Έτσι θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Οι εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις.
Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης.
Φέτος στη Θεσσαλονίκη θα γιορταστεί με πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
#1 Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με συναυλία της Μόνικα και πυροτεχνήματα
Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, στις 21.30, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με συναυλία της Μόνικα και ρίψη πυροτεχνημάτων μετά τη λήξη της συναυλίας.
Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Βασίλης Γάκης: «Το 2020, στη συμπλήρωση 20 χρόνων από τα εγκαίνια λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, δεν μπορέσαμε λόγω της πανδημίας να πραγματοποιήσουμε εορταστικές εκδηλώσεις. Ερχόμαστε τώρα, 21 χρόνια μετά και με τη ρίψη πυροτεχνημάτων συνδυάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής με την 21η επέτειο λειτουργίας του Μεγάρου. Άλλωστε, σύμφωνα με πανάρχαια ελληνική δοξασία, ο κρότος διώχνει το κακό. Εγώ και όλο το Δ.Σ. ευχόμαστε χρόνια πολλά στο Μέγαρο και να φύγει για πάντα ο φόβος της πανδημίας από την πόλη και τον τόπο μας».
Η συναυλία της Μόνικα έχει τίτλο «Monika with her kitchen piano» και οι προσκλήσεις έχουν εξαντληθεί λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας. Θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Μεγάρου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, γι’ αυτό η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους παρευρισκόμενους.
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Stavros Xenides. Την ηχοληψία έχει αναλάβει ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, ενώ οι φωτισμοί είναι του Παναγιώτη Τσεβρένη-Lighting Art.
Η Monika είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, συνθέτης και μουσικός παραγωγός. Τραγουδά, παίζει πιάνο, κιθάρα, σαξόφωνο, ακορντεόν και τύμπανα. Συμμετέχει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα ως headliner. Σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ενώ το 2004 μοιράστηκε τα πρώτα τραγούδια της με το κοινό μέσω του Myspace.
Οι προσωπικοί της δίσκοι έγιναν πλατινένιοι, ενώ στο βιογραφικό της συγκαταλέγονται σπουδαίες συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.
Έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες περιοδείες στην Αμερική και την Ευρώπη και το 2017, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία της στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ελληνικό τραγούδι με τίτλο «Στάλα».
Γνωστή για την ευαισθησία που τη διακρίνει, η οποία άλλωστε εκφράζεται μέσα από τους στίχους, τη μουσική και τη μελωδική φωνή της, στις 03 Μαΐου του 2020 η Monika κυκλοφόρησε το τραγούδι «saving the world» αποδίδοντας έσοδα από τα δικαιώματα του Youtube στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων που μάχονταν την πανδημία.
Τον φετινό Μάρτιο συνέθεσε το νέο ύμνο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για τον επαναφωτισμό του Παναθηναϊκού Σταδίου στην Αθήνα, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στις 25 Μαρτίου 2021 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Ελλάς 21» για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο δίσκο της.
#2 Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με μία ανοιχτή συναυλία στον αύλειο χώρο του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου-Ρωμανού Παπάζογλου, που ανήκει στους πλέον ταλαντούχους μαέστρους της νέας γενιάς Ελλήνων αρχιμουσικών. Συμπράττει ως σολίστ, μία επίσης εξαιρετικά ταλαντούχος νεαρή καλλιτέχνης, η Θεσσαλονικιά βιολονίστα Αριέτα Λιάτση.
Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα έργο του Γεώργιου Αξιώτη, ενός παραγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη και μουσικολόγου του περασμένου αιώνα, ο οποίος ανέπτυξε έντονη καλλιτεχνική και πνευματική δραστηριότητα, αφού υπήρξε από τους συνιδρυτές του Ωδείου Πειραιώς αναλαμβάνοντας και τη διεύθυνσή του, ενώ παράλληλα εξέδωσε το περιοδικό ‘Κριτική’, μαζί με το συνάδελφό του Γεώργιο Λαμπελέτ, θέτοντας ως στόχο ‘την αναμόρφωση της μουσικής παιδείας στη χώρα’. Η φιλοδοξία του αυτή δημιούργησε αντιπάθειες στο μουσικό κατεστημένο της εποχής και αποτέλεσε την αιτία της σχετικά σύντομης απόσυρσής του από το προσκήνιο, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει ανέκδοτα τα έργα του μέχρι πολύ πρόσφατα. Στις μέρες μας το έργο του μελετάται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γίνεται προσπάθεια ανάδειξής του. Το ‘Δειλινό’ είναι ένα ορχηστρικό έργο λεπτής υστερορομαντικής αισθητικής, γραμμένο με άρτια συνθετική τέχνη και έντονο ελληνικό χρώμα, που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, με επιμέλεια του μουσικού υλικού από την Εβελίνα Χαρτοφτάκη και τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη.
Ο μυθικός Ισπανός βιολονίστας Πάμπλο δε Σαρασάτε συνέθεσε πολλά έργα για σόλο βιολί, εμπνευσμένα κυρίως από λαϊκές ισπανικές μελωδίες. To πλέον δημοφιλές εξ αυτών και αγαπημένη επιλογή των βιρτουόζων του βιολιού παγκοσμίως είναι οι ‘Τσιγγάνικες μελωδίες για βιολί και ορχήστρα, έργο 20’. Η ξεχωριστή δεξιοτεχνική ικανότητα του συνθέτη είναι εμφανής παντού και συνδυάζεται με τον τρόπο που παίζουν οι τσιγγάνοι το βιολί, ενώ επιπρόσθετα διατηρεί και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εκτελεστών. Το έργο στο σύνολό του είναι συναρπαστικό και απολαυστικό εξελισσόμενο με εκφραστικότητα και πάθος, καθώς παραδίδεται πρόθυμα στον οίστρο των χορών των ρομά.
Η ‘41η Συμφωνία σε ντο μείζονα’ του Μότσαρτ, ή αλλιώς η ‘Συμφωνία του Διός’, είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα που έχει χαρακτηριστεί ως σταθμός στην ιστορία της μουσικής. Πρόκειται για την τελευταία και μεγαλύτερη χρονικά συμφωνία του κορυφαίου συνθέτη, που πήρε την ονομασία αυτή λόγω του επιβλητικού της χαρακτήρα. Όλη η συνθετική σοφία του Μότσαρτ αποκαλύπτεται σε αυτό το έργο και προσφέρεται μέσα από ένα καταιγισμό μουσικών ιδεών ανέκφραστης ομορφιάς. Μια πραγματικά ταιριαστή επιλογή σε μία Γιορτή της Μουσικής.
Μία παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
#3 Μουσική μυσταγωγία η σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Theodore
H Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής θα γιορταστεί και πάλι με ζωντανές συναυλίες και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού, αφιερώνει μία ξεχωριστή συναυλία στην πιο μελωδική ημέρα του χρόνου.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με τον Theodore, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Χάρη Ηλιάδη, και υποδέχεται το κοινό της πόλης με έναν συνδυασμό κλασικών συνθέσεων και ηλεκτρονικής μουσικής, προσφέροντας μια μουσική μυσταγωγία που θα καθηλώσει και τους πιο απαιτητικούς.
Ο Theodore επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μία ξεχωριστή full band εμφάνιση σε σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τραγούδια από όλη τη δισκογραφία του αλλά και νέα ακυκλοφόρητα κομμάτια επαναπροσεγγίζονται με ειδικές ενορχηστρώσεις, όπου τα απόκοσμα φωνητικά του συνδυάζονται με raw ηλεκτρικά ακούσματα και cinematic συνθέσεις για μια μαγική και ιδιαίτερη βραδιά. Ο ήχος του, ένα κράμα αντιθέσεων από ένα ευρύ ηχητικό πεδίο, ελίσσεται ανάμεσα στο μελαγχολικό, κλασικό και post-rock, αναμειγνύοντας αιθέριες μελωδίες με ψυχεδελικά ηχοτοπία.
Ο συνθέτης, performer και πολυοργανίστας Theodore έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει στο ενεργητικό του τρία άλμπουμ, εκ των οποίων τα “It Is Βut It’s Not” και “Inner Dynamics” έγιναν διεθνώς γνωστά. Για το “It Is Βut It’s Not” συνεργάστηκε πρώτη φορά με τον παραγωγό Ken Thomas (Sigur Rós, Moby, M83) και ερμήνευσε ζωντανά τις συνθέσεις του στο φημισμένο Abbey Road Studio 2 στο Λονδίνο. Η επόμενη κυκλοφορία του, το “Inner Dynamics”, ταξίδεψε σε τρία στούντιο: στο Clouds Hill στο Αμβούργο, στο Black Rock στη Σαντορίνη και στο Katara Studio στη Ντόχα, όπου διανθίστηκε με τους μαγευτικούς ήχους της Φιλαρμονικής του Κατάρ. Πλέον ετοιμάζει το νέο του άλμπουμ με δημιουργίες εμπνευσμένες από την εξερεύνηση του διαστήματος.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Ιουνίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.
Σας καλούμε όλους σε μια ιδιαίτερη μουσική σύμπραξη όπου ο electro, post-rock ήχος του Theodore θα συναντήσει την κλασική δημιουργία της Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή της μουσικής.
Είσοδος Ελεύθερη – ώρα προσέλευσης 20:00 Περιορισμένος αριθμός θεατών Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων