Ένα κάλεσμα για καταναλωτές και αγρότες αύριο στο Δημαρχείο

Μια εκδήλωση στην οποία πρέπει και εσύ να δώσεις το "παρών".

Αντώνης Καράγιωργας
ένα-κάλεσμα-για-καταναλωτές-και-αγρότ-377384
Αντώνης Καράγιωργας

Λέξεις: Αντώνης Καράγιωργας

Εικόνες: Γιάννης Καρατάκης

“Δεν υπάρχει ένας αναπτυγμένος κόσμος και ένας υπανάπτυκτος αλλά ένας μόνο κόσμος κακώς αναπτυγμένος”

Η σύγχρονη σοβαρή παγκόσμια βιβλιογραφία μας προειδοποιεί την τελευταία δεκαετία, ότι όσον αφορά στις αιτίες των ασθενειών μας, ο ρόλος της κληρονομικότητας διαρκώς υποβαθμίζεται, ενώ η συμβολή της διατροφής-περιβάλλοντος συνεχώς αναβαθμίζεται. Με αυτό το δεδομένο στο μυαλό, έχω κατατάξει τους ανθρώπους που εκτιμούν τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην ζωή τους και στο περιβάλλον, σε τρείς κατηγορίες. Πρώτον, οι ποιοτικώς αδιάφοροι, που ψωνίζουν τα συμβατικά τρόφιμα από τον μανάβη και τον μπακάλη της γειτονιάς τους, αδιαφορώντας για τον τρόπο παραγωγής τους, καθώς και για την μελλοντική επίπτωσή τoυς στην υγεία την δική τους και της οικογένειάς τους. Δεύτερον, όσοι ψωνίζουν βιολογικά προϊόντα, που για μένα φαίνονται πιο σοβαροί και ψαγμένοι γιατί νοιάζονται για τα πράγματα που βάζουν στο σώμα τους. Όμως τρίτοι και καλύτεροι είναι αυτοί που είναι σε προγράμματα της λεγόμενης Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (ΚΥΓΕΩ). Είναι αυτοί που προμηθεύονται τα καθημερινά τους τρόφιμα απευθείας από κοντινό τους αγρότη, κάνοντας μαζί του ένα άτυπο συμβόλαιο-συμφωνία που τον δεσμεύει να τους παραδίδει φρέσκα βιολογικά προϊόντα και ταυτόχρονα προκαταβάλλουν ένα συμφωνημένο ποσό που θα καλύπτει τον αγρότη και στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την παραγωγή, δηλαδή μοιράζονται την τυχόν χασούρα μαζί του.

Αυτοί λοιπόν της τρίτης κατηγορίας έχουν δικτυωθεί σ’ όλον τον κόσμο και μαζεύτηκαν στην Θεσσαλονίκη, στο Δημαρχείο, στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2018, στο 7ο Παγκόσμιο Συμπόσιό τους, που το προετοίμασε άψογα η Θεσσαλονικιά ομάδα του Agroecopolis.

Μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, οι 300 σύνεδροι, που προέρχονται από σαράντα χώρες του πλανήτη, μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες για τρεις διαφορετικές περιηγήσεις. Μια ομάδα επισκέφτηκε τα εξής σημεία κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας στη Θεσσαλονίκη: τις Περιαστικές Καλλιέργειες Πάρκου Καρατάσου, το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο ΒΙΟΜΕ, την ΚΟΙΝΣΕΠ Άλλος Τρόπος, το Συνεταιριστικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Bios Coop, και τον κοινωνικό χώρο Μικρόπολις. Μια δεύτερη ομάδα επισκέφθηκε ένα παραδοσιακό τυροκομείο και προσφυγικούς ξενώνες, ενώ μια τρίτη ταξίδεψε στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στην αρχή του Συμποσίου, απηύθυναν χαιρετισμούς η πρόεδρος της URGENCI, που είναι το παγκόσμιο δίκτυο της ΚΥΓΕΩ (αγγλικά CSA, Community Supported Agriculture), μετά οι Έλληνες διοργανωτές και κάποια στιγμή ο συντονιστής πήρε παρουσίες από τις εθνικές αντιπροσωπείες φωνάζοντας: “Υπάρχει ελπίδα στην Κορέα; “ Τότε οι Κορεάτες σηκώθηκαν όρθιοι και φώναξαν “Yes” και όλοι οι άλλοι χειροκροτούσαν. Την ίδια ερώτηση απηύθυνε σε όλες τις χώρες και δώστου χειροκρότημα εμείς. Ανάμεσα στους συνέδρους ήταν γεωργοί, καταναλωτές, ερευνητές, κηπουροί, ψαράδες, ποιητές, καλλιτέχνες, μέλη εθελοντικών οργανώσεων, ακαδημαϊκοί κ.α.

Κάποια στιγμή μπούκαρε στη δημαρχιακή αίθουσα του συμποσίου μια ομάδα κουδουνοφόρων με τις παραδοσιακές τους στολές, προς μεγάλη έκπληξη των φιλοξενουμένων.

Πολύ δυνατό συναίσθημα, να έχεις ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, που να μοιράζονται με τόσο ενθουσιασμό τις ίδιες αξίες για το περιβάλλον, την διατροφική κυριαρχία και την αμοιβαία δίκαια συνεργασία μεταξύ τοπικών παραγωγών και καταναλωτών. Άνθρωποι ενάντια στην χημική αγροβιομηχανία και στην άσκοπη υπερκατανάλωση των πόρων του πλανήτη. Ο θεσμός της ΚΥΓΕΩ ενισχύοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ τοπικών αγροτών και καταναλωτών, έχει φουντώσει τις τελευταίες δεκαετίες σε Αμερική και Ευρώπη, ενώ είναι σχετικά άγνωστος στην χώρα μας, γι αυτό είναι μεγάλη η ανάγκη να ενημερωθούν οι αγρότες μας.

Η δεύτερη μέρα του συμποσίου μας βρήκε μοιρασμένους σε πολλά στρογγυλά τραπέζια που συζητούσαν διάφορα πρακτικά θέματα γύρω από την ΚΥΓΕΩ, όπως π.χ. πώς η κάθε χώρα αντιλαμβάνεται και λειτουργεί αυτή την αλληλέγγυα πρακτική ανάμεσα σε καταναλωτές και αγρότες και πολλά άλλα θέματα.

 Οι πρακτικές που ακολουθούνται στη σύγχρονη γεωργία, την έχουν καταστήσει πλέον μη αειφόρο, ενώ μακροπρόθεσμα δεν θα καταφέρει να παράγει ποσότητες ικανές να θρέψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό. Είναι πλέον καιρός για μια κοινωνικά και πολιτικά προσανατολισμένη ρύθμιση της παραγωγής και διάθεσης γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι οργανώνονται και αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες για να αναδημιουργήσουν την διατροφική ποικιλομορφία. Η περίπτωση της ΚΥΓΕΩ δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Γι αυτό θα πρέπει καταναλωτές και αγρότες να προστρέξουν στο αυριανό κάλεσμα του Agroecopolis στην εκδήλωση ενημέρωσης για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία που θα γίνει στην αίθουσα Μανώλη Αναγνωστάκη του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Κυριακή 11/11/2018, ώρα 11:00-13:00

Στην εκδήλωση θα μιλήσουμε για το τι είναι η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Κ.Υ.ΓΕΩ), πώς στήνεται και λειτουργεί ένα εγχείρημα Κ.Υ.ΓΕΩ, ποια τα οφέλη για τον παραγωγό και τον καταναλωτή, ποιος είναι ο ρόλος του αγρότη και με ποιο τρόπο γίνεται η αλληλεπίδραση-συμμετοχή των μελών του εγχειρήματος.

Θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους άτομα που συμμετέχουν σε παρόμοια εγχειρήματα από άλλα μέρη της Ελλάδας (Πελοπόννησος, Αθήνα, Κρήτη) ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση-συζήτηση για δημιουργία εγχειρήματος Κ.Υ.ΓΕΩ στη Θεσσαλονίκη.

Αν σας ενδιαφέρει να έχετε λόγο στο από πού προέρχεται αυτό που τρώτε και θέλετε πρόσβαση σε υγιεινά, φρέσκα και καλής ποιότητας υλικά, αυτή η εκδήλωση θα σας δώσει τροφή για σκέψη και δράση!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα