζουν τα έργα τους, τα κίνητρά τους πίσω από αυτά και την εμπειρία δημιουργίας και συμμετοχής.

Στα highlights του Φεστιβάλ συγκαταλέγονται:

H πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “12 Ώρες Έβρος”, που αποτυπώνει το ομώνυμο project τεσσάρων μελών της κοινότητας του προγράμματος —των Χρυσούλας Ιωαννίδου, Τάνιας Καραούλη, Βασιλικής Παντελίδου και Γιάννας Χατζηπέμου— που θέλησαν να μας συστήσουν τον ιδιαίτερο τόπο τους, τους ανθρώπους του, και τις ιστορίες τους σε μια σειρά από τραπέζια σε 5 σημεία του Έβρου.

Η “Αναμετάδοση”, μια μη-γραμμική περιήγηση στα έργα του Φεστιβάλ από τα μέλη του Tale of X Cities Χριστίνα Βουμβουράκη, Φώφη Ζαγορίτου και Δέσποινα Κωνσταντινίδη, αποστολή που τους ανατέθηκε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια εργαστηρίου διερεύνησης των τρόπων με τους οποίους θα ήθελαν οι ίδιοι να διαδράσει με τα έργα τους το κοινό.

Η συμμετοχή στις συζητήσεις της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου και του καλλιτέχνη performance και θεωρητικού τέχνης Ιωάννη Μήτρου, που θα σχολιάσουν τα έργα των συμμετεχόντων.

Το “Ήθελα να σου πω…”, μια συμμετοχική δράση των Μαρίας Πλαστήρα, Άννας Βαλκάνου και Ηλέκτρας Βαλκάνου, που ξεκίνησε στην παρουσίαση του Tale of X Cities στην 86η ΔΕΘ και ολοκληρώνεται τώρα, με αφορμή μια ιστορία αγάπης που εκτυλίχθηκε στην Casa Bianca στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Φεστιβάλ είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψει κανείς το Tale of X Cities, να γνωρίσει τους συμμετέχοντες, να ακούσει από τους ίδιους την εμπειρία τους, να εξερευνήσει τα έργα τους, και να μάθει πώς μπορεί να γίνει μέλος της κοινότητάς του.

Μιας κοινότητας που μέχρι στιγμής έχει προσφέρει σε χιλιάδες δημιουργικούς πολίτες και δεκάδες πολιτιστικούς φορείς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα το πεδίο για να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και τόπους και μέσω αυτής της επαφής να ξεφύγουν από τα όρια που τους επιβάλει η καθημερινότητά τους, να διευρύνουν το βλέμμα τους και την εμβέλεια της δραστηριότητάς τους, να αισθανθούν διασυνδεμένοι, δυναμικοί και δημιουργικοί.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ

TALE OF X CITIES WORKS — ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ & ΔΡΑΣΕΩΝ 2022

Παρασκευή, 17/2, 18:30-21:30 & Σάββατο, 18/2, 11:00-20:00

Goethe-Institut Thessaloniki – Γκαλερί (Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη)

TALE OF X CITIES TALKS — ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 2022 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2023

Σάββατο, 18/2, 11:00-16:00

Goethe-Institut Thessaloniki – Αμφιθέατρο (Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη)

& ζωντανή αναμετάδοση στο www.x-cities.net.

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ… — ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Παρασκευή, 17/2, 16:00-18:00

Σάββατο, 18/2, Σάββατο, 25/2 και Κυριακή 26/2 12:00-14:00

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, “Casa Bianca”, Θεμιστοκλή Σοφούλη 3

Για να συμμετέχετε στη δράση παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή εδώ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Τι εΙναι το Tale of X Cities

Το Tale of X Cities είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών – φορέων – πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την δημιουργικότητα και την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, και στις δύο χρονιές υλοποίησής του έχει ήδη ενεργοποιήσει πάνω 25 φορείς, εκατοντάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες ωφελούμενους σε 12 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Οι δράσεις του Tale of X Cities περιλαμβάνουν διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια μη-τυπικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες και την καθοδήγηση προκειμένου να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα (βίντεο, φωτογραφία, podcast, performance, εγκαταστάσεις και συλλογικές πρωτοβουλίες), καθώς και δημόσιες συμμετοχικές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους συνεργαζόμενους φορείς στις πόλεις τους. Τα αποτελέσματα της κάθε χρονιάς παρουσιάζονται σε ένα υβριδικό, αποκεντρωμένο φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε διαφορετικές πόλεις και στο διαδίκτυο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα